7 kat verimli!

Şanlıurfa'da köy okulu öğrencilerinin geliştirdiği ödüllü proje ile güneşten alınan enerji 7 kat daha verimli hale dönüştürülüyor.

Haberler 24.06.2019 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede günein en etkili olduu ehirlerin banda gelen anlurfada bir köy okulu örencileri güne enerjisini frsata çevirdi. Karaköprü ilçesindeki Büyüksalkm Ortaokulu örencileri, güne panelleri araclyla elektrik üretmeye balad. Örenciler, güne paneli masraflarnn yüksek oluu nedeniyle gelitirdikleri özel bir sistemle elde ettikleri enerjiyi 7 kat daha verimli hale getirdi. Örencilerin projesi GAP daresi tarafndan Güneydoudaki 2 bin okulun katld yarmada üçüncülükle ödüllendirildi. Elektrik skntsnn yaand kentte projenin gelitirilmesiyle çok sayda vatandan daha ucuz ve verimli enerjiye sahip olaca tahmin ediliyor.

Ders yapamyorduk

Projeyi hazrlayan 7. snf örencisi Muzaffer Doan, elektriklerin özellikle köyde çok gittiini söyledi. çok sayda sorun yaamalar üzerine böyle bir proje fikri bulduklarn ifade eden Doan, Elektrik sorunu yaamamak için, çare bulmak için bu projeyi gelitirdik. çokta güzel oldu ve ödül de aldk. Böylece hem günei deerlendiriyoruz hem de maliyetlerimizi düürüyoruz. Projemize yetkililerin ödül vermesine ise ayrca sevindik dedi.

Proje danman öretmeni Ebru Karada da baarlarndan dolay örencileriyle gurur duyduunu söyledi. Geri dönüüm maddeleriyle projeyi yaptklarn belirten Karada, Güne nlar ayna ve mercekler yardmyla güçlendirilerek güne panellerine yanstlyor. Panellerden çkan enerji, enerji tasarlanan 2 motorlu aft sistemi ile 7 katna çkarlyor. Sistemi gelitirip, köyde bunu canl maket ile somut hale getirdik. Elde ettiimiz enerjiyi 6-7 kat daha artrp sisteme sunduk, böylece maksimum ekilde enerji elde etmeyi baardk eklinde konutu.

Emein karln görünce mutlu oluyoruz

Okul Müdürü Latif Verimli ise, kentte 10 yl akn süredir görev yaptn aktard. Tüm enerji ve sinerjilerini projelere harcadklarn belirten Verimli, çok çalnca sonuç alnyor. Verimli ve güzel bir çalma yaptk. Desteklerinden dolay bakanlmza ve l Milli Eitim Müdürlüümüze teekkür ediyoruz diye konutu.

anlurfa l Milli Eitim Müdürü erafettin Turan da ödül alan örencileri okulda ziyaret edip, tebrik etti. Köy okulunun örencilerinin ödül almasn anlaml bulduklarn belirten Turan, emek veren herkese teekkür etti.

Ana Sayfaya Git