15 Temmuz sonrası 'yıkılan' üniversite FETÖ’cülerden temizlendi

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası yıkılmış bir üniversite devraldıklarını belirterek bu süreçte 212 öğretim üyesinin ihraç edildiğini ve ihraçların devamının gelebileceğini söyledi.

Haberler 16.07.2020 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir dönem FETÖnün yuvas olarak bilinen Dicle Üniversitesi, prangalarndan kurtulmay baard. 15 Temmuz hain darbe giriiminin ardndan austos aynda üniversiteye rektör olarak atanan Prof. Dr. Talip Gül bakanlnda önemli bir çalma gerçekletiren kurum, bünyesinde barndrd FETÖcüleri bir bir tespit ederek ihraç etti. Son 4 ylda üniversitede 212 öretim üyesinin ihraç edildiini kaydeden Rektör Gül, bu ihraçlarn devamnn gelebileceini söyledi.

TAMAMEN YIKILMI BR ÜNVERSTE DEVRALMITIK

15 Temmuz hain darbe giriiminden bir ay sonra Dicle Üniversitesi Rektörlüüne atanan Prof. Dr. Talip Gül, yaanan süreci anlatt. Darbe sonras üniversitenin rektörü, rektör yardmclar, genel sekreteri, baz dekanlar olmak üzere çok sayda yöneticisinin gözaltna alndn hatrlatan DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, tamamen yklm bir üniversite alarak 4 ylda üniversiteyi tekrar hayata kazandrdklarn aktard. Bu süreçte 212 öretim üyesinin ihraç edildiini ve 4 ylda 160 civarnda doktor öretim üyesinin göreve getirilerek eksikliin giderildiini vurgulayan Rektör Gül, imdilerde personellerin liyakatine, ehliyetine ve hizmetine bakarak almaya çaltklarn dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Gül, 15 Temmuz hain darbe giriiminden hemen bir ay sonra 15 Austosta atandm. çok kötü bir ortamda bu görevi devraldk. Göreve geldiimiz zaman burann rektörü, rektör yardmclar, genel sekreteri, baz dekanlar olmak üzere çok sayda yönetici gözaltna alnmt. Devlet hakl olarak dijital sistemi yani üniversitenin kurumsal hafzasna el koymutu. Dolaysyla tamamen yklm bir üniversite devralmtk. Bir taraftan kurumsal yapy tekrardan oluturmaya çalrken bir taraftan FETÖnün kalntlarn temizlemekle uratk. Hzl bir ekilde soruturma ve deerlendirme komisyonlar kuruldu. Öyle bir ortamdaydk ki herkes birbirini ikayet etmeye balad, gelen ikayetlerin bir ksm yanl, bir ksm doru, bunlar ayrt etmek için komisyonlar kurduk. Bu soruturmalar sonucu uana kadar geçen hafta 2 kii daha alnd toplamda 212 öretim üyesi ihraç oldu. Bu çok büyük bir rakam, tabi istifa edip gidenler oldu, darbe giriiminden önce yurt dnda olup gelmeyenler oldu. Dolaysyla üniversitemizde böyle bir tahribat oldu, çok korkunç bir rakam 212 öretim üyesi ihraç oldu ve devam ediyor dedi.

ALIMLARDA EHLYET, LYAKAT VE HZMETE BAKIYORUZ

Sürecin devam ettiini bildiren Rektör Gül, konumasn öyle sürdürdü:

Bu süreç devam ediyor çünkü yeni bilgiler ve belgeler çkt zaman devletimiz devam ettiriyor. Aratrmalar birbirini takip ediyor, yeni belge ve bilgiler geldii için soruturma komisyonumuz hala aktif çalyorlar, süreç devam edecek gibi de görünüyor. çünkü bu örgütün invazyon olduu alanlar nerelere kadar bilinmiyor, dolaysyla ciddi bir temizlik yaptmz söyleyebiliriz. uana kadar eksiimiz kalmad, bu 4 yl içersin de 160 civarnda doktor öretim üyesi aldk, hatta bu rakamlar son almlarla beraber art. Aldmz elamanlar liyakatine, ehliyetine ve hizmetine bakarak almaya çalyoruz. Alrken de muhakkak devletimizle koordineli bir ekilde terör örgütü ile balantlarnn asla olmamasna özen göstererek alyoruz. Bu çok kolay olmuyor, liyakat ve ehliyetli insanlar her zaman bulunmuyor, bulduumuzu kapmaya çalyoruz, eksiimiz uanda hamdolsun yok.

Ana Sayfaya Git