6 dilde kurs açacak

Kürtçe, Zazaca, Osmanlıca, Farsça, Arapça ve Süryanice dil eğitimi verilecek.

Haberler 18.02.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Medeniyet Dilleri Atölyesinde açlacak olan kurslarda kursiyerlerin verilecek eitimlerde 6 dili hzl ve en etkili bir biçimde amaçlarna uygun ekilde örenmeleri hedefleniyor.

Atölyede, dil yeterliliinin sürdürülmesi ve gelitirilmesinin yan sra örenilen dilin kullanabilecei eitsel, sosyal ve kültürel faaliyetler de düzenlenecek.

MOLLA CEZERNN DL OLAN KÜRTçEY ÖRENMEMZ LAZIM

Kültür ve Sosyal ler Daire Bakan Ali çelik, Medeniyet Dilleri atölyesinde zenginlik olarak gördükleri diller araclyla kültürel balarn güçlenmesini amaçladklarn söyledi.

Yaklak 2,5 aydr bu projeyi hayata geçirmek için çalma yürüttüklerini ifade eden çelik, Kürtçe, Zazaca, Süryanice ile ilgili kurslarda kullanacaklar eitim materyalleri için muhtelif üniversiteler ve Milli Eitim Bakanlyla irtibat kurduklarn, bu dillerdeki çalmalar incelediklerini belirtti.

çelik, bat medeniyetini tanmak için nasl ngilizce ve Franszca öreniliyorsa, bu ülkeye özgü medeniyetleri daha iyi tanmak için de Kürtçe ve Arapçann örenilmesi gerektiine iaret ederek, üretilen metinlerin okunmas, örenilmesi gerektii düüncesinde olduklarn aktard.

Açlacak kurslarn sadece bu corafyann insanlarna deil üniversitede okuyan örencilere, akademisyenlere de yönelik olduuna dikkati çeken çelik, Arapça, Farsça ve Türkçe eserler veren Fuzuli nasl ki bu medeniyetin bir ferdi ise Kürtçe eserler veren Molla Cezeri de bu medeniyetin bir ferdidir. Bu medeniyeti anlayabilmek için Fuzuliyi okumamz gerekiyorsa Molla Cezeriyi de okumamz, tetkik etmemiz lazm. Bunun için de Molla Cezerinin dili olan Kürtçeyi örenmemiz lazm. dedi.

TEMEL AMACIMIZ BU DLLERDE YEN ESERLERN ORTAYA çIKMASI

Ahmed-i Hani srasyla Arapça, Farsça, Türkçe ve Kürtçe yazd msralarla mülemma diye adlandrlan iir tipiyle bu dilleri ve zenginliini gösterdi. diyen çelik, günümüzde de benzer eserlerin ortaya çkarlabilecei ve ortaya çkarlacak eserlerin bu medeniyetin bir zenginlii olduu fikrinde olduklarn kaydetti.

çelik, Bu kurslar açmamzda temel amaç sadece bu dillerin öretilmesi deil, bu dillerde birlie, beraberlie, kardelie hizmet edecek yeni kültürel ve sanatsal eserlerin ortaya çkmasn salamak, ortaya çkacak sanatsal eserlerin tüm toplumda yaylmas için de elimizden gelen destei katky vermek. diye konutu.

SÜRYANCE LE LGL LK DEFA BR çALIMA YÜRÜTECEZ

Kültür ve Sosyal ler Daire Bakanl Dil Koruma ve Gelitirme ube Müdürü Aziz Altunboa, dil kurslar için kaytlar çevrim içi olarak alacaklarn belirtti.

Kurslar sosyal mesafe ve hijyen kurallarna uygun olarak en fazla 10 kursiyere göre düzenlediklerini dile getiren Altunboa, 5 Martta balayacak kurslara talebin yüksek olmas durumunda snflarn hazr hale getirildiini bildirdi.

Altunboa, amaçlarnn ilerleyen süreçte çalmalar akademik bir safhaya dönütürmek olduunu anlatarak, Bölgede konuulan kadim dillerden Süryaniceyle ilgili ilk defa bir çalma yürüteceiz. Unutulmaya yüz tutmu diller arasnda yer alan Zazaca ile ilgili çalmamz balatacaz. ifadelerini kulland.

SÜRYANLER BUNA çOK SEVNECEK

Süryanice kursta eitim verecek Diyarbakr Meryem Ana Kilisesi Vakf Bakan Vekili Saliba Açi, Süryanilerin Mezopotamyann en eski halklarndan biri olduunu, kadim bir dile sahip olduklarn belirterek, bu dilde kurs açlmasndan duyduklar memnuniyeti dile getirdi.

Açi, Sevinçle karladk. Sayn Valimize ilgisinden ve duyarllndan dolay çok teekkür ediyorum. nallah bundan sonra da devam gelecek. Diyarbakrmz için de çok büyük bir tantm olacak. nanyorum ki dünyadaki bütün Süryaniler de buna çok sevinecek. diye konutu.

Ana Sayfaya Git