23 martta başlıyor

MEB, 23 Mart'tan itibaren uzaktan eğitime başlayacak

Haberler 20.03.2020 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle eitime verilen 1 haftalk arann ardndan 23 Marttan itibaren uzaktan eitim balatlacak.

Uzaktan eitim kapsamnda, ilkokul, ortaokul ve lise örencileri 23-27 Mart tarihlerinde TRT ve Eitim Biliim A (EBA) üzerinden eitim görecek.

TRTden yaplacak eitimlerde örenciler, bir program dahilinde kendilerine uygun saatlerde derslerini dinleyecek.

Milli Eitim Bakanlnca hazrlanan binlerce ders videosunun yer ald EBAya www.eba.gov.tr adresinden ulam salanacak. Bunun yan sra mobil cihazlara, App Store ve Google Play üzerinden EBA uygulamas indirilebiliyor.

EBAya, özel okullar da dahil olmak üzere tüm e-okulda tanml öretmenler, örenciler ve veliler giri yapabiliyor. Bu konuda www.eba.gov.tr adresinde yardm butonu altnda ayrntl bilgiler yer alyor.

- Örenciler EBAya nasl girecek?

Örenciler, EBAda iki ekilde ifre oluturabiliyor. Birincisi, eba.gov.trye girildikten sonra, önce örenci butonuna sonra EBA Hesab Olutur butonuna tklanarak veliye ya da öretmene bavurmadan, güvenlik kodu, T.C. kimlik numaras, örenci numaras ve nüfus cüzdan veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik kart seri numaralar girilmesi yoluyla. Bunun için yaplacak ilem basamaklar öyle:

- EBA Hesab Olutur butonuna tkla.

- e-Okul bilgilerini girip Giri butonuna bas.

- EBA hesabn için yeni ifreni belirle.

- Kendinin ya da velinin e-posta adresini ve cep telefonu numarasn gir ve ifre Olutur butonuna tkla.

- Girmi olduun cep telefonu numarasna gelen dorulama kodunu gir ve Gönder butonuna bas.

Admlar, eksiksiz tamamladnda örenci EBA Giri ekranna yönlendiriliyor. Bu ekranda T.C. kimlik numaras ve EBA hesab için belirlenen yeni ifrenin ve güvenlik kodunun girilmesinden sonra Gönder butonuna basldnda Ana Sayfaya ulalyor.

kincisi ise örencilerin, velisine ya da öretmenlerinden birine bavurarak ifre oluturmas yoluyla olacak.

Burada ise ilem basamaklar srayla öyle:

- EBA giri ekrannda T.C. kimlik numaran ve velinden ya da öretmeninden edindiin tek kullanmlk ifreyi gir.

- Güvenlik kodunu gir ve Gönder butonuna tkla.

- Veli Bilgileriyle Aktivasyon, e-Postayla Aktivasyon ya da Cep Telefonuyla Aktivasyon yöntemlerinden birini seç, istenen bilgileri gir.

- Aktivasyon admn geçtikten sonra açlan ekranda EBA hesabn için Yeni ifreni Belirle ve Kaydete tkla.

Bu admlar eksiksiz tamamladktan sonra örenci, EBA Giri ekranna yönlendiriliyor. Bu ekranda T.C. kimlik numaras ve EBA hesab için belirlenen yeni ifre ve güvenlik kodu girildikten sonra Gönder butonuna basldnda Ana Sayfaya ulalyor.

- Veliler nasl girecek?

EBAya veli olarak giri yapabilmek için e-devlet kullanc ad ve ifre kullanlacak. Bilgiler girildikten sonra veliler, EBA Veli Sistemi ana ekranna ulaabilecek. Henüz e-devlet ifresi olmayan veliler, PTT ubelerinden bu ifreyi edinebilecek.

- Öretmenler EBAya nasl giri yapacak?

EBAya öretmenler, kiisel MEBBS ifreleri veya e-devlet kullanc ad ve ifreleri ile eriebilecek.

Bakanlk, internet sitesinden öretmenlere özel EBA kullanm simülasyonlarn da yaymland. Öretmenler, bu konuda ayrntl bilgiye bu videolardan ulaabilecek.

