İlkokulu erteleme!

İlkokula başlama yaşını 66 aydan 69 aya çıkaran kanun teklifinin yasalaşması halinde ilkokula kayıt erteleme için istenen sağlık raporu zorunluluğu kaldırılacak ve kayıt erteleme işlemleri kolaylaştırılacak.

Haberler 19.06.2019 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMMye sunulan, baz kanunlarda ve 652 Sayl KHKde deiiklik yaplmasna dair teklifle 66 ay olan ilkokula balama ya 69 ay olarak yeniden düzenleniyor.

Ayrca örencilerin geliim düzeylerine göre okula erken veya geç balama hakk verilmesine ilikin hususlarn çerçevesi, yönetmelikle çizilecek. Yeni düzenlemeyle geliimi hzl çocuklarn okula erken balamas, geliimi yava olanlarn ise okula geç balamasnn önü açlacak.

Yeni kanun teklifiyle ilkokullarn birinci snflarna, o yln 31 Aralk tarihinde 72 ayn dolduran çocuklarn kayd yaplacak ancak çocuun geliim durumuna bal olarak okula erken balamas veya kaydn ertelenmesi ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenecek.

Ayn snfta 23 aya varan fark oluuyordu

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), teklifin yasalamasnn ardndan MEB Okul Öncesi Eitim ve lköretim Kurumlar Yönetmelii de kanun dorultusunda deitirilecek.

lkokula balama yann yönetmeliin önceki halinde veli isteine bal olarak 60 aydan balamas, ayn snftaki örenciler arasnda 23 aya varan (60-83 aylk) ya farkna neden olabiliyordu.

TBMMye sunulan teklifle bu ya farknn azaltlarak çocuklarn okula uyumu ve akademik geliiminin olumlu etkilenmesi amaçlanyor.

Süreç içerisinde karlalan ilkokula kayt erteleme taleplerinin de azaltlmas hedefleniyor.

Kayt erteleme kolaylatrlyor

Erteleme için istenen salk raporu zorunluluunun kalkmasyla kayt erteleme ilemleri kolaylatrlacak.

Yeni teklifin kanunlamasyla kaytlarn yapld yln eylül ay sonu itibaryla 69 ayn dolduran çocuklar, ilkokula balayacak. Eylül ay sonu itibaryla 66, 67 ve 68 aylk çocuklar velilerinin yazl talebiyle ilkokula balayabilecekler. Kayt hakkn elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylk olanlar, velilerinin yazl talebiyle ilkokula kaydn bir yl erteleyebilecek ve okul öncesi eitime yönlendirilecekler.

Bu düzenlemeyle ilkokula balama yanda eylül sonu itibaryla 69 olarak belirlenen dönem, aralk ay sonu itibaryla 72 aya karlk gelecek. lkokula balama ya ya bütünlüü korunarak 6 yaa göre düzenlenmi olacak ve 6-7 ya ça nüfusu arasndaki ya ayrmnn net olarak yaplabilmesi de salanacak.

Yasann çkmasyla 60 aylk çocuklar, okul öncesi eitime yönlendirilecek.

lkokula balama yayla ilgili düzenlemenin, 2019-2020 eitim öretim ylndan itibaren uygulanmas öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git