600 bin öğretmen uzman adayı oldu

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile 600 bine yakın öğretmen "uzman" adayı olacak

Haberler 04.12.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, Öretmenlik Meslek Kanunu çktktan sonra uzman öretmenlik için snava girebilecek durumda olan meslekte 10 yln doldurmu 600 bine yakn öretmenin bulunduunu belirtti.

Selvi, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann urann açl toplantsnda detaylarn açklad Öretmenlik Meslek Kanununa ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Öretmenlik Meslek Kanununun 5 yldr youn ekilde tartldn ifade eden Selvi, baz sebepler nedeniyle kanunun fiiliyata geçmesinin mümkün olmadn ancak u anda sona yaklaldn vurgulad.

Kamuoyunda kanuna yönelik çok yanl tartmalar yapldna dikkati çeken Selvi, Bir kere her eyden önce öretmenler açsndan 100 yln kanunu. çünkü öretmenler, kamu sistemi içerisinde eitim-öretim hizmeti snfyd. Meslek Kanunu ile öretmenlik artk genel kamu sistemi içinde özel kanunla çalan bir grubu ifade ediyor. Bu tabii ayn zamanda bir statü deiiklii demektir. diye konutu.

STATÜNÜN GETRM OLDUU BRTAKIM POZSYONLARI DA ELDE ETM OLACAKLAR

Selvi, kanunun öretmenlere statü kazandrdn, mali ve özlük haklaryla ilgili önemli düzenlemeler içerdiini aktararak, statünün getirdii birtakm pozisyonlarn bulunduuna iaret etti.

Birinci derecedeki öretmenlere 3600 ek gösterge verilmesine ilikin Selvi, Öretmenlik Meslek Kanununun çkmasyla birlikte öretmenlik bir kariyer mesleine kavuaca için 3600 müktesebiyle ie balam olacak. Yani bu arkadalarmz, birinci dereceye indii anda 3600 ek gösterge fiilen onlarn göstergesi haline gelmi olacak. diye konutu.

Selvi, kanunla öretmenlerin kariyer mesleinin kazandrm olduu ek gösterge avantajlarn da kullanm olacann altn çizerek, Örnek verecek olursak, 30 yl çalan bir arkadamz 3600 ek göstergeyle emekli olduu zaman yaklak 30 bin lira civarnda tazminatnda ilave art olacak. Yine ayn zamanda emekli maalarnda 900 lira civarnda bir art olacak. Tabii bu önümüzdeki zamlarn yansmam hali. Zamlarla birlikte bunlar da artacaktr. Bundan emekliler de yararlanacak. Yani öretmenlik mesleini yapm birisi emekli olduu zaman bu haktan yararlanabilecek. deerlendirmesini yapt.

10 YILINI DOLDURANLAR SINAVA GRMEK SURETYLE UZMAN OLABLECEK

Kariyer mesleklerinde kademelemenin olduunu ve öretmenliin de stajyer öretmen, uzman öretmen ve baöretmen olarak kategoriler haline geldiini vurgulayan Selvi, Mesela nasl bir pratisyen hekim, uzman hekim düzenlemesi varsa ayn onun gibi olacak. Bu noktada da 10 yln hizmetle doldurmu arkadalarmz, snava girmek suretiyle uzman olabilecekler. Snav kazandktan sonra baz yeterliliklere de sahipse, yani birtakm etkinlikler çerçevesinde deerlendirildiinde herhangi bir kontenjan kstlamas da olmadan bu hakk elde edebilecek. ifadelerini kulland.

