10 bin öğrenciye ulaşıldı

Türk dilini ve kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalar yürüten Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Cerablus'ta 10 bin öğrenciye, içerisinde kırtasiye malzemesi bulunan okul çantası dağıttı.

Haberler 27.12.2016 - 08:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankarada hazrlanan çantalar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlnn (AFAD) desteiyle Karkam Snr Kapsndan, Frat Kalkan Harekat kapsamnda teröristlerden arndrlan Cerablusa getirilerek, okullarda çocuklara datld.

lçe merkezindeki Sadk Handavi lkokulu, Ahmet Selim Mulla Lisesi ve Elafis lkokulunda gerçekletirilen datmda çocuklar çantalar sevinçle ald.

YEE Bakan Prof. Dr. eref Ate, yapt açklamada 40 ülkede 50 merkezi ve bütün dünyada üniversiteler içinde 100 farkl irtibat noktas bulunan enstitünün, insanlk için farkndalk oluturmaya devam ettiini söyledi.

Türkiyenin Suriyede yaanan insanlk dramna devlet ve millet olarak sessiz kalmadn, çeitli devlet kurulular araclyla Suriye halkna el uzattn anmsatan Ate, kalc ve nihai barn gerçeklemesi için Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan liderliinde Türkiyenin çok ciddi ve olaanüstü bir diplomasi yürüttüünü ifade etti.

- Dün rlandaya bugün Suriyelilere kol kanat geriyoruz

Prof. Dr. eref Ate, bu anlamda enstitünün de üstüne düen görevi layyla yapmaya çaltn vurgulayarak, unlar kaydetti:

Türkiye, bütün zamanlarda politik ve kültürel snrlar geni bir devlet olmutur. Cevdet Paa, ayet Avrupa bir ihtilalle alt üst olursa namuslu insanlarn snaca tek ada Devlet-i Aliyyedir diyordu. Bütün mazlumlara sahip çkan devletimizin ana felsefesini ifade eden bu sözlere ek olarak unu da söylemek isterim; 1850 ylnda Sultan Abdülmecid zamannda çkarlan bir madalyon tarihi ve kültürel misyonumuzu açkça ortaya koyuyor. Üzerinde azgn dalgalarn dövdüü ve bir Osmanl kalesinin tasvir edildii bu madalyonun kenarnda Mazlumlarn korunmas yazyordu. Biz bu madalyonun öteki yüzünü hiç unutmadk. Bugünlerde Suriyede ne iimiz vard? diye söze balayanlarn kendi tarihimizden haberlerinin olmad da anlalyor. Öyle ki devletimiz din, dil, rk ayrm gözetmeksizin bütün mazlumlara el uzatmtr. 1845 ylnda rlandada balayan ve yaklak bir milyon insann ölümüne, hastalanmasna ve göç etmesine yol açan büyük ktlk karsnda Sultan Abdülmecid, 1857 ylnda gemilerle rlandaya buday göndermiti. Dün rlandaya yardm eli uzatan mazlumlarn koruyucusu devletimiz bugün de Suriyeli kardelerimize kol kanat geriyor.

Suriyeli madurlara yardmc olmaya devam edeceklerini dile getiren Ate, sözlerini öyle sürdürdü:

Devletimizin bütün kurumlar kendi amaçlar dorultusunda hizmet verirken, enstitümüz de kanunun verdii yetkiye dayanarak Suriyeli çocuk ve gençlerin daha iyi bir eitim almas, Türkçeyi örenebilmesi için çalmaktadr. Biz bu bakmdan Cerablusta ilk ve ortaokul örencilerine, krtasiye malzemelerinin bulunduu 10 bin adet okul çantas dattk. Geçen aylarda ise Suriyeli çocuklara Yönelik Robotik Eitim program düzenleyerek onlarn entegre olmalarn, kendilerini ülkemizde yabanc gibi hissetmeden yaamalar için bir dizi faaliyet gerçekletirdik. Varsn dünya tüm bunlar görmesin, varsn en yardmsever ülkeler listesinde ülkemizin ismi bulunmasn. Biz hesabmz Allaha vereceiz ve madalyonun dier yüzünü hiçbir zaman unutmayacaz.

Krtasiye malzemelerine kavuan çocuklardan ehed Mustafa, okulunu çok sevdiini belirterek, yardmlardan dolay teekkür etti.

Emira Mualle de uzun süre sonra okula kavutuklar için mutlu olduunu, krtasiye malzemelerini çok beendiini aktard.

Ana Sayfaya Git