- EBAnn içeriinde neler var?

Okul öncesinden 12nci snfa kadar tüm seviyelerdeki örencilerin ve öretmenlerin kullanmna sunulan 1600den fazla ders ve 37 binin üzerinde zengin, güvenilir ve etkileimli içeriin olduu bir dijital eitim platformu olan EBAda, okullardaki derslerin her biri için ayr bir alan bulunuyor.

Burada ders seviyesinde, ders kitaplar, etkileimli kitaplar, uygulamalar ve testler sunuluyor ayrca bunlarn yan sra konu ve kazanmlara eletirilmi videolu veya etkileimli anlatmlar, altrmalar, özetler, infografikler, proje dokümanlar, öretmenlere özel içerikler gibi çok sayda ve farkl türde içerik de yer alyor. EBAda 5 binden fazla kitap 240 binden fazla soru, öretmen ve örencilere sunuluyor.

Ayrca, bu ders içeriklerinin yan sra öretmen, örenci ve velilerin kiisel geliimlerine ve elenceli zaman geçirmelerine katk salayacak içeriklere ulaabilecei bir kütüphane alan da bulunuyor. Burada da farkl kategorilerde, çizgi filmler, okuma kitaplar, oyunlar, belgeseller, röportajlar ve dergiler gibi binlerce içerik mevcut.

- Örenciye özel arayüz ve içerikler var

EBAda her kullanc için özellemi bir arayüz ile farkllaan özellikler ve içerikler sunuluyor. Örenciler bata kendi dersleri olmak üzere tüm ders içeriklerine ve kütüphane alannda yer alan içeriklere ulaabiliyor. Öretmenler, kütüphane içerikleri ile tüm ders içeriklerinin yan sra öretmenlere özel olarak hazrlanm ders içerikleri ve Mesleki Geliim Alanna eriebiliyor.

Sosyal iletiim özellikleri de olan EBAdan öretmen ve örenciler birbiriyle etkileim içinde olabiliyor, öretmenler örencilerine çalmalar gönderip ve örencilerin hem bu çalmalar için hem de genel olarak EBA kullanmna bal olarak ders konularndaki performanslarn detayl olarak analiz raporlarndan takip edebilme imkan buluyor.

Kiiselletirme ile her örenciye özellemi arayüz ve içerikler sunmann yan sra akll öneri sistemiyle de örencilerin performansna göre içerikler sistem tarafndan öneriliyor.

EBAda her içerik derslerin ilgili kazanmlaryla elenerek sisteme konuluyor. Hatta her kazanmn daha ufak parçalar olan ve yaklak 85 bini bulan kazanm bileenleri EBAda tanml bulunuyor.

EBA üzerinden öretmenler, örencilerine çalma gönderdiinde, örencinin çözümleri sistem tarafndan detayl olarak analiz ediliyor ve her bir örencinin eksikleri ayr ayr tespit ediliyor. Sistem, bu analizi dikkate alarak her örenciye özel olarak eksiklerini kapatabilecei içerikleri belirlemekte ve öretmenin onay vermesi durumunda da bunlar örenciye önerebiliyor.

Ayrca öretmenden bamsz olarak, örencilerin EBAy kullanrken çözdükleri soru ve snavlarda verdikleri cevaplara göre de her örenciye özel içerik önerisinde bulunuluyor.

- Üniversiteye hazrlk için destek sistemi

Örencilerin farkllaan ihtiyaçlarna alternatif çözüm olarak da 11 ve 12nci snflar için EBA Akademik Destek sistemi bulunuyor. Detayl konu anlatm videolar, örnek sorular ve çözüm videolar, testler, önceki yllara ait üniversiteye giri snav sorular ve çözümlerinin sunulduu EBA Akademik Destek sayesinde, örencilerin tercih listesi ve mevcut seviyesini göz önünde bulundurarak hangi konuyu ne kadar çalmas gerektiini planlayan özel bir çalma program hazrlanyor.

