5’te ‘hazırlık’ okullara bağlı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl tüm ortaokul 5’inci sınıflarda başlatılması beklenen İngilizce hazırlık uygulamasını veli ve öğrenci talebine göre okul müdürlerinin kararına bıraktığı ortaya çıktı.

Haberler 27.08.2018 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MLL Eitim Bakanl (MEB), 2015te ortaokul 5inci snflarn yabanc dil hazrlk snf olmas için çalmalara balad. Program hazrlklarnn ardndan pilot çalma 2017-2018 eitim ylnda 779 ortaokulda yapld. Projenin bu yl tüm ortaokullarda uygulanmas beklenirken MEBden il milli eitim müdürlüklerine 14 Austosta gönderilen yazyla, çalmann istee bal balatlmasna karar verildii ortaya çkt. Program, ortaokul 5inci snf örencileri ile velilerinin talebi ve okul müdürlerinin kararyla hayata geçirilecek. Bu kapsamda 5inci snflarda haftada 18 saate kadar yabanc dil eitimi verilebilecek. Eitim kurumlarnn öretmen ihtiyac göz önüne alnarak il veya ilçe eitim müdürlükleriyle okul yönetimi gerekli tedbirleri alacak. Yazya göre yabanc dil eitimi, okulun imknlar dikkate alnarak 5inci snflarn tüm ubelerinde uygulanabilecei gibi, örencilerin talepleri de deerlendirilerek belirli ubelerde de yaplabilecek.

ETSZLK ENDES

MEBin yeni kararn deerlendiren Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, okullar arasnda eitsizlik olabilecei görüünde: Okullar arasnda eitsizlik oluabilir. Ancak 5inci snfta yabanc dil arlkl eitim program uygulayan okullar, dier derslerdeki açklarn kapatmak için bir planlama da yapabilmeli. ngilizcede haftalk ders saati 18e yükseldiinde, dier branlardaki eitimin nasl düzenlenecei planlanmal. Özel okullar bunun için etüt saatleri ya da ek dersler açmakta zorluk çekmeyebilir. Ancak baz devlet okullarnda yabanc dille dier dersler arasnda denge kurulamazsa, problemler ortaya çkabilir.

Eitim-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoan ise Bakanlk karar okullara braktnda, dezavantajl bölgelerdeki örenciler geride kalabilir. çünkü örenci ve velilerden talep gelse bile, öretmen ve materyal eksiklikleri yaanabilir. Bu durum devlet okullar arasnda yabanc dil eitiminde büyük farka neden olabilir diyor.

MEB: ZORUNLULUK DEL GÖNÜLLÜLÜK

MLL Eitim Bakanl yetkilileri, uygulamayla ilgili u bilgileri verdi: Karar okul müdürlüklerine brakmamzn nedeni, bunu zorunluluk deil gönüllülüü dikkate alarak yapmak. MEB, tüm okullara gereken eitim materyallerini salayacak, okullarmz arasnda yabanc dil eitiminde eitsizliin olumasna izin vermeyeceiz. Geçen yl 779 ortaokulun 5inci snfnda yabanc dil arlkl eitim verildi. Yaplan deerlendirmelerde gördüümüz en önemli madde isteklilikti. Yani isteyen örenciye istedii dersin arln arttrmak daha doru. Bunu ders saati üzerinden de görmemeliyiz. Yani seçmeli derslerde örenciler sanat da spor da deer eitimi de seçebilsinler istiyoruz.

Ana Sayfaya Git