2018 yılı ek yerleştirmede fırsatlar senesidir

ÖSYM, YKS sonuçlarını açıkladı ve yaklaşık 400 bin öğrenci tercih yapmasına rağmen hiçbir programa yerleşemedi. Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, tüm bu öğrencilerin üniversiteli olma şansının halen devam ettiğini belirterek, ek yerleştirmede dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında açıklamada bulundu.

Haberler 04.09.2018 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2018 YKS tercih sürecinin hem örenciler hem de öretmenler açsndan zorlu bir süreç olduunu vurgulayan Rehberlik Uzman Pelin Karahanc, Snav sistemi ve puan türü deiiklii, bölümlerin puan türlerine göre ayrm, kat say zorunluluu, barajlarn deimesi, tahmini puan ve sralamalar, özel art ve koullar sürecin daha da zorlanmasna neden oldu. Ayrca örenciler de kaygl bir ekilde tercih yapt. Bu sene ek yerletirmeye kalan örenciler üzülse de aslnda 2018 yl ek yerletirmede frsatlar senesidir dedi.

Ek yerletirmenin, bu süreçte üniversiteli olma ümidi tayan örencilere verilen ikinci bir ans olduuna deinen Karahanc, ÖSYMnin yapt YKS, DGS gibi snavlarda snav sonucuna göre tercih yapan baz örenciler ilk yerletirmelerde tercih yapm olduklar üniversitelere ve bölümlere yerleemeyebilir. lk yerletirme sonucunda kayt yaptrmayan ve bo kalan kontenjanlarn yaynland klavuz ile örencilere ek yerletirme frsat sunuluyor diye konutu.

EK YERLETRMEDE DAHA SALIKLI TERCH YAPILABLECEK

Tercih yapp yerleemeyen ya da tercih yapmam ancak istedii bölümde bo kontenjan olduunu gören örencilerin daha salkl tercih yapabileceine deinen Karahanc, çünkü yerletirme puanlar belirlendi. lk tercihlerde sralama aral konusunda kararsz ve kaygl olan örenciler ek yerletirmede böyle bir kaygya dümeyecektir. Bölümlerin imdiden taban puanlar belli ve örenciler istedikleri üniversiteleri arayp taban puanlar ile ilgili bilgi alabilirler eklinde konutu.

KONTENJAN BOLUU çOK OLAN BÖLÜMLER TERCH EDN

2018 YKS yerletirmelerinde açklanan saysal verilere göre üniversitelerde lisans ve ön lisans olmak üzere toplamda 128 bin 508 bo kontenjann bulunduunu belirten Karahanc, lk yerletirmede 1 milyon 206 bin 811 tercih yapan örenci arasndan 857 bin 240 örenci üniversitelere yerlemi durumda. Yaklak 400 bin aday tercih yapmasna ramen her hangi bir programa yerleememi görünüyor. Ek yerletirmede tercih yapacak örencilerin istedikleri programlara yerleebilmeleri için özellikle kontenjan boluu çok olan bölümleri tercih etmeleri anslarn arttracaktr dedi.

HERHANG BR PROGRAMA YERLEENLERN EK TERCH HAKKI YOK

lk tercihinde herhangi bir programa yerleen örencinin, okumaya hak kazand üniversiteye kayt yaptrmayp, ek yerletirmede tercih yapabilmesinin mümkün olmadnn altn çizen Karahanc, Birçok örenci bu yanla düüyor. Üniversiteye yerleen adaylarn ek yerletirmede tercih hakk yok. Ek yerletirme hakk bulunanlar, 2018 YKS tercihlerinde bulunup yerleemeyen adaylar ve 2018 YKS yerletirme puan olmasna ramen tercih yapmam adaylarla snrl eklinde konutu.

EK YERLETRME TERCH ÜCRETN UNUTMAYIN

Ek yerletirmenin de kendine özgü baz kurallar olduunu belirten Karahanc, Puanmzn olmas ek yerletirmede tercih yapmamza yeterli deil. ster lisans ister ön lisans tercihi yapalm fark etmez eer klavuzda bo kontenjan olan bir bölüm varsa ve karsnda bir puan var ise o bölümü tercih edebilmek için bizim puanmzn tablodaki puana denk ya da o puandan yüksek olmas gerekmekte. Eer tabloda istediimiz bölümün karsnda puan yok ise bizim puanmzn ne olduu önemli deildir tercih edebiliriz diye konutu.

Tercih yapmann yeterli olmadna da vurgu yapan Karahanc, Her sene yaadmz ana problemlerden biri aslnda ek yerletirme tercih ücreti. ÖSYM her sene klavuzda bu bilgiyi verir ancak örenciler bu konuyu atlayabiliyor. Ek yerletirmede tercih yapan örencinin sonrasnda klavuzda bilgileri yer alan bankalar aracl ile 15 lira ek yerletirme tercih ücreti yatrmas gerekmektedir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git