50 bin Kürtçe atasözü 4 ciltte toplandı

Yazar Mehmet Öncü’nün 50 bin Kürtçe atasözüne yer verdiği 4 ciltlik “Gotinên Pêşiyan” kitabı yayımlandı. Kitap, atasözlerinin hikayeleri ve kaybolmaya yüz tutmuş kelimelerle dikkati çekiyor.

Haberler 31.10.2020 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrmac-yazar Mehmet Öncünün kaleme ald 4 ciltlik Gotinn Piyan (Kürtçe atasözleri) kitab Vandaki Stav Yaynevi tarafndan yaymland. Toplam 4 bin 876 sayfadan oluan 4 ciltlik kitapta, 50 bin Kürtçe atasözüne yer verildi. Kitapta, tadklar anlamlara göre 235 ayr ayr balk altnda toplanan atasözlerinin açklamalar da yer ald. Yine, kitaptaki 2 bini akn atasözünün hikayeleri ve kaybolmaya yüz tutan birçok kelime de dikkati çekiyor.

EN BÜYÜK DESTEKçS ANNES

Bugüne kadar 4ü iir ve 2si roman olmak üzere toplam 24 eseri yaymlanan yazar Öncü, kitaptaki 50 bin atasözünden 30 binini kendisinin kayt altna aldn ve dierlerini de farkl kaynaklardan topladn aktard. 1979 ylndan bu yana Kürtçe atasözleri üzerine çalma yaptn aktaran Öncü, 1990l yllarda yaanan basklar srasnda birçok çalmasnn kaybolduunu kaydetti. O dönemlerde yaplan üst aramasnda üzerinde 21 Kürtçe atasözünün çktn ve bundan kaynakl günlerce gözaltnda tutulduunu belirten Öncü, basklar sonras çalmalarn daha da younlatrdn dile getirdi. Bu noktada en büyük destekçisinin annesi olduunu ifade eden Öncü, bundan kaynakl atasözleri kitabn annesine ithaf ettiini kaydetti.

KÜRTçENN ZENGNL

Atasözlerini toplarken bir yandan da anlamlarn aratrdn belirten Öncü, Bu çalmay hemen hemen her yerde yürüttüm. Teknik eksikler vard, bu nedenle katlar üzerinde not alarak baladm. Sonra kasetler kullanmaya baladm dedi. 2009 ylnda 7 bin atasözünün yer ald bir kitabnn yaymlandn paylaan Öncü, Kürtçenin zenginliine iaret ederek, mkanlar olumas halinde bu zenginlikler tek tek ortaya çkacak diye konutu.

Ana Sayfaya Git