2021 yılında 676 bin çocuk eğitim sistemi dışında kaldı

TEDMEM'in 2021 Yılı Eğitim Değerlendirme Raporu'nda, "Zorunlu eğitim çağında olmasına rağmen yaklaşık 676 bin çocuk, eğitim sistemi dışında kalmıştır" denildi.

Haberler 02.02.2022 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Eitim Derneinin düünce kuruluu TEDMEM, 2021 Yl Eitim Deerlendirme Raporunu yaynlad. Zorunlu eitim yanda olan 676 bin çocuun eitim sistemi dnda kald, lise ve üniversiteye giri snavlar olan LGS ve YKSnin eitsizlikleri derinletirildii belirtildi. Raporda, Zorunlu eitim çanda olmasna ramen yaklak 676 bin çocuk, eitim sistemi dnda kalmtr. Covid-19 salgn, LGS ve YKS gibi büyük ölçekli snavlarn neden olduu eitsizlikleri derinletirmitir denildi.

TEDMEMin raporundan öne çkan balklar öyle:

YÖNETM VE FNANSMAN:

2021 ylnn ilk yarsnda, okullarn açlp kapatlmasna yönelik etkili bir karar modeli oluturulamamtr. Eylül itibaryla tam zamanl yüz yüze eitime geçi için ortak bir siyasi iradenin ortaya konmas önemli bir adm olmutur. Ancak bu süreçte herkese rehberlik edecek kapsaml bir okula geri dönü plan gelitirilememitir.

TEMEL ETM VE ORTAÖRETM:

Zorunlu eitim çanda olmasna ramen yaklak 676 bin çocuk, eitim sistemi dnda kalmtr. Covid-19 salgn sürecinde okul öncesi dönemde okullama oranlarnda ciddi bir düü yaanmtr. Eylül ay itibaryla alama oranlarndaki art ve snf bazl kapanma uygulamas, eitimin yüz yüze sürdürülmesinde kilit rol oynamtr. çocuklarn eitim yaamnn sekteye urad uzaktan eitimle geçen 1,5 ylda oluan örenme kayplarn gidermek amacyla etkili bir telafi eitimi politikas gelitirilememitir. Türkiyede salgn koullarnda hala yaklak 4 milyon örenci, 36-50 kiilik snflarda eitim görmektedir. Neredeyse yarm milyon örenci ise 50 ve üzerinde mevcuda sahip snflarda eitimine devam etmektedir.

Covid-19 salgnyla birlikte kapanan ve devredilen özel okullar olmu, özel okullardaki öretmen ve örenci saylarnda ilk kez düü yaanmtr. Örenci says bir önceki yla göre 157 bin 593, öretmen says ise 12 bin 535 azalmtr.

MESLEK VE TEKNK ETM:

Mesleki ve teknik eitimde 2021 ylnda üretimden elde edilen gelir geçen yla göre önemli ölçüde artm, mesleki eitimde AR-GE merkezlerinin says 50ye çkmtr. 2021 ylnn ilk 10 aylk döneminde mesleki eitimde toplam 221 patent, faydal model, tasarm ve marka tescili alnmtr. stihdam garantili mesleki eitim anlay ile farkl kurumlarla imzalanan i birlii protokolleri, mesleki eitimde niteliin artmasnda önemli giriimlerden biri olmutur. Uzaktan eitim sürecinde uygulama gerektiren mesleki becerilerin kazandrlmasnda yaanan eksiklikler telafi edilmeli, oluabilecek okul terklerine kar önlemler alnmaldr.

REHBERLK HZMETLER:

Kapsayc eitim politikalar oluturmak için özel gereksinimli çocuklara yönelik tanlama çalmalar yaplmal ve ihtiyaç haritalar gelitirilmelidir. Özel eitim personelinin ve öretmenlerinin mesleki becerileri yeni krizlere dayankl olacak ekilde desteklenmelidir.

KADEMELER ARASI GEç:

2021 ylnda LGS kapsamndaki merkezi yerletirme sonras snavla örenci alan ortaöretim kurumlarnda toplam 8 bin 486 bo kontenjan kalmtr. 2021 ylnda YKSye katlan her 10 adaydan üçü Temel Yeterlik Testinde (TYT) 150 puan barajnn altnda kalmtr. 2021 YKSye bavuran yaklak 2,5 milyon adayn 1,5 milyonu, bir yükseköretim programna yerleememitir. Yükseköretim programlarndaki bo kontenjan oran, son dört yln en yüksek seviyesine ulamtr. Covid-19 salgn, LGS ve YKS gibi büyük ölçekli snavlarn neden olduu eitsizlikleri derinletirmitir.

ÖRETMENLK MESLE

2021 ylnda, son 16 yln en düük öretmen atamas gerçekletirilmitir. Öretmen atamalar için uygulanan deerlendirme yöntemi ilevini yerine getirememektedir.

Ana Sayfaya Git