32 binden fazla okulda 'sıfır atık' dönemi başladı

Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında ülke genelinde sürdürülen seferberliğe binlerce okul da destek verdi.

Haberler 08.06.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann himayesinde yürütülen Sfr Atk Projesi kapsamnda, Türkiye genelindeki 32 bin 574 okulda atk yönetim sistemleri oluturuldu, binlerce örenciye eitim verildi.

Milli Eitim Bakanl (MEB) Cumhurbakan Erdoann ei Emine Erdoann himayesinde, çevre ve ehircilik Bakanlnca yürütülen Sfr Atk Projesi çerçevesinde okul öncesi dönemden itibaren çocuklarda çevre bilincini gelitirmek üzere ülke genelinde devam eden seferberlie destek veriyor.

Eylül 2018den itibaren öncelikle pilot il olarak belirlenen Ankara ve ardndan Türkiye genelinde atk toplama kutularnn temini yaplrken, Aralk 2018de de çevre ve ehircilik Bakanl ve TEMA ile imzalanan protokolle tüm okullarda Sfr Atk Eitim Projesi çalmalar balatld.

Bakanlk, bu faaliyetlerle ilköretim ve ortaöretim okullarnda örencilere doal varlklarn korunmas, tükenebilir varlklarn ile çevrenin bilinçli kullanlmas, çevre dostu tüketim alkanlklarnn kazandrlmas ve atk yönetimi konularnda farkndalk kazandrlmasn salyor.

58 bin örenci eitim ald

Bakanln verilerine göre, TEMA Vakf ile i birliinde pilot il olan Ankarada 58 bin 293 örenciye sfr atk farkndalk eitimi verildi. Eitimlerin stanbul, Mersin, Bursa, zmir, Diyarbakr, Samsun, Balkesir, Malatya bata olmak üzere 20 ilde 2019-2020 eitim-öretim ylnda yaygnlatrlmas planlanyor.

32 binden fazla okulda Atk Yönetim Sistemi kuruldu

Sfr Atk Projesi kapsamnda Türkiye genelindeki 32 bin 574 okulda atk yönetim sistemleri oluturuldu. Bakanlk, atklarn kaynanda ayrtrlmasn salayan geri dönüüm kutular ve konteynerlerin bulunduu atk yönetim sistemlerini okullarn tamamnda kurmay hedefliyor.

Toplanmas ve bertaraf edilmesi için okullardaki kimyasal atklarn envanteri de çkarld, okullardan toplanan kimyasal atklar, l yeri Salk ve Güvenlik Birimleri (SGB) koordinasyonunda, belediyeler ve belediyelerin sözleme yaptklar lisansl firmalar tarafndan yerinden toplanarak ortadan kaldrlyor.

Okul ve kurumlarda toplanan atk piller de çevre ve ehircilik Bakanlnca yetkilendirilen Tanabilir Pil Üreticileri ve thalatçlar Derneince (TAP) oluturulan kutular araclyla toplanyor. Kat, karton, cam, metal gibi ambalaj atklarnn geri dönüüme kazandrlmas da çevre Koruma ve Ambalaj Atklar Deerlendirme Vakf (çEVKO) tarafndan yürütülüyor.

Bakanlk, Sfr Atk Projesi çalmalar kapsamnda Türkiye genelinde örnek çalmalar yapan 40 ilden 40 okula Ankarada gerçekletirilen törenle çevre Berat takdim etti.

Ana Sayfaya Git