İşte çözüm bu!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) ile okullar arasındaki imkan ve öğrenciler arasındaki öğrenme farklarını azaltmayı amaçladıklarını belirterek, "Bütün çocuklarımıza 'İşte bu kadar kolay.' dedikleri bir fotoğraf sunmak için bir araya geldik." dedi.

Haberler 15.10.2019 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Selçuk, bir otelde düzenlenen YEP Tantm Toplantsnda yapt konumada, okullarda iyiletirme çalmalarnn 2023 Eitim Vizyonunun vazgeçilmez bir ögesi olduunu söyledi.

Okullar arasndaki imkan ve örenciler arasndaki örenme farklarn azaltmay temel gaye edindiklerini vurgulayan Selçuk, Bütün çocuklarmza te bu kadar kolay. dedikleri bir fotoraf sunmak için bir araya geldik. Bu kapsamda üzerimize büyük bir vebal düüyor. çocuklarmzn ulamalarn istediimiz hedefler, görmelerini istediimiz manzara elbette ortak. Bunun için de birtakm çalmalar yapmamz lazm. te YEP çalmas da bu hedef dorultusunda gerçekletirildi. diye konutu.

Selçuk, Bu tür çalmalar, gerçekten sahici ve hedefe yönelikse, sonuçlaryla çocuklarmzn gözündeki lty parlatacaksa o zaman iyi bir ey yapyoruz hissi douyor içimizde. Bu program, iyi bir ey yapyoruz hissini çok güçlü ekilde douruyor. dedi.

Bir düünürün Her çocuun, kendisine önem veren ve özel olduunu hissettiren bir yetikinle zaman geçirmeye ihtiyac var. sözlerini aktaran Selçuk, çocuun özel ve önemli hissettii bir durumu YEP ile salamaya çaltk. YEP ile eksii, zamana ihtiyac olduunu düündüümüz çocuklarmza yeni frsatlar ve yeni imkanlar vermek amaçlarmzdan birisi. deerlendirmesini yapt.

Bakan Selçuk, YEP ile ilgili öyle konutu:

(Bütün çocuklarmz, bütün kazanmlar çok rahatlkla öreniyorlar ve bir problem yok) diyemeyiz, bir problem var. Geçen senenin bandan beri bu problem üzerinde vurgular yapyoruz. Bunlarn sonucunda da kazanmlarla ilgili eksii olan çocuklarmzn problemleri hakknda yeni çalmalar yapmak bizim temel ödevlerimizden biri.

YEP, her bir örencinin, bir bütünün yüzdesi olmasndan öte, kendi bütününün yüzde 100ü olmasn hedefleyen bir çalma. YEP sürecinde bulunan örencilerin bütünün hangi ksmnda olduuyla deil, öz varl ile ihtiyac olan örenme dünyasna adm atmalarn salamak asl görevimiz. Bizler attmz her olumlu admn çocuklarmz ileri tayacan biliyoruz.

2023 Vizyon Belgesini hazrlarken bu hassasiyetle yola çktklarna deinen Selçuk, çocuklarn yaam becerilerini gelitirecek çok sayda ortam oluturduklarn vurgulad.

Selçuk, 5 binin üzerinde tasarm beceri atölyesi kurup onlarn daha küçük yalarda hangi konularda ilgi, yetenek ve becerilerinin olduunu tanmalarna frsat vermeye çaltklarn dile getirerek, 2018-2019 öretim ylnn banda da 3üncü ve 4üncü snflar için 1, 2 ve 3üncü modül seviyelerinde olmak üzere bir düzenlemeyi hayata geçirdik. Toplamda 4,5 milyona yakn örencimizi bu tespit aamasna davet ettik ve bunun sonucunda 302 bin dolaynda örencimizi YEPe dahil etme imkanmz dodu. bilgisini verdi.

çocuklarn YEP sürecinde ulamalar gereken hedefleri belirleyerek daha sonra bunlar analiz ettiklerini bildiren Selçuk, Bu çerçevede 3üncü snfta olup YEPe dahil olan örencilerimizin bir üst snfa baaryla geçmeleri ve eitim süreçlerini muvaffakiyetle tamamlamalarn elbette gönülden diliyoruz. dedi.

- Öretmen, yönetici ve akademisyen destei

Temel Eitim Genel Müdürlüünde çok youn çalmayla bu projeyi takip eden büyük bir ekibin bulunduunu belirten Selçuk, dier genel müdürlüklerin ve UNICEFin projeye destek verdiini anlatt.

Selçuk, Asl iimiz bundan sonra balyor ve bütün çocuklarmzn örenme farklarn gidermek için yeni ve oldukça stratejik birtakm projelerin içinde bulunuyoruz. Bu projelerde de öretmen ve yöneticilerden, akademisyenlerden çok büyük destek alyoruz. ifadelerini kulland.

