“Okul öncesi dönemde başlayan eğitim, çocukların tüm hayatını etkiler”

Araştırmalar, yeniden okul sıralarına dönen çocukların öğrenme güçlüğü yaşadığını gösterirken, ebeveynler de çocuklarının disleksi olabileceğine yönelik kaygılanmaya başladı.

Haberler 20.10.2021 - 05:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

McKinsey tarafndan gerçekletirilen COVID-19 ve Eitim balkl çalmasna göre ailelerde eitim seviyesi dütükçe, çocuklarda örenme güçlüünün yüzde 55i bulabildiine dikkati çeken Yükselen Zeka Yaynevi Kurucusu Sabri Yaradlm, bu dönemde eitim setleri ve zeka oyunlarnn önemini vurgulayarak, Okul öncesi dönemde balayan eitim, çocuklarn tüm eitim hayatn etkiler. Ebeveynler 3T canavarna yenilmeden çocuklaryla birlikte verimli vakit geçirdikleri müddetçe baarl çocuklar yetitirebilirler diye konutu.

Pandemiyle evlere kapanan çocuklarn yaad kayplara örenme güçlüü de eklendi. McKinsey tarafndan gerçekletirilen COVID-19 ve Eitim balkl aratrma, dünya çapnda ilk ve ortaokul örencilerinin matematik becerilerinin 5 ay, okuma becerilerinin 4 ay gerilediini gösterdi. çalmaya göre ailelerde eitim seviyesi dütükçe, çocuklarda örenme güçlüü yüzde 55i bulabiliyor. Pandemiye bal olarak gelien bu durum, ebeveynlerin aklna çocuum disleksi mi? sorusunu getiriyor. Dünya Salk Örgütü tarafndan örenme farkll olarak tanmlayan disleksi, çocuklarda yazlar eksik okuma, rakamlar birbirine kartrma gibi sorunlarla kendini gösteriyor.

ALESYLE VAKT GEçREN çOCUKLAR LKOKULA HAZIR BALIYOR

Ebeveynlerin özellikle okuma ve yazmay örenmekte zorluk çeken çocuklarnn disleksi olabileceine dair endie yaadn belirten Yükselen Zeka Yaynevi Kurucusu Sabri Yaradlm, Pandeminin çocuklarn örenme süreçlerini olumsuz etkiledii kukusuz bir gerçek. Ancak okul öncesinde etkinlik kitaplar araclyla verimli bir eitim alan, telefon, tablet ve televizyondan oluan 3T canavaryla deil ailesiyle vakit geçiren çocuklar ilkokula hazr balyor ve yatlarndan bilisel olarak geri kalmyor dedi.

HER çOCUK FARKLI ÖRENR

Ebeveynlerin okuma yazmay örenmekte zorluk yaayan çocuklar üzerinde sözel ya da fiziksel iddet uygulayabildiine deinen Sabri Yaradlm, Temel sorun hepimizin bir zamanlar çocuk olduumuzu unutmamzdan kaynaklanyor. çoklu zeka ve duygusal zeka kuramlarna baktmzda her insann farkl eyleri, farkl ekilde ve farkl sürede örendiini görüyoruz. Her çocuun ilgi ve yetenek alanlar gibi örenme süreleri de farkldr diye belirtti.

çOCUKLAR EKRANLA DEL AKRANLA BÜYÜR

çocuklarn okul öncesinde alannda uzmanlarn rol ald bir ekip tarafndan hazrlanan eitim setleri ve zeka oyunlaryla tantrlmasnn önemine deinen Sabri Yaradlm, çocuklarda dil, konuma, dikkat geliimi, ince motor, duygusal ve sosyal beceri alanlar geliime açktr. Bu nedenle okul öncesi dönemde balayan eitim, onlarn tüm eitim hayatn etkiler. Steve Jobsun dedii gibi: çocuklar ekranla deil akranla büyür. Ebeveynler 3T canavarna yenilmeden çocuklaryla birlikte verimli vakit geçirdikleri müddetçe salkl ve baarl çocuklar yetitirebilirler dedi.

Ana Sayfaya Git