40 Bin Çocuk Tiyatroyla Buluştu

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Müdürü Gonca Coşkun, bu sezon 40 bin çocuğu tiyatroyla buluşturduklarını belirtti.

Haberler 11.05.2019 - 01:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçük Hanmlar Küçük Beyler Uluslararas çocuk Tiyatrolar Festivali kapsamnda, Diyarbakr Devlet Tiyatrosunun çizmeli Kedi oyununu bakentli miniklerle buluturan Cokun, Diyarbakrl çocuklarn tiyatroya ilgisini AA muhabirine anlatt.

Cokun, risk altndaki ve terör maduru çocuklara ulaabilmek, özellikle Sur, Balar ve ehitlikteki çocuklarn tiyatroyla tanmasn salamak amacyla 3 yl önce Tiyatro izlemeyen çocuk kalmasn projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Tiyatronun eitici yanndan faydalanmay hedeflediklerini ifade eden Cokun, Ylda nerdeyse 35-40 bin örenciyi servislerle tiyatroya getirip oyun izlettik, küçük hediyeler verip servislerle evlerine kadar braktk. Her yl ekim aynda sezon açldnda balad, mays sonuna kadar da devam etti. diye konutu.

çocuk oyunlarnn, geçmite sadece pazar günleri sergilendiini dile getiren Cokun, imdi haftann 4 günü çift seans çocuk oyunu oynuyoruz, yani 8 seans. Daha çok çocuklara, gençlere hitap eden bir tiyatro haline geldi Diyarbakr. Bunun geri dönüü de çok güzel oluyor. çocuklarda inanlmaz bir deiim meydana geldi. ifadelerini kulland.

Ne deiti bilmiyorum ama artk kardelerimi dövmüyorum

Cokun, Diyarbakr Devlet Tiyatrosu sanatçlarnn, 2 yl önce risk altndaki pilot okullarda drama dersleri de vermeye baladn belirterek, u deerlendirmede bulundu:

çocuklardan birine, Sen drama dersi aldn, tiyatroya geldin, hayatnda ne deiti? diye sorulduunda, Ne deiti bilmiyorum ama artk kardelerimi dövmüyorum diye cevap veriyor. iddeti yok ettii, çocuklarn bilinç altna iyilii alad çok açkça görülebiliyor. Bu da çok önemli bir ey bizim için. Hem Van hem Diyarbakr Devlet Tiyatrosunun birinci görevi, olabildiince risk altndaki çocuklara ulap onlar doruya, güzele yönledirmek. Ben buna inanyor ve bu amaçla çalyorum. Gün geçtikçe de baarya ulatmz görüyoruz. Bu çok mutluluk verici.

Cokun, Diyarbakrl çocuklarn tiyatro sevgisinin her geçen yl arttna iaret ederek, Onlarn badatrld, buluturulmak istendii baz kötü unsurlar çocuklar tarafndan artk istenmez hale geliyor ve öteleniyor. Daha çok sanata yönelmeye balyorlar. Bu da çok önemli bir ey. diye konutu.

Biletler sata çktktan 10 dakika sonra bitiyor

Diyarbakrl minik tiyatroseverlerin, bir yetikin gibi pürdikkat oyunu izlediini anlatan Cokun, Hani derler ya, Büyümü de küçülmü diye, yetikinler nasl konumaz, tiyatronun ambiyans içinde hareket ederse bizim çoçuklarmz da öyle. Bazen acaba salonda çocuk yok mu diye tereddüde bile düebilirsiniz. O kadar pürdikkat izleyip tepkilerini o kadar doru yerlerde verirler ki hayrete kaplrsnz. ifadelerini kulland.

Son yllarda risk altndaki çocuklarn dnda, velilerinin tiyatroya getirdii çocuk saysnda da ciddi art olduuna dikkati çeken Cokun, Biz pazartesi, sal, çaramba günlerini projeye ayrmtk. Pazar günü biletli tek seansmz vard. Ama öyle bir duruma geldi ki artk pazar günü de çift seans eklemek zorunda kaldk. çaramba gününü de proje dnda brakp yine halka açtk. Biletler sata çktktan 10 dakika sonra bitiyor. O hale geldi. dedi.

Sokakta yürürken çocuklarn, oyunlarn arklarn söyleyerek arkalarndan geldiini anlatan Cokun, Mesleimi niye yaptm daha iyi anlyor ve vicdani olarak daha büyük bir tatmin yayorum. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git