126 bin öğrenci "hukuk ve adaleti" seçti

Öğrencilerde hukuk bilincinin geliştirilmesi, hak, özgürlük ve sorumluluklarının farkında, adil bireyler yetiştirilmesi amacıyla ortaöğretim müfredatına alınan "hukuk ve adalet" dersini, bu eğitim yılında seçen öğrenci sayısı 126 bin oldu.

Haberler 04.03.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Örencilerde hukuk bilincinin gelitirilmesi, hak, özgürlük ve sorumluluklarnn farknda, adil bireyler yetitirilmesi amacyla ortaöretim müfredatna alnan hukuk ve adalet dersini, bu eitim ylnda 126 bin örenci seçti.

Adalet Bakanl ve Milli Eitim Bakanl arasnda imzalanan Türkiyede Adalete Daha yi Eriim çin Koruyucu Hukuk Uygulamalarnn Gelitirilmesi Projesi kapsamnda, 2013-2014 eitim ylndan bu yana 6. ve 7. snflarda, 2017-2018 eitim ylndan itibaren de 8. snflarda seçmeli okutulan hukuk ve adalet dersine ilgi artyor.

Bu dersi 2017-2018 eitim döneminde 89 bin 82, 2018-2019 eitim döneminde ise 126 bin 847 örenci tercih etti.

Örenciler, ikayet, tanklk, dilekçe, dava ve itiraz hakknn ilendii hukuk ve adalet dersinde, madur ve suça sürüklenen çocuklar, çocuklarn çalmas ve sosyal güvenlii ile aile içi iddet ve okulda ihmal, istismar ve iddet konularnda bilgi sahibi oluyor.

Kadnlar, çocuklar, yallar, ehit yaknlar ve gazilerle özel gereksinimli bireylere ilikin pozitif ayrmclk ve madur haklar gibi kavramlarn ele alnd ders müfredatnda, düünce özgürlüü, kii dokunulmazl, mülkiyet hakk, ailenin korunmas ve çocuk haklar, özel hayatn gizlilii, tüketici hakk gibi konulara özel önem veriliyor.

Evrensel hukuka ve çada metodolojiye uygun olarak geçen yl güncellenen Hukuk ve Adalet ders kitab, Yaammzda Hukuk ve Adalet, Haklarmz ve Sorumluluklarmz, Hukuki Sorunlarmz ve Hukuki çözümlerimiz olmak üzere 4 üniteden oluuyor.

- Teori ve pratik bir arada

Tarihsel olaylarn yorum ve analizlerine de yer verilen ders kitabnda, adli süreçler anlatlrken, örencilerin adalet kavramlarn ve uygulamalarn sklmadan örenmeleri için bulmaca ve anketlere de yer veriliyor.

Hukuk ve adalet dersi sadece teorik olarak verilmiyor, müfredat dahilinde okullara ilin cumhuriyet basavcs, basavc vekili, hakim ve savclar da davet ediliyor.

Adliye saraylarna da giden örenciler, hem savclk hem mahkeme alanlarnda dersi uygulamal görüyor, uygun duruma salonlarn da ziyaret edip, hakim ve savclarla sohbet etme imkan buluyor.

- Gelecek nesillere yatrm

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, örencilerin hukuk ve adalet dersine ilgisini deerlendirdi.

Binlerce örencinin dersi seçmesinden duyduu mutluluu ifade eden Gül, Aaç yaken eilir düüncesiyle gelecek nesillere adalet ve hukuk alanlarnda önemli yatrm yapldn vurgulad.

Hukuk ve adalet bilincinin erken yalarda yerletiine dikkati çeken Gül, 6, 7, ve 8. snflarda eitim alan örencilere bu dersi seçme çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git