32 bin öğrenciye ilk YKS deneme sınavı yapıldı

Üniversiteye giriş sınavında yeni sistem olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'nın ilk denemesi, Türkiye genelindeki Uğur Okulları'nın 12’nci sınıf öğrencilerine uygulandı. Haftasonu iki oturumda gerçekleşen deneme sınavlarıyla 32 bin öğrenci eş zamanlı olarak yeni sınav sistemine göre kendini sınadı.

Haberler 24.10.2017 - 08:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ÖSYM Bakan Prof. Dr. Mahmut Özerin yapt açklamalara göre 23-24 Haziran tarihlerinde gerçekletirilecek olan YKS için son bavuru Mart aynda yaplacak. Yeni snav sistemi ile ilgili çalmalarn tamamlayan Uur Okullar, ilk YKS deneme snavn 32 bin üniversiteye hazrlk örencisine uygulad. Uur Okullarnn 9 kiilik akademik kurulu bakanlnda, MEB müfredatna uygun olarak hazrlanan snav, ülke genelinde e zamanl olarak yapld. Snavn ölçme deerlendirmesi ise yine Uur Okullar Ölçme ve Deerlendirme Birimi tarafndan bir önceki yln ölçme deerlendirmeleri baz alnarak tasarland.

HAZRANDA UYGULANACAK YKS LE AYNI NTELKTE

Snav, MEB müfredatna uygun olarak 2 oturum eklinde gerçekleti. Sabah saat 10.00da, 80 sorudan oluan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile balayan ilk oturum için örencilere toplam 90 dakika süre tannd. kinci oturumda ise 4 bölüm için toplam 180 dakika süre tannd.

Örencilerin eitiminin asla kesintiye uramamas gerektiini söyleyen Uur Okullar Snavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardmcs Adil Kurt, Bu snav yapmamzn en önemli nedeni örencilerimizin eitimini asla kesintiye uratmamaktr. Eitimde sürdürülebilirlik çok önemli. Örencinin motivasyonu, çalmas bozulduu anda her ey bozulur. Bu nedenle biz geçen hafta açklanan yeni sisteme göre snavmz hazrladk ve bu Perembe günü açklanan ek açklamaya göre de snavmz tekrar düzenleyerek örencilerimize bugün snavmz uyguladk. Örencilerimizin gerçek snava benzer bir snav yaamasn ve kendini düzene sokmasn istiyoruz. Sabah birinci oturumu tamamladr. Bütün Türkiyede 140 noktada 32 bin örencimiz ayn anda snava girdi ve ayn sorularla snav oldular diye konutu.

YEN SSTEM DAHA YALIN

Yeni snav sistemini de deerlendiren Adil Kurt, Yeni sistem önceki sisteme göre daha yaln ve daha basit. Ancak gelitirilmesi gereken yönlerinden biri felsefe dersiyle ilgili sorulara yeniden yer verilmesi olacaktr. u an 9. snftaki örencilerimiz önümüzdeki sene 10. snf, 11. snf olacak. Bu snflarda felsefe mecburi ders. Bu yl felsefe sorusu sorulmad takdirde önümüzdeki yl örencilerimiz bu derse olan konsantrasyonunu kaybederler.Corafya dersi sorularnda da azalma oldu. Tarih dersine sonradan 10 soru, corafyaya 6 soru eklendi. Corafya, tarih ve felsefenin doru orantl olarak artrlmas gerekir. Bir baka gelitirilmesi gereken nokta da sabah 80 sorudan snava girecek örencinin, öleden sonra da 160 sorudan snava girecek olmas. Bu süreç zorlayc m olacak, bunlar hep birlikte deneme snavlarnda göreceiz ve rapor edeceiz dedi.

TARH VE FELSEFE DERSLERNN KALDIRILDII DÜÜNÜLMESN, TEKRAR GETRLEBLR

Yeni sistemin gelitirilmesi yönünde tavsiyelerde de bulunan Kurt, öyle konutu: Bizim önerimiz, ikinci oturum ile üçüncü oturumun yer deimesi. Yani 1. oturumun ardndan öleden sonra yabanc dil oturumu olmas, Pazar günü ise gerçek snavda ikinci oturumun yaplmas örenci açsndan daha salkl olur diye düünüyoruz. Önceki sistemde daha çok soru soruluyordu, Martta snav yaplyordu. Marttan sonra örencilerin okula olan motivasyonlar düüyordu. Bu, önceki sistemin olumsuz tarafyd. Ama pozitif taraf çok soruyla bilgiyi taryor olmasyd, ne kadar çok soru sorarsanz o kadar çok ölçebilirsiniz. kinci sistemin de arts daha sade ve yaln olmasdr. Örencilerimiz asla tarih ve felsefe derslerinin kaldrldn düünmesinler. Bu dersler tekrar getirilebilir. Ayn ekilde çalmaya devam etsinler.

Deneme snavndan çkan Bakrköy Uur Anadolu Lisesi örencisi Baran Özcan, Snavda biraz süre skntm oldu, ancak okulumuz sistemle bizi hemen tantrd için bunu da deneyip görme ansmz oldu. Yeni sistemi beendim. Bence TM eit arlk örencileri için iyi oldu. Örnein saysallar tarih, corafya sorusu çözüp puan alyordu, ama artk alamayacaklar dedi.

Ana Sayfaya Git