18-22 yaş arası online derslerde kopukluk yaşıyor

Üniversitelerin 15 Haziran’da eğitime başlaması bu noktada doğru bir adım olarak değerlendiriliyor. Sosyalleşmenin birinci sırada yer aldığı bu yaş grubunu yakalamak için öğretim görevlilerine verilecek özel pedagojik eğitim büyük önem taşıyor

Haberler 08.05.2020 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi dolaysyla sosyal mesafenin korunmas gereklilii üniversitelerin 23 Mart itibariyle online eitim sistemine geçmesine neden oldu. Bu süreçte üniversiteler dijitallemedeki deneyim ve becerileriyle öne çkt. Alnan son karar ile birlikte yaklak 3 aylk arann ardndan 15 Haziranda üniversiteler eitime balayacak. 20 yllk uzaktan eitim tecrübesine sahip stanbul Bilgi Üniversitesi, pandemi sonrasnda da snf içi ve online dersleri buluturan harmanlanm eitim modeliyle yola devam etme karar ald. Uzaktan eitim alannda vakf üniversitelerine öncülük eden BLG, yüzde 16 olan online eitim orann, önümüzdeki eitim döneminde YÖK tarafndan belirlenmi en üst seviye olan yüzde 30a yükseltmeyi planlyor.

18-22 ya kampüste sosyalleiyor

Uzaktan eitim sistemine 2000li yllarda MBA ile balayan stanbul Bilgi Üniversitesi, korona nedeniyle hzl geçi salanan online eitime, bünyesindeki uzaktan eitim merkezi (UZEM) ile sorunsuz devam salad. Uzaktan Eitim Merkezi (UZEM) Müdürü Dr. Ör. Üyesi Mehmet Ali Tutan, koronavirüs sürecinde dünyada ve Türkiyede uzaktan eitime geçi sürecinde en önemli iki faktörün eitmen ve örenci olduuna dikkat çekerek, ön lisans ve lisans programlarndaki 18-22 ya gurubu örenciler için en önemli unsurun sosyallemek olduunu söyledi. Dr. Tutan, Bu ya grubundaki örenciler kampüste sosyallemeye ihtiyaç duyuyor. Henüz kiiliklerinin oluum aamasndalar. Bu grup online eitimde kendini izole hissettiini, çok mutsuz olduunu söylüyor ve büyük bir çounluk ders srasnda kopukluklar yayor. Bizler bu sebeple uzun yllardr harmanlanm eitim modelini benimsiyoruz ve üniversitelerin 15 Haziranda açlma kararn önemsiyoruz. Bu modelle hem fiziksel kampüsün, yüz yüze eitimin sosyalleme imkanlarndan hem de dijital araçlarn avantajlarndan faydalanyoruz. Örenciler birbirleriyle iletiim halinde olmak, konumak, kampüs ortamn deneyimlemek istiyor. Lisans örencilerinde durum böyle iken yüksek lisans tarafndaki örenci grubunda böyle bir sisteme gerek olmuyor. çünkü bu yatakiler artk sosyalleme sürecini tamamlam gündüz ii olan, aile sorumluluklar olan grup. Bu kitle fiziksel kampüse ihtiyaç duymuyor, kampüse gidip gelmek onlara yük haline geliyor. te bu kitleye full online eitim yoluyla içerik vermek gerekiyor dedi.

Uzaktan eitim teknolojik sihir deil

Dr. Ör. Üyesi Mehmet Ali Tutan uzaktan eitim sistemine yeni balayacak kurumlar için u önerilerde bulunuyor: Bu ie yeni balayacaklar öncelikle uzaktan eitimin literatürünü takip etmeli. Teknolojiden önce insana yatrm yapmal. Bu balamda, uzaktan eitim alannda uzmanlaan kiileri istihdam etmeli. Uzaktan eitim teknolojik bir sihir gibi görülmemeli. Salgn döneminde acil duruma yant olarak uzaktan eitime geçildi. Bu sistemler yüz yüze eitimin birebir karl olamaz. Bunu bilmek ve bu sistemlerin imkan ve limitleri çerçevesinde hareket etmek lazm.

Online eitim için mevzuat olmas art

Yaklak 20 yldr online eitim veren, bu konuda uzmanlam Yüksek Lisans Program Direktörü Dr. Ör. Üyesi Metehan Sekban, online eitimin kurulu aamasnda hocalarn dersle ilgili materyalleri paylaaca ve chat gibi iletiim ann olduu hibrit eitim modelini tasarladklarn belirtti. Online eitim vermek için bir mevzuatn olmas gerektiinin altn çizen Dr. Ör. Üyesi Sekban Kaldraçl ve öngörülü bir sistemin yaratlmas lazm. Türkiyede nitelikli iletme yüksek lisansna herkesin ihtiyac var. Biz bu amaçla yola çktk. Gelemeyenler için bir frsat yaratmay istedik. Yazl metinler üzerinden vakalar oluturarak e zamanl olmas gerekmeden kiilerin karlkl yazt sistem tasarladk dedi.

Türkiye online eitimi baard

Türkiyede zor durumlara hzl adapte olma ve hzlca çözüm bulma refleksinin online eitim için de geçerli olduunu söyleyen Dr. Ör. Üyesi Sekban, Salgn nedeniyle eitim sektöründeki kurumlar bir anda online eitim modeliyle kar karya kald ancak kültürümüzün getirdii kolay adapte olma ve hzl çözüm bulma alkanl bu iin üstesinden kolaylkla gelmemizi salad. Eitimcilerin hazr olmamas ve içerik oluturulmas konularnda zorlansak da bu ii baardmz söylemeliyiz. Dünyada yüz binlerce çalan olan irketlerin online eitim ve çalma konusunda koordine olmaya ve tüm çalanlarn bu konuda eitmeyi planlamaya baladn görüyoruz. Bizler de baardk diye kenara çekilmemeli, bu iin üzerine gitmeliyiz. Online eitimde eitmen için de örenci için de en önemli unsur motivasyon. Önemli olan akademisyen altyapsn yeniden kurgulamak ve akademisyen ve eitmenlerimizi bu yolda eitmeye bir an önce balamak dedi.

Ana Sayfaya Git