Böylece örencilerin hedeflerine göre kiiselletirilmi yol haritasyla çalmasna olanak salanyor. Burada öncelikle örencilere hedefledikleri üniversite ve bölümleri EBA Akademik Destek sisteminde seçip hazr bulunuluklarn da belirlemek üzere sistemdeki testleri çözmeleri gerekiyor.

Örencilerin hazr bulunuluklar ve hedeflerine uygun olarak hangi konuyu hangi derinlikle kavramas gerektii sistem tarafndan belirleniyor.

Bunun için, örenci tarafndan hedeflenen bölümün puan, puan türü, konuyla ilikili ÖSYMnin sorduu sorularn toplam sorulara oran (konu kritiklii), örencinin bu dersle ilikili snav bölümlerindeki net hedefleri gibi verilerle her örenciye özel olarak ders hedefleri ve konu hedefleri sistem tarafndan örencilere sunuluyor.

Bu sayede örenciler tüm konulara eit zaman harcamak yerine, hedeflerine yönelik önem vermeleri gereken konular tespit edebiliyor. Örencinin bir konuyu ne derinlikte kavradn en doru ekilde kestirmek için de örencinin o konuyla ilgili tüm kazanm bileenlerine bal çözdüü deneme snav sorular, ödev sorular, tarama test sorular, yaprak test sorular ve kiiye özel test sorular, soru zorluk parametrelerine ve hangi srayla çözüldüklerine de baklarak analiz ediliyor. Bu analiz çktlaryla örencinin konu yeterlik hedefi deerleri sürekli olarak karlatrlarak konu hedefini salayp salamad dikkate alnarak, sradaki konunun önerilip önerilmeyeceine yine sistem tarafndan karar veriliyor.

Ayrca örencinin sadece eksik olduu noktalar kapatabilmesi için özel içerik önerileri sunuluyor. Bunu salayabilmek için EBA Akademik Destek sisteminde kullanlan tüm sorular ve konu anlatm videolarnn saniye aralklar kazanm bileenleriyle etiketlenerek sisteme eklendi. Örencilerin çözdüü tüm sorular üzerinden kazanm bileenlerindeki yeterlik seviyeleri deerlendirip, belirli bir seviyenin altnda kalan kazanm bileenleriyle ilikili konu anlatm video parçalar ve örnek sorular, konudaki ileni srasn da dikkate alarak örenciye özel bir çalma listesi olarak sunuluyor.

EBAda örencilere sunulan bu hizmetlerin yan sra öretmenlere de Mesleki Geliim Alan sunuluyor. Burada öretmenlere ihtiyaç duyabilecekleri birçok doküman, video bulunuyor ve meslektalaryla etkileimde bulunabilmeleri salanyor. EBA Mesleki Geliim Alannda öretmenler, senkron/asenkron uzaktan eitim kurslarna katlabiliyor.

Veliler ise EBAda çocuklarnn çalmalarn ve tamamlama durumlarn, EBA kullanmna bal olarak ders konularndaki performanslarn görebilmenin yan sra EBA akademik baarsnn, EBA puan ve sralamasnn, proje ve sertifikalarnn yer ald EBA Portfolyolarn inceleyebiliyor.

- EBA ücretsiz mi?

Milli Eitim Bakanlna bal ve ücretsiz dijital eitim platformu olan EBAnn kullanlabilmesi için internet balants gerekiyor.

Türkiyenin GSM operatörleriyle yaplan anlama gerei tüm EBA içeriklerine aylk 3 GBa kadar ücretsiz eriim imkan bulunuyor.

Koronavirüs önlemleri kapsamnda uzaktan eitime balanmas nedeniyle GSM operatörleri, 3 GByi 6 ile 8 GBya kadar çkard.

Türk Telekom 8 GB, Vodafone 6 GB, Turkcell 6 GB interneti örencilerin kullanmna ücretsiz sunacak. Türk Telekom aboneleri EBA yazp 5555e gönderecekler. Vodafone, tüm abonelere ücretsiz olarak tanmlama gerçekletirdi. Turkcell ise dijital operatör ve bip uygulamas ile 3GB haricinde 6GBa kadar hediye internet veriyor. Abonelere tanmlanan internetler sadece EBAda geçerli olacak ve baka bir yerde kullanlamayacak.

Ana Sayfaya Git