UZMAN ÖRETMENLER DORUDAN GEç YAPACAK

Selvi, u anda uzman öretmen olanlarn durumunun ne olacana yönelik soru üzerine, u bilgileri verdi:

u anda uzman öretmen olan arkadalarmz dorudan geçi yapacaklar. Meslek Kanunu çktktan sonra uzmanlk snavna 10 yln doldurmu arkadalarmz katlacak ki bunlar yaklak 600 bin öretmeni ihtiva ediyor. Burada bir kontenjan snrlamas yok. Mesele master ve doktora yapanlarda o zaman alannda master ve doktora art vard. imdi bu kaldrlyor. 600 bin kiinin hepsi teorik olarak snav kazansa hepsi de uzman olabilirler, tabii bu fiili olarak. Baarl olan ve dier yeterliliklere de sahip arkadalarmzn uzman olma imkan olacak. u anki baöretmenler otomatik olarak geçecek. Eer yeni baöretmen olacaksa uzmanlkta 10 yln geçirmi arkadalar yine snava girmek ve belli yeterliliklere sahip olmak kouluyla baöretmen olabilecek.

BR DERECE VERMEK DEMEK HZMETTE 3 YIL AVANTAJ ANLAMINA GELYOR

Uzman öretmenlerin maalarnda 1000 liralk artn olacan ve ayn zamanda da bir derece alacaklarn dile getiren Selvi, Yani bir derece vermek demek hizmette 3 yl avantaj elde etmesi anlamna gelir. Yine baöretmen arkadalara da bu derece bir kez daha verilecek ve ayn zamanda baöretmen arkadalarmzn maana da 1000 liraya art 2 bin lira daha verilecek. Böylece birtakm avantajlar elde etmi olacak. deerlendirmesinde bulundu.

KADROLU ÖRETMENLERN BÜTÜN HAKLARINA SAHP OLACAK

Öretmenlerin istihdam edilirken sözlemeli olarak istihdam edildiini ve 3 yl boyunca özlük haklarnda kadrolu meslektalarna göre dezavantajl durumlarnn söz konusu olduunu belirten Selvi, bu öretmenlerin dördüncü ylda kadroya geçtiini hatrlatt.

Sözlemeli öretmenlerin bir bölgede 4 yl çalma zorunluluu olduuna dikkati çeken Selvi, unlar kaydetti:

Tabii bunun getirmi olduu birtakm güçlükler var. Özür grubunda problemler var, aileler parçalanyor, zorluklar var. u andaki yaplan düzenlemeyle sözlemeli ismen kald ama kadrolu öretmenlerin sahip olduu bütün haklara sahip olacak. Bu unu da getiriyor, muhtemelen iç düzenlemeleri yapld zaman özlük haklar eitlenecei için e durumu gibi mazerete dayal birtakm konular da kadrolu öretmenlerdeki gibi çözülme imkanna kavumu olacak. Buradan öyle bir deerlendirme yaplyor. Kadroya m geçirilmi olacak. imdi kadrolunun sahip olduu haklar kendisine verilecek ama kamuda istihdamda bir sözlemeli düzenlemesi var. Sözlemeli çalanlarn durumunu da yine toplu sözlemede 2022 ylnda çözümlemek üzere mutabk olmutuk. O süreçte bunun da bütün ayrntsyla deerlendirmesi olacak. Belki de o süreçte kadro imkan olabilir veya baka hizmet kollarnda da eitlemeler söz konusu olabilir.

1300 CVARINDA BAÖRETMEN VAR

Selvi, u anda eitim sisteminde kaç baöretmen bulunduuna yönelik soru üzerine, u bilgileri paylat:

u anda 1300 civarnda baöretmen arkadamz var. Uzman arkadalarmz ona göre daha çok. Mesela biz snava girip uzman olduumuzda aa yukar 20 bin civarnda arkadamz bunu baarmt. Yasa geçtikten sonra fiilen 1300 kii baöretmenlie geçecek. Uzmanlar da fiilen 17-18 bin civarnda olabilir, bunlar geçmi olacak.

Yeni yasada en büyük avantajn uzmanlk ve baöretmenlik için kota konulmamas olduunu vurgulayan Selvi, ayrca yüksek lisans ve doktorann alanda yaplmas zorunluluunun bulunmamasnn önemine iaret etti.

Meslek Kanununa ilikin çalma baladnda sendika raporunu ilgili kurumlara ilettiklerini aktaran Selvi, Memnuniyet verici olan u ki oradaki tekliflerimizin önemli miktarda karlk bulduunu görüyoruz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git