Zelenskiy'den kritik ziyaret

Zelenskiy, Rusya savaşından uzun zaman sonra ilk kez NATO karargahına ziyaret gerçekleştirdi.

Haberler 11.10.2023 - 11:09 Son Güncelleme : 11.10.2023 - 11:19

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sürpriz ziyaretle NATO Savunma Bakanları Toplantısının yapıldığı NATO karargahına geldi.

Şubat 2022de Rusya ile ülkesi arasındaki savaşın başlamasından sonra NATOya ilk kez gelen Zelenskiyi karargahın girişinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg karşıladı.

Türkiyeyi Milli Savunma Bakanı Yaşar Gülerin temsil ettiği NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Zelenskiy, gelecek kışın ülkesi için en büyük sınamalardan biri olacağını vurguladı.

Zelenskiy, NATO ülkelerinin savunma bakanlarıyla Ukraynanın önceliklerini ele alacaklarını ifade etti.

Önceliklerinin hava savunma sistemi olduğunu belirten Zelenskiy, Hava savunma sistemlerini enerji ağını, tahıl geçiş rotalarını korumak için topraklarımızın somut coğrafi noktalarına konuşlandırmamız lazım. diye konuştu.

Zelenskiy, Uzun menzilli füzeler ya da uzun menzilli silahlar, adına ne dediğimiz fark etmez, önemli olan nasıl elde edeceğimiz. dedi.

Odaklarının her bir günü kurtarıp savunmaya nasıl devam edecekleri olduğuna işaret ederek, Burada mesele mühimmat. ifadesini kullandı.

STOLTENBERG: DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Stoltenberg ise Rusyaya karşı yürüttüğü savaşta Ukraynaya desteklerinin süreceğini söyledi.

ABD öncülüğündeki Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısında yaklaşık 50 ülkenin temsilcisinin toplanacağını, Ukraynaya yeni desteklerin verileceğini aktaran Stoltenberg, ayrıca NATO-Ukrayna Konseyinin toplanacağını bildirdi.

Stoltenberg, Ukraynaya hava savunma, topçu sistemleri ve mühimmat desteği gerektiğinin altını çizerek, bugün müttefiklerden yeni destek açıklamaları beklediklerini kaydetti.

Putinin yine kışı savaş silahı olarak kullanmaya hazırlandığını görüyoruz. diyen Stoltenberg, Rusyanın enerji sistemlerine saldırısının önlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin silah ve mühimmat üretimini artırdığını, şu anda artışı sağlayacak 2,4 milyar dolarlık yeni sözleşme bulunduğunu, üretimi sürekli olarak artırdıklarını bildirdi.

ZELENSKİY ALKIŞLARLA KARŞILANDI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, gazetecilere açıklama yaptıktan sonra NATO karargahında toplantıların yapılacağı bölüme yürürken, bu bölümde toplanan NATO çalışanları tarafından alkışlarla karşılandı.

GÜNDEMDE; UKRAYNA, KOSOVA, İSRAİL-FİLİSTİN VAR

Stoltenberg, iki gün sürecek NATO Savunma Bakanları Toplantısında, terör örgütü DEAŞın geri dönmesini engellemeyi amaçlayan NATOnun Iraktaki eğitim misyonunu, gerginliğin arttığı Kosovadaki NATO Barış Gücünü (KFOR), ayrıca dün Baltık Denizinde Finlandiya ile Estonya arasındaki boru hattında meydana gelen hasarı ele alacaklarını aktardı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Önemli olan, bunun nasıl meydana geldiğini ortaya çıkarmak. NATOnun kritik altyapılarına kasıtlı bir saldırı olduğu kanıtlanırsa, bu ciddi bir durum olur ve NATOdan birlik içinde kararlı bir karşılık bulur. dedi.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI GALLANT, BRİFİNG VERECEK

Toplantının yarınki bölümüne, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallantın video konferansla katılacağını aktaran Stoltenberg, Gallantın İsraildeki son gelişmeler hakkında bilgi vereceğini söyledi.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin İsraildeki sivillere yönelik saldırıları kınadığını ifade ederek, Gallanttan son durumla ilgili brifing alacaklarını kaydetti.

Ana Sayfaya Git