İkinci öğretimde ücret değişmedi

Üniversitelerde uzaktan ve ikinci öğretim için öğrenim ücretleri değişmedi.

Haberler 25.12.2019 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim kurumlarnda 2019-2020 eitim-öretim yl için uzaktan ve ikinci öretim örenim ücretlerinde geçen yla göre deiiklik olmad.

HABER MERKEZ

2019-2020 Eitim-Öretim Ylnda Yükseköretim Kurumlarnda Cari Hizmet Maliyetlerine Örenci Katks Olarak Alnacak Katk Paylar ve Örenim Ücretlerinin Tespitine Dair Kararn yürürlüe konulmasna ilikin Cumhurbakan Karar, Resmi Gazetede yaymland.

Kararda, yükseköretim kurumlarnn cari hizmet maliyetlerine birinci öretim ile açk öretimde devlet ve örenci tarafndan yaplacak katk pay tutarlar ile ikinci ve uzaktan öretim örencilerinin örenim ücreti tutarlar açkland.

Buna göre, 2019-2020 eitim-öretim ylnda örenimine devam eden veya yeni kayt yaptracak birinci öretim ve açk öretim örencilerinden, örenci katk pay alnmayacak. Bu örencilerden alnmas gereken örenci katk pay tutarlar devlet tarafndan karlanacak.

Bu kapsamda, 2019-2020 eitim-öretim ylnda devlet tarafndan karlanacak örenci katk pay tutarlar yüzde 20 artrml olarak ödenecek.

- Uzaktan ve ikinci öretim örenim ücretleri

Yükseköretim kurumlarnda 2019-2020 eitim-öretim yl için uzaktan ve ikinci öretim örenim ücretleri geçen ylla ayn kald.

Yükseköretim programlarna kayt yaptrma ya da yenileme srasnda, Engelliler Hakknda Kanun ve Erikinler çin Engellilik Deerlendirmesi Hakknda Yönetmelik uyarnca, engelli olduuna dair raporu ilgili yükseköretim kurumuna sunan örencilerin ödemesi gereken örenim ücreti tutarlarndan, program süresi ve kaytl olunan program says snrlamas olmakszn engellilik oran kadar indirim yaplacak.

Ayrca, birinci öretim ve açk öretim programlarna devam eden veya yeni kayt yaptran örencilerden program süresi ve kaytl olunan program says snrlamas olmakszn örenci katk pay alnmayacak.

Engelli olduu halde, 2019-2020 eitim-öretim ylna ilikin kayt yaptrma veya kayt yenileme srasnda engelli olduuna dair raporu ibraz edemeyen örencilere, ilgili belgeyi ibraz ettii tarihte, bu eitim-öretim ylna ait ödedikleri örenim ücretlerinden engellilik oran kadar yaplacak indirim tutar veya örenci katk pay tutar, ret ve iadeler kaleminden iade edilecek.

Örenci katk paylar ve örenim ücretleri, ilgili dönem balarnda kayt olma veya kayt yenileme srasnda ödenecek.

Süresi içinde katk pay veya örenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yükseköretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayt yaptramayacak ve örencilik haklarndan yararlanamayacak.

- Örenim ücreti tutarlar

Kararda, yurt dndan kabul edilecek örencilerden alnacak örenim ücreti tutarlar da belirlendi. Buna göre, yurt dndan örenci kabul kontenjanlar dahilinde kayt yaptracak örencilerden alnacak örenim ücreti, ilgisine göre örenci katk pay ve örenim ücretinin 3 katndan az olmamak üzere yükseköretim kurumlar tarafndan belirlenecek.

Yabanc dille öretim yapan yükseköretim programlarnda örenim ücreti, 1,5 kat olarak alnacak.

- Baarl örencilerin örenim ücreti tutarlar

Hazrlk snf hariç, bulunduklar bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden dönem sonu itibaryla yaplacak sralamada ilk yüzde 10a girme baars gösteren ikinci öretim örencileri, bir sonraki dönemde birinci öretim örencileri için belirlenen örenci katk pay kadar örenim ücreti ödeyecek.

- Örenim ücretinin kullanlmas

kinci öretimde alnacak örenim ücretlerinin yüzde 10u örencilerin bata beslenme olmak üzere barnma, salk, spor, kültür ve dier sosyal hizmetlerinde kullanlacak. Kalan ksm ise üniversite bütçesine dahil edilerek YÖK tarafndan tespit edilen usul ve esaslara göre kullanlacak.

Yaym tarihinde yürürlüe giren karar, 30 Haziran 2019dan itibaren geçerli olacak.

Ana Sayfaya Git