7 bin öğrencinin eğitimi belirsiz!

Diyarbakır’da 9 okul hakkında yıkım kararı verildi ancak bütçe yetersizliği nedeniyle yeni okullar yapılmadı. Bu okullarda okuyan 6 bin 995 öğrencinin bir kısmı farklı okullara dağıtıldı.

Haberler 30.09.2020 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, 24 Ocakta merkez üssü Elazn Sivrice ilçesi olan deprem nedeniyle hasar gören 9 okul hakknda ykm karar verildi. Depremin üzerinden 9 ay geçerken, okullarn yapmna bütçe yetersizlii nedeniyle balanmad. Bu okullarda okuyan 6 bin 995 örenci ise kentin farkl yerlerindeki okullara datld, baz okullardaki örencilerin hangi okullara gönderilecei ise belirsizliini koruyor.

Ykm karar verilen Faik Ali Ortaokulundaki bin 200 örenci, Kouyolu Teknik Meslek Lisesine; Alipnar lkokulundaki 700 örenci, Hüseyin Ulu lkokuluna; çelebi Eser Ortaokulundaki 2 bin 300 örencinin, bir ksm Namk Kemal Lisesine, bir ksm çelebi Eser mam Hatip Ortaokuluna; Seyrantepe lkokulu ve Ortaokulundaki 507 örenci, Yolalt lkokulu ve Güner Ekinci Ortaokuluna; nönü Ortaokulundaki 867 örenci, Mustafa Kemal Ortaokuluna datld.

BAZI OKULLARDA BELRSZLK SÜRÜYOR

Cahit Stk Taranc lkokulundaki 202, 80. Yl Cumhuriyet Anadolu Lisesindeki 617, Yunus Emre lkokulundaki 600 örencinin ise hangi okul ya da okullara datlaca belirsiz. Kentin merkez Balar ve Yeniehir ilçelerinde yer alan bu okullarda okuyan örencilerin bulunduklar mahallelerden uzak okullara datlmas beraberinde ulam sorununu da getirdi. Yoksul ailelerin yaad mahallerde yer alan bu okullarda ulam sorununun getirdii ek harcamann yan sra baz örencilerin gidecekleri okullarn belirlenmemesi maduriyete neden oluyor.

TAPU SORUNU OLMAYAN OKULLAR YAPILACAK

Eitim Sen Diyarbakr 2 Nolu ube Sekreteri Volkan Tuncer, ykm karar verilen okullarn ne zaman yktrlaca ve hangi okullarn yerine yenisinin yaplacan belirsiz olduunu söyledi. Yktrlacak okullarn yaplp yaplmayacana dair kukular olduunu dile getiren Tuncer, Diyarbakr l Milli Eitim Müdürlüü yetkilileriyle sendika yetkililerinin yapt görümede, Milli Eitim Müdürlüü yetkililerinin tapu sorunu olmayan okullarn yaplacann aktarldn kaydetti.

SALGIN RSK

Okullarn haftada 2 gün olmak üzere kademeli olarak açldn hatrlatan Tuncer, Diyarbakrda 510 bin örencinin olduuna iaret ederek, Bu kadar youn örencinin olduu kentte, derslik problemi var. Ykm karar olan okullara giden çocuklarn baka okullara gönderilmesi, pandemiyle birlikte salgnn yaylma riskini artrmaktadr dedi.

KTDAR SÜREC OKUYAMADI

Okullar hakknda verilen ykm kararndan bir ay önce haberdar olduklarn dile getiren Tuncer, okullarn yklma kararndan sonra herhangi bir çalma yaplmadn vurgulayarak, Bu anlamda iktidar yönetememe, süreci okuyamama durumu var. Yani yaz süreciyle birlikte pandeminin bitecei, bu bitile birlikte normalle döneceini, okullarn o koullarda açlacan planlad. Ama görüldüü üzere pandemi youn olarak devam ediyor diye konutu.

KAZA RSKLERNDEN MLL ETM SORUMLUDUR

Söz konusu okullar hakknda ykm karar verilip örencilerin baka okullara datlarak snflarn daha da kalabalklatrlmasn eletiren Tuncer, Deil salkl eitim, bu çocuklarn ulam, servis problemi, yemek problemi, belli yerlerde -özellikle Seyrantepeden Güner Ekinciye örencileri getirme planlar- trafik younluu ve doacak sonuçlardan Milli Eitimin sorumlu olaca durumlardr. Biz buna ilikin çözüm önerilerimizi sunduk. Eer çözüm önerilerimizi dikkate alsalard hem pandemi younluunu azaltacaktk hem de yüz yüze eitimin açlmasnda katkmz olacakt eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git