23 Nisan hediyesi!

DİYARBAKIR'da 10 yaşındaki Edanur Börkün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda hediye olarak, 3 yıl önce ALS hastalığına yakalanan dedesi Ömer Börkün (54) ile daha çok vakit geçirmek için akülü sandalye istedi. Hafta sonları dedesiyle kalan Edanur, dedesini çok sevdiğini, 23 Nisan kutlamalarında yanında göremediği için üzüntülü olduğunu söyledi.

Haberler 24.04.2019 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 3 yl önce Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalna yakalanan 4 çocuk babas Ömer Börkün, yataa bal olarak yaamn sürdürüyor. Elektrik kesintileri, ilaç ve tbbi malzeme temini konusunda skntlar yaadn belirten Ömer Börkünün ei Gülseren Börkün, makinelere bal yaayan ei için yardm istiyor.

Börkünün torunu Edanur ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk Bayramnda hediye olarak dedesi için akülü sandalye istedi. Hasta dedesi ile daha çok vakit geçirmek için akülü sandalye isteinin olduunu anlatan Edanur Börkür, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Bakan Binali Yldrma da çar da bulunarak, unlar söyledi:

5inci snfa gidiyorum. Dedem ALS hastas olduu için solunum cihazna bal. Cihazlara bal olduu için dedemi rahat kaldrp koyamyoruz, bir yere götüremiyoruz. Dedemle eskisi kadar vakit geçiremiyorum. 23 Nisan için devlet büyüklerimden ve Binali amcadan bir ricam olacak. nallah ricam kabul ederler. Dedem ve beni de çok mutlu ederler. Dedeme için bir akülü araba istiyorum. 23 Nisan etkinliklerine dedemin de gelmesini çok isterdim. çünkü ben dedemi çok seviyorum. Dedem de beni çok seviyor. Hafta sonlar hep dedemlerde kalyorum.

TORUNLARI, DEDES çN MORAL KAYNAI

Torunlarnn dedesi için büyük moral kayna olduunu belirten Ömer Börkünün ei Gülseren Böçkün, einin sesleri duyduunu, anladn ve yant verdiini söyledi. Börkün, Eime Ankarada ALS tehisi koyuldu. Eim önceleri yürüyordu ancak yürümesinde aksamalar vard. lerde cihaza balanacan söylediler. Sonra Diyarbakra geldik. Tedaviye baladk. Bu hastaln çaresi yok dediler. Sonra zmire götürdüm. O zaman daha kötüydü, yürüyemez haldeydi. zmirdeki doktorlar da ALS dediler. Diyarbakra geldikten 15 gün kadar sonra eim nefes alma güçlüü yaad. Hastaneye kaldrdk, youn bakma alnd. Cieri çalmad ve nefes alamad için boazndan makineye balayacaklarn söylediler. Artk ümit yok dediler. 25 gün youn bakm ünitesinde kaldktan sonra eve geldik. Torunlar ona moral kayna oldu. Doktorlarn belirttii kadar kötüye gitmedi. u anda tek bama mücadele ediyorum diye konutu.

ELEKTRK GTT ZAMAN SIKINTI YAIYORUZ

Elektronik cihazlara bal olduu için, elektrik kesintilerinde sorunlar yaadklarn anlatan Börkün, Geçen gün yere dütüünde komularm yardm etti. Bu hastalar için devlet bir hastane açmas gerekiyor. Evde bakmlar zor oluyor. Cihazdan pek anlamyorum. Elektrik kesintisi olduunda oksijen makinesi çalmyor. Dier cihazn da 5 saatlik arj var, 5 saate kadar elektrik gelmese sknt oluyor. Eimi tek bama hastaneye de kaldramyorum. 7nci katta oturuyoruz. Elektrik olmad zaman makineyi kapatyorum, jeneratör de yok dedi.

ALS HASTALII NEDR?

Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), ayn zamanda motor nöron hastal olarak da anlan, merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sap ad verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybndan ileri gelen bir hastalktr. Bu hücrelerin kayb kaslarda güçsüzlük ve erimeye yol açar. Ayrca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanr. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

Ana Sayfaya Git