5 soruda özel okul ücretleri

Özel okullar, gelecek yılki eğitim öğretim ücretlerini ara sınıflardaki öğrenciler için en fazla yüzde 36 oranında artırabilecek.

Haberler 13.01.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, yeni yln ilk AK Parti TBMM Grup Toplantsnda, milleti fahi fiyat artlarna kar korumak için her alanda ciddi tedbirler almaya baladklarna iaret ederek, bu çerçevede özel okul ücretlerindeki art tavann enflasyonla, yani yüzde 36 seviyesiyle snrladklarn açklamasnn ardndan gözler, bu konudaki gelecek yl yaplacak uygulamalara çevrildi.

AA muhabiri, özel okullarda gelecek yl yaplabilecek ücret artlarna ilikin mevzuattaki detaylar 5 soruda derledi.

1- Gelecek yl, özel okula balam bir örencinin ücret art en fazla yüzde kaç olacak?

Cumhurbakan Erdoann açklamasna göre, özel okullarn ara snflarnda okuyan örencilerin gelecek eitim öretim ylndaki ücret art yüzde 36y geçemeyecek. steyen özel okul, devam eden örencilerine bu orann altnda da ücret art uygulayabilecek.

2- Özel okullara yeni balayacak örencilerin ücretleri nasl belirleniyor?

Özel Öretim Kurumlar Yönetmeliinin 53. maddesi özel okullarn ücretlerini düzenleyen hükümlerden oluuyor. Buna göre, kurumlar, 5580 Sayl Özel Öretim Kurumlar Kanununun 12nci ve 13üncü maddesinde yer alan hükümlere uygun olarak örenci ve kursiyer ücretlerini, veli veya kursiyerlerle yapacaklar Bakanlkça belirlenerek Genel Müdürlük internet sayfasnda yaymlanan özel sözlemelerinde, verecekleri eitim ve öretim imkanlarna, gelimelerine imkan verecek yatrm ve hizmetler ile dier iletme giderlerine göre tespit ediyor.

3- Özel okul ücretleri ne zaman ilan ediliyor?

Özel Öretim Kurumlar Kanununa göre, örenim ücreti ve dier ücretler, kurumlarca her sene belirlenerek ocak ayndan itibaren en geç mays aynda ilan ediliyor.

4- Özel okullar yemek ve kyafet gibi ücretleri ne zaman ilan ediyor?

Mevzuata göre özel okullar, örenci veya kursiyerlerden yemek, kahvalt, servis, pansiyon, yatakhane, kitap-krtasiye, kyafet, etüt ve benzeri hizmetler karlnda alacaklar ücretleri mays aynn sonuna kadar ayrca tespit ediyor. Bu hizmetlerden talep eden veliler faydalanyor.

5- Özel okullar ara snflar için açklanan yüzde 36lk zam orannn üzerinde bir fiyat uygulayabilir mi?

Özel Öretim Kurumlar Yönetmeliinde bu konuya da açklk getiriliyor. Bu konuda özel okullar, ücret ilanlarn, Milli Eitim Bakanlnn Biliim Sistemleri (MEBBS) programna ileyerek alnan çktnn bir örneinin süresi içinde dorudan bal bulunduklar milli eitim müdürlüüne veriyor ve belirtilen süre sonuna kadar kurumda velilerin görebilecekleri bir yere asyor. Dolaysyla, özel okullar yüzde 36 dolaynda belirlenen ücret artnn üzerinde bir art yapamayacak. Mays ayndan sonra açlan kurumlar ise bu ilemi kurum açma izni aldklar tarihten itibaren bir ay içinde yapyor.

Kurumlar ilan ettikleri ücretlerin altnda bir ücretle de kayt yapabiliyor ancak ilan edilen ücretin üzerinde ücret talep edemiyorlar. Süresi içinde ücret ilan yapmayan kurumlar bir önceki yln ücretini alyor.

Ana Sayfaya Git