2 yıllık eğitimle 2 aylık sertifika

DİCLE Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bölümü mezunu diyaliz teknikerleri, hemşirelere 2 ayda verilen diyaliz sertifikasyonu nedeniyle atanamadıklarını söyledi.

Haberler 05.02.2017 - 13:04 Son Güncelleme : 05.02.2017 - 13:05

Dicle Üniversitesi Atatürk Salk Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bölümünden mezun olan diyaliz teknikerleri kadro bekliyor. Yüksekokul bünyesinde, 2 yllk eitim süresini tamamlayan ve ön lisans programlarnn önemli bir parças olan diyaliz teknikerleri her yl 10 bin kiinin bu okullardan mezun olduunu ancak hemirelere verilen diyaliz sertifikasyonu nedeniyle madur olduklarn belirtti.

MADURYET YAIYORUZ

2014 ve 2016 yllarnda mezun olan ancak hala atama alamadklarn belirten diyaliz teknikerlerinden Remziye Gülen Mutaf, hemirelere verilen sertifikasyonlarn kaldrlmasn istedi. Türkiyede çeitli üniversitelerde halen diyaliz teknikerlii bölümü örencilerinin okuduuna dikkat çeken Mutaf, yaadklar skntlar dile getirmek amacyla CMER, BMER ve Salk Bakanlna konuyu aktardklarn, ancak bir sonuç alamadklarn söyledi.

SERTFKALI HEMRE

Salk Bakanl bünyesinde hemodiyaliz servislerinde çalan sertifikal hemirelerin saysnn oldukça fazla olduunu, diyaliz teknikerinin de bu yüzden atanamadn kaydeden Mutaf, Dicle Üniversitesi Atatürk Salk Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun diyaliz bölümünden mezunum. Benimle birlikte yaklak 10 bin kii bu bölümden mezun oldu. Ama hemirelere verilen diyaliz sertifikalar nedeniyle hem özel, hem de devlet hastanelerinde i bulamyoruz ve atanamyoruz. Konu ile ilgili bir çok çalma yaptk. CMER, BMER, twitter paylam etkinliklerimiz oldu. Ama konuyla ilgili herhangi bir açklama bakanlmz tarafndan yaplmad. Bu aama ile ilgili ilerleme kaydetmek istiyoruz. Ve hemirelere verilen diyaliz sertifikasyonunun kaldrlmasn talep etmekteyiz. Hemireler 2 aylk bir diyaliz sertifikas alarak bölümlerimizde çalmad müddetçe bakanlk bizimle ilgili olarak yaklak bin atama yapabilir. Ama biz 2 ylda bir toplam 200 ya da 300 aras bir atama saysna sahibiz. Bu da bizi madur ediyor. Biz onlara verilen görev tanmnn hepsine sahibiz. te hastann diyalize alnmas, diyaliz öncesi ve sonras ilemlerin hepsini yapabilir yetkinliine sahibiz ve bununla ilgili diplomalarmz da var. u ana kadar bir cevap alamadk ama biz durmay düünmüyoruz. çünkü maduriyetimiz günden güne artyor.

DYALZ TEKNKERLER

Günden güne diyaliz teknikeri says artyor. 12 devlet üniversitesinde 28, 29 özel üniversitede bu bölüm var. Konuyla ilgili öyle bir cevap alyoruz, Diyaliz teknikerleri yeterli eitime sahip olmad için hemire tercih ediliyor deniliyor. Oysaki bizim üniversite bölümümüz var. 2 yl boyunca bu eitimi görüyoruz. Diyaliz bölümünün 4 yla çkarlmas ile ilgili bir konu söz konusuydu ama bununla ilgili bir çalma da yaplmad. Bir çelime olduunu düünüyoruz. Sonuçta bölümümüz 4 yllk olmayabilir ama bize ayrlan 2 yllk eitim süresinde biz elimizden geleni yaptk, yaz ve dönem içi stajlarmz tamamladk. Bu konunun artk ses getirmesini istiyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git