26 bin 513 öğrenci öğrenim gördükleri üniversiteleri puanladı

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı tarafından 172 üniversitede öğrenim gören 26 bin 513 öğrencinin katılımıyla hazırlanan 2018 Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması tamamlandı.

Haberler 21.07.2018 - 08:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede üniversite örencilerinin memnuniyetlerini ortaya koymak, üniversitelerin daha örenci merkezli olmasna katk salamak amacyla Üniversite Aratrmalar Laboratuvar (ÜniAr) tarafndan 172 üniversitede örenim gören 26 bin 513 örencinin katlmyla 2018 Türkiye Üniversite Memnuniyet Aratrmas (TÜMA) hazrland.

Akdeniz Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Engin Karada ile Eskiehir Osmangazi Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Yücel tarafndan, Türkiyede lisans düzeyinde örenim gören örencilerin deneyimlerini ve memnuniyetlerini anlama, üniversitelerin daha örenci merkezli üniversiteler olma yolunda ilerlemelerine katk salama amacyla hazrlanan Türkiye Üniversite Memnuniyet Aratrmas (TÜMA) 2017 raporu tamamland.

- En geni aratrma

109u devlet ve 63ü vakf üniversitesi olmak üzere toplam 172 üniversitedeki 26 bin 513 örenciyle yüz yüze görüülerek hazrlanan ve Türkiye yükseköretim tarihinin en geni katlml aratrmas olan raporda, üniversitelerin eitim ve öretim kalitesi, yerlekelerdeki yaamn doyuruculuu, örencilere salanan akademik destek ve ilgi, yönetim ve ileyi, örenme imkan ve kaynaklarnn zenginlii ile örencilere sunduklar kiisel geliim ve kariyer destekleri 6 ana balkta incelendi.

ÜniAR Direktörü Prof. Dr. Engin Karada, AA muhabirine raporla ilgili yapt deerlendirmede, bu yl TÜMAy hazrlarken rekor sayda örenci ile yüz yüze görüüldüünü belirterek aratrmann Türkiyede bu alanda hazrlanm en geni çapl çalma olduunu, örencilerin üniversitelerden memnuniyetlerinin A+, A, B, C, D ve FF eklinde sralandn, A+ seviyesinde 17 üniversitenin bulunduunu bildirdi.

- En iyi üniversiteler

Prof. Dr. Karada, aratrmada A+ seviyesinde Özyein, Koç, zmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Sabanc, Acbadem Mehmet Ali Aydn, hsan Doramac Bilkent, Abdullah Gül, stanbul Teknik, Kadir Has, Gebze Teknik, Boaziçi, Akdeniz, stanbul Bilgi, stanbul ehir, Hasan Kalyoncu, Piri Reis ve Galatasaray üniversitelerinin bulunduunu; A seviyesinde ise srasyla MEF, stanbul, Yldz Teknik, zmir Ekonomi, Süleyman Demirel, Maltepe, stanbul Bilim, Karadeniz Teknik, Ortadou Teknik, stanbul Okan, Yeditepe, Ik, Bezmialem Vakf, Antalya Bilim, çukurova, KTO Karatay, stanbul Kültür, stanbul Katip çelebi, Marmara, çanakkale Onsekiz Mart ve Dokuz Eylül üniversitelerinin yer aldn söyledi.

A+ seviyesindeki 17 üniversitenin örencilerin beklentilerini çok yüksek düzeyde karladn ifade eden Prof. Dr. Karada, öyle devam etti:

Ülkemizdeki 172 üniversiteden 17si çok yüksek düzey, 22si üst düzey olmak üzere toplam 39 üniversitenin örencilerin beklentilerini üst düzeyde karladn belirledik. Bu 39 üniversitenin örenciler ve veliler açsndan gelecek kaygsnn az olduu, yaam ve eitim kalitesinin beklentilerin üzerinde karland mutlu bir üniversite kültürü sunmada oldukça öne çktklar anlalyor. FF seviyesinde 46 üniversite var, bu üniversiteler de ise örencilerin memnuniyetinin çok düük olduunu görüyoruz.

- Genel memnuniyet sralamas

Eskiehir Osmangazi Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Yücel ise üniversitelerin genel memnuniyet sralamasnda ilk 10da srasyla Özyein, Koç, zmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Sabanc, Acbadem Mehmet Ali Aydn, hsan Doramac Bilkent, Abdullah Gül, stanbul Teknik, Kadir Has ve Gebze Teknik üniversitelerinin bulunduunu dile getirdi.

Aratrmada devlet üniversitelerin genel memnuniyet sralamasnda zmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünün ilk srada yer aldn onu Abdullah Gül, stanbul Teknik, Gebze Teknik, Boaziçi, Akdeniz, Galatasaray, stanbul, Yldz Teknik ve Süleyman Demirel üniversitelerinin takip ettiini aktaran Yücel, vakf üniversitelerin genel memnuniyet sralamasnda ise Özyein Üniversitesinin ilk srada yer aldn onu Özyein, Koç, Acbadem Mehmet Ali Aydnlar, hsan Doramac Bilkent, Kadir Has, stanbul Bilgi, stanbul ehir, Hasan Kalyoncu, Piri Reis üniversitelerinin takip ettiini anlatt.

Prof. Dr. Yücel, raporda örenciler en çok tp, di hekimlii, salk bilimleri fakültelerinden memnun olduklarnn belirlendiini, en yüksek memnuniyetsizliin ise ziraat, fen-edebiyat, orman fakültelerinde okuyan örencilerde görüldüünü vurgulad.

- 22 üniversite yüksek düzeyde tatmin edici

Eitim ve öretim kalitesi balnda 22 üniversitenin yüksek düzeyde tatmin edici bulunduuna iaret eden Yücel, unlar söyledi:

Bu üniversiteler srasyla Sabanc, Koç, Özyein, zmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Boaziçi, Piri Reis, hsan Doramac Bilkent, Abdullah Gül, Acbadem Mehmet Ali Aydnlar, stanbul Teknik, Sanko, Bezmialem Vakf, Galatasaray, Gebze Teknik, stanbul Bilgi, Akdeniz, Kadir Has, stanbul ehir, zmir Ekonomi, stanbul Bilim, zmir Katip çelebi, KTO Karatay Üniversitesi. Bu 22 üniversitede öretim elemanlar oldukça üst düzeyde derslerini verimli ilemekte, örencilerle etkili iletiime geçebilmekte, deerlendirmelerinde objektif davranabilmekte ve örenciyi derste aktif hale getirebilmektedir. Yerlekelerdeki yaamn doyuruculuu alannda 32 üniversite, örencilere salanan akademik destek ve ilgi alannda 24, yönetim ve ileyi alannda 17, örenme imkan ve kaynaklarnn zenginlii alannda 28, örencilere sunduklar kiisel geliim ve kariyer destekleri alannda ise 25 üniversite örencilerden tam puan ald. Tüm alanlarda tam puan alan üniversite says ise 14 oldu.

- Rektörlere ödül

Aratrmada bu yl ilk kez rektörlere ilikin veri toplandn açklayan Yücel, öne çkan rektörleri ödüllendirdiklerine dikkati çekti.

Ana Sayfaya Git