3 yıl sonra okul sevinci

Mardin Mazıdağı ve Derik ilçelerine bağlı iki köyün sakinleri arasında, 2015 yılında hayvan otlatma nedeniyle çıkan ve 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan kan davası sebebiyle, 3 yıldan beri okula gidemeyen 32 çocuk, köylülerin Ağustos ayı içerisinde barışması ile bu yıl dersbaşı yaptı.

Haberler 06.10.2018 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mazda ilçesi Balpnar köyünde oturan Kaya ile Derik ilçesine bal Zeytinpnar Mahallesi Susaml mezrasnda yaayan Özylmaz aileleri arasnda, 19 Nisan 2015 tarihinde, hayvan otlatma yüzünden çkan ve 5 kiinin yaamn yitirdii kavga nedeniyle balayan kan davas, Metina Yardmlama Dayanma ve Eitim Dernei (Metina-Der) ile Metina aireti lideri Mehmet erif Temellinin youn çabas sonucu bar yemei ile son buldu. 12 Austosta verilen bar yemei, kan davasnn bitmesini salayp, iki köy arasndaki husumeti de sonlandrd. Salanan bar ile eitimlerine 3 yl ara vermek zorunda kalan örenciler yeniden okula döndü. Susaml mezrasnda yaayan ve kan daval aileleri baran 32 örenci, Derikteki Kale Mahallesinde bulunan Seydi Keskin lk ve Ortaokuluna yeniden eitimlerine balad. Derik Kayamakam ve Belediye Bakan Vekili Hakan Kafkas, lçe Milli Eitim Müdürü Mustafa Kahraman ile birlikte ziyaret ettii örencilere, çeitli hediyeler verdi. Bir daha benzer olaylarn yaanmamas adna örencilerin eitimlerine önem vermesini isteyen Kaymakam Kafkas, Üniversite snavlarna hazrlanarak, en güzel bölümlere yerlemenizi temeni ediyorum. Umarm her biriniz ülkemizin çok önemli kademelerinde yer alarak kan davasn bu bölgede sonlandrlmasna vesile olursunuz, baarlar diliyorum dedi.

ÖRENCLERN EN BÜYÜK SLAHI KALEM OLMALI

lçe Milli Eitim Müdürü Mustafa Kahraman ise, her iki aileden yaklak 40 örencinin 3 yldan beri eitimden mahrum brakldn belirterek, 3 yl önce balayan kan davas sonucu yaklak 30-40 örencimiz, eitimden mahrum brakld. Tabii ki hepimizi çok üzdü. Bölge büyüklerimizin araya girmesiyle, kan davas nihayetinde bar ile sonuçland ve örencilerimizle tekrar bir araya geldik, örencilerimiz okula geldiler. Eminiz ki, bu örencilerimiz büyüdüklerinde hepsi doktor, avukat, öretmen, kaymakam olacaklardr ve bir daha hiçbir ekilde bölgemizde, köyümüzde kan davasnn bir daha olumamas için mücadele edecekler. Tek umudumuz bölgedeki kan davalarnn ortadan kaldrlmas ve örencilerimizin en büyük silah kalem olmasdr. Örencilerimizin kalemle har neir olmasn istiyoruz diye konutu.

KAN DAVASININ KÖTÜLÜÜNÜ GÖRDÜLER

Seydi Keskin lk ve Ortaokul Müdürü Murat Özyldz da, husumetin barla sonuçlanmasnn ardndan örencilerin yeniden okula kazandrlmasnn kendisini mutlu ettiini ifade ederek, Bu husumetin, kan davasnn barla sonuçlanmasna vesile olan bütün kii ve kurumlara, bütün airet liderlerine ayrca teekkür ediyoruz. çocuklarmz ho geldiler, en iyi eitimi, en iyi öretimi bizde göreceklerdir. Kan davasnn ne kadar kötü bir ey olduunu kendi gözleriyle gördüler, yaadlar ve bundan sonra büyüdüklerinde, böyle hüsumetlerin olumamas için ellerinden geleni yapacaklarna inanyorum. nallah ülkemize, milletimize, vatanmza birer faydal fert olarak yetitireceiz. Bu kan davas illetindende kurtuluruz dedi.

Eitimine 3 yl ara vermek zorunda kalan 5inci snf örencilerinden Ali Özylmaz (14), kan davasndan çok skldklarn, artk okumak ve örenmek istediklerini belirterek, 3 senedir gelmiyorduk, bu gün geldik çok ükür, hepimiz çok mutluyuz. Kaymakammz ve müdürümüz bize hediyeler verdi dedi.

LSEL OLACAKTIM

Okulun örencilerinden erife Esen de 14 yandaym imdi liseye gidecektim. Lise hayalleri kurarken, ortaokula devam ediyorum. Baka olaylar görmeyelim inallah. 3 sene aradan sonra okula geliyoruz. Bir daha kan davalar olmasn, insanlar birbirlerini öldürmesinler, hep mutlu kalsnlar diye konutu.

Örencilerden Semanur Özyldz da kan davasndan çocuk örenciler olarak çok etkilendiklerini belirterek, 3 senedir okula gelmiyorduk. Yeniden okulumuza geldiimiz için sevinçliyiz. Kaymakam bey bize hediyeler getirdi. Büyüdüümüzde avukat olacaz, doktor olacaz. Kan davalarnn olumasna inallah engel olacaz dedi.

Ana Sayfaya Git