3'üncü açık öğretim fakültesi kuruluyor!

Dicle Vadisi, meyvecilik, hastane kampüsü, tüp bebek merkezi gibi bir dizi projeleri olduğunu belirten Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Diyarbakır'a Türkiye’nin 3'üncü açık öğretim fakültesini de kazandıracaklarını ifade etti.

Haberler 07.03.2017 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, kentte daha önceden üniversite ile ilgili olumu negatif algnn deitirilmesi için youn çaba harcayacaklarn, öncelikli hedefl erinin örenci saysn 100 bine çkarmak olduunu belirterek, Türkiyenin 3ncü açk öretim fakültesini kuracaklarn söyledi.

Dicle Üniversitesinin 30 bin örenci, 3600 civarnda kadrolu akademik ve idari eleman olduunu kaydeden Gül Üniversite, sunmakta olduu öretim hizmetleri dnda bin 500 yatakl Aratrma Hastanesi ile, mevcut hastane kompleksiyle ayn zamanda bölgenin salk merkezi konumundadr. Üniversite Aratrma Hastanesinde verilen üst düzeyde salk hizmeti sayesinde bölgedeki vatandalarmz çok önemli sorunlar dnda büyük merkezlere gitmenin maddi ve manevi külfetinden kurtulmulardr. Dicle Üniversitesi, bölgede ihtiyaç duyulan hemen her alandaki meslek elemanlarn yetitiren, ulusal ve uluslararas düzeyde aratrmalar yapan ve bölge ekonomisine yönelik projeler üreten devletimizin bölgedeki en önemli kurumlarndan biridir ifadesini kullanad.

Üniversitenin yürüttüü projeler

Projeler konusunda bilgiler veren Gül, Diyarbakrn elma, armut, ayva, ceviz, badem gibi meyve ihtiyaçlarn karlamak için 5 bin dönüm alan üzerinde bir meyvecilik projesini de hayata geçireceklerini vurgulayarak, Ayrca yine anaokulundan balamak üzere, ilk, orta ve liseden oluan temel eitim kampüsü kuracaz. Bu hizmeti de üniversite vakfi bünyesinde gerçekletireceiz dedi.

Bir çok yeni bölüm açarak örenci saysn 100 bine çkarmay amaçladklarn aktaran Gül, Türkiyenin üçüncü açk öretim fakültesini kuruyoruz. Bunun yan sra teknik meslek yüksek okullar bünyesinde 11, mühendislik fakültesi bünyesinde 11, eitim fakültesi bünyesinde Arapça öretmenlii ve yeni kuracamz açk öretim fakültesi bünyesinde ise tüm bölümler olacak. Bir de dil merkezi projemiz var. Yani bilinen ad ile Tömer kuracaz. Hastane kampüsü projemiz var. Son derece modern ve akll binalardan olumu, bir merkezi hastane, 200 yatakl kadn doum ve çocuk hastanesi ve di hekimlii fakültesi hastanesi içinde olacak bir salk kampüsü.. Ayrca salk meslek yüksek okulu ve eczaclk fakültesini de içinde barndracak bir kampüs eklinde konutu.

Dicle Vadi Projesini çok önemsiyoruz

Dicle Vadi Projesini çok önemsediklerini dile getiren Gül, Bu projenin kente her alanda çok fazla katks olacak. Kent imajna büyük katklar sunacan düündüümüz bir proje. Projenin amac, Dicle Nehrini dünyada bulunan dier emsallerine uygun olarak tarih kültür ve doa turizmine kazandrmak istiyoruz. Dünya Kültür miras olan Hevsel Bahçelerini dünyaya tantmak, tarihin ilk tarm alan olarak tescilini salamak istiyoruz. Hevsel Bahçelerindeki bitki örtüsü, hayvan çeitlilii ve saysz ku türünün turizme kazandrlmasn salamak amacndayz. Dünya Kültür Miras olan tarihi Diyarbakr Surlarnn tantlmas ve turizme kazanlmasn salamak istiyoruz. Ayrca, proje kapsamnda tarihi ve çevresel dokuya zarar vermemek için bu alanlarda hiçbir ekilde kalc betonarme yap ve doaya uyumsuz madde kullanlmayacak açklamasn yapt.

Tüp bebek merkezini 6 içinde hizmete açacaz

Dicle Üniversitesi Hastanesinde 4 yeni cerrahi ameliyathane yaptkalarn de belirten Gül Diyarbakrn özlemle bekledii , hiçbir salk güvencesi olmayanlarn ve ve SGKllarn da ücret ödemeden çocuk sahibi olabilecekleri tüp bebek merkezini de 6 ay içinde hizmete sunacaz. Ayrca mevcut poliklnikler komple yenilenecek. Her doktora bir poliklinik verilecek. Mevcut temel bilimler binasn da yine poliklinie dönütüreceiz. Temel bilimler için ise yeni morfoloji binas yaplacak dedi.

Atçlk Yüksekokulunda felçliler için merkez kuracaz

Örenci merkezlerini de hizmete açacaklarn aktaran Talip Gül, Örencilerimizin tüm ihtiyaçlarn karlayabilecekleri bir merkez kurduk. Yaknda hizmete girecek. Yeni stadmz ve spor kompleksimiz hizmete girecek. Teknokentte yönetim yapsn deitiridik. insanlar ile üniversitemizi birletireceiz. diye konutu.

Atçlk meslek yüksekokulu için de bavuru yaptklarn vurgulayan Gül, Bu projemizi veterinerlik fakültesi içerisinde hayat geçireceiz. Bizim için çok önemli olan bir detay da bu okulumuzun içerisinde felçli çocuklarmz için rehabiltasyon merkezi olacak dedi. Prof. Dr. Talip Gül, bin dönüm alan üzerinde hastanenin tüm elektrik ihtiyacn karlayacak güne enerjisi santrali kuracaklarn aktararak, Proje hazr. lgili kurumlara bavuru yapacaz ifadesini kulland.

Üniversitenin temelleri 1966da atld

Gül, Dicle Üniversitesinin, 1966 ylnda Ankara Üniversitesine bal olarak Diyarbakr Tp Fakültesinin açlmasyla ilk temellerinin atldn,1974 ylnda ise Fen Fakültesinin açl ile kuruluunun tamamlandn söyledi.

Diyarbakrn dousunda 27 bin dekar alan üzerine kurulan üniversitenin bünyesinde 14 fakülte, 4 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu ve 4 enstitüsü, merkezi kütüphane, Merkez Aratrma Laboratuvar, teknokent, 24 aratrma ve uygulama merkezi ve kongre merkezi ile örencilerine çada eitim olanaklarn sunduunu kaydeden Gül, Köklü bir üniversite olan Dicle Üniversitesi, adn Mezopotamya ovalarn sulayan Dicle Nehrinden almtr. Merkez kampüsün yer ald Diyarbakr dnda, Diyarbakrn Ergani, çermik, çüngü, Bismil ve Silvan ve Kulp ilçelerinde de yüksekokullar mevcutturdedi.

Ana Sayfaya Git