Bu çalmalarn Ankarada yaplmasnn deerli olduunu ancak asl ii illerdeki yöneticilerin yüklendiini dile getiren Selçuk, Bu ilerin takibi ve sürdürülebilir klnmas, etkinliinin artrlmas sahadaki çalmann kalitesine bal. Yöneticilerimizin ve öretmenlerimizin bu konuya verdii destek olmasa biz bu projeyi sadece akademik bir çalma olarak yapardk ve öylece kalakalrd. Buraya gönül veren ve çocuklarn gözüne bakarak Yapabilirsin, ite bu kadar kolay. dedirtecek hissiyatn yaatan emektalara teekkür ederim. deerlendirmesinde bulundu.

- Deerlendirme süreci bugün balad

Temel Eitim Genel Müdürü Cem Gençolu ise örenme sürecinin doas itibaryla baz örencilerin beklenen kazanmlara ulaamam olma ihtimalini de sürece katan bir sisteme ihtiyaç duyulduunu belirterek, Eitim, birçok ülkede hep üst dilime odaklanrken alt dilimde yer alan örencilere odaklanan bir sisteme ihtiyacmzn olduu gerçei açktr. diye konutu.

Haziran 2016da ilgili yönetmelie Özellikle baz derslerden kazanmlar edinememi çocuklar için yetitirme program uygulanabilir. ifadesinin eklenerek YEP sürecinin balatldn anlatan Gençolu, bu kapsamda okuma yazma, okuduunu anlama, doal saylar ve dört ileme odaklanan bir program hazrlandn belirtti. Gençolu, programn bütçesi için UNICEFten faydalandklarn kaydetti.

Gençolu, YEPi tarif ederken bir metafor kullandk, Eitim cokun akp giden bir nehir ve baz sandallar, baz örencilerimiz, bu akp giden nehrin köesindeki çallklara taklm durumdalar, bir elin onlara uzanp onlar ana akma, akan suya dahil etmesi gerekiyordu. Bizim için YEP bu anlama geliyor. dedi.

Programn ana hedefinde, kazanmlar konusunda eksiklik yaayan çocuklarn, yabanc uyruklu örencilerin, göçer, yar göçer ve mevsimlik tarm içisi ailelerin çocuklarnn da aralarnda bulunduu dezavantajl örencilerin yer aldn dile getiren Gençolu, bu örencilerin YEP kapsamnda Türkçe ve matematik derslerinden toplam 160 saatlik eitim aldklarn söyledi.

Gençolu, bugün tüm Türkiyede YEP kapsamnda örenci belirleme testlerinin uygulandn da bildirdi.

UNCEF Türkiye Eitim Direktörü Dr. Brenda Haiplik ise her çocuun farkl örenme yollarnn olabileceine iaret ederek, YEPin bu noktadaki önemine deindi.

- Her örencinin te bu kadar demesi için gelitirildi

Milli Eitim Bakanlnca YEP, örenme süreçleri farkl olan her örencinin baarya ulaabilmesi, te bu kadar kolay. diyebilmesi için gelitirildi.

Türkçe ve matematik derslerinde edinilen temel becerilerin dier tüm derslerdeki baary etkiledii ve örenme aç derinlemeden müdahale edilmesi gerektii gerçeinden hareketle YEP, ilkokul 3üncü snfa devam eden örenciler için iki temel derste hazrland.

Temel okur yazarlk ve problem çözme becerileri konusunda destee ihtiyaç duyan çocuklar, YEPte daha küçük gruplarda, özel hazrlanan ders kitaplar ile eitim almaya balad.

Bu programda çocuklarn doru ve etkili konuup yazmalar, matematik becerilerinin artmas salanrken, sosyal yönden de güçlenmeleri için gerekli destekler verilecek. çocuklarn öz güvenlerini artrmak için sosyal aktivitelere de katlmlar salanacak.

Örenci Belirleme Arac (ÖBA) ile YEPe katlmas tavsiye edilen örenciler tespit edilirken, eitim sürecinin bitiminde uygulanan Örenci Deerlendirme Arac (ÖDA) ile baar durumu ortaya konuluyor.

2018-2019 eitim öretim ylnda, Türkiye genelinde uygulanan programn bitiminde yaplan örenci deerlendirmelerinin sonucunda yüzde 90lara varan oranda baar elde edildii görüldü. YEPe katlarak, yatlaryla ayn örenme düzeyini yakalayan çocuklar, baarmann verdii öz güvenle artk eitim hayatlarnda çok daha emin admlarla ilerliyor.

Ana Sayfaya Git