200 bin öğrenciye ek ders

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokul üçüncü sınıfa giden, hakkında ‘özel eğitim tanısı’ konmadığı halde çeşitli nedenlerle belli alanlarda yeterli seviyeye gelemeyen yaklaşık 200 bin öğrenciyi İlkokullarda Yetiştirme Programı’na (İYEP) alacak. Öğrencilere, haftalık 10 saati geçmemek üzere ücretsiz ek ders verilecek.

Haberler 23.09.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MEB, özel eitim tans konmad halde çeitli nedenlerle okuma, yazma, okuduunu anlama becerileri, doal saylar ve dört ilem örenme alanlarnda yeterli kazanmlar elde edemeyen örencilere uygulanan YEP ile ilgili yönergeyi deitirdi. Geçen yl ilkokul 3 ve 4üncü snfta okuyanlara yönelik olarak balatlan, örencilerin akademik baarsnn arttrlmasn, temel becerilerin kazandrlmasn erken tespit ve müdahale aamalarn içeren program, 2019-2020 ylnda sadece 3üncü snf örencileri için uygulanacak. l ve ilçe milli eitim müdürlüklerinde oluturulacak komisyonlar araclyla, uygulamann planlamas, takibi ve denetimi yaplacak. Ekimin ikinci haftasnda ilkokul üçüncü snfa devam eden örencilerden öngörülen kazanmlar elde edemeyen örenciler belirlenecek. Ekimin üçüncü haftasndan itibaren ise belirlenen örenciler için ihtiyaç duyduklar alanlarda ek dersler verilmeye balanacak. Program süresi, hafta içi günde iki, hafta sonu günde alt ve haftada toplam 10 ders saatini geçemeyecek.

TEMEL KIRILMA 3. SINIFTA

Konu hakknda konuan MEB Temel Eitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençolu unlar söyledi: lkokul örencileri için geçen yl balattmz YEPi bu yl sadece 3üncü snflar için uygulayacaz. Geçen yl ilk kez yaptmzda, temel kazanmlarda yetersizlikleri bulunan 4üncü snflar da eklemitik. Ama bu yl ve bundan sonra sadece 3üncü snflar için yapacaz. çünkü, 3üncü snf artk temel krlmann balad yl. Bu snfta, okuma, yazma, okuduunu anlama becerileri, doal saylar ve doal saylarla dört ilem örenme alanlarnda yeterli kazanmlar alm olmalar gerekiyor. Eksiklik olursa ilerideki snflarda bunu kapatmak zorlar. Bizde ça nüfusu 1 milyon 300 bin. Tahminen bunun yüzde 15i (195 bin) YEPten yararlanacak. Dünyada da ek destee ihtiyaç duyan örenci ortalamas yüzde 12-15 arasnda.

Gruplar 1-6 örenciden oluacak. Alt örencilik bir grup tamamlanmadan ikinci grup açlamayacak. Say en fazla 10 örenciye kadar çklabilecek. Görevli öretmenin deerlendirmesine göre belirlenen kazanmlara ulat tespit edilen örencilerin bir üst modüle geçmesine karar verilecek. Dier örenciler için program devam edecek. Örencilere psiko-sosyal destek de salanacak. YEP kapsamndaki ek dersler için velilerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Uygulamada örencinin kendi öretmeni ya da okuldaki, ilçedeki norm fazlas ya da ücretli olarak görevlendirilen snf öretmenleri derslere girebilecek.

Ana Sayfaya Git