7 saat uyuyun!

Prof. Dr. Öztürk "Okul başarısını artırmak için yatma ve kalkma saatleri düzenli olmalı. Uyku süresi 7 saatin altına düşmemeli"

Haberler 01.10.2020 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Levent Öztürk, okul baarsn artrmak için uyku süresinin 7 saatin altna dümemesi gerektiini söyledi.

Prof. Dr. Öztürk, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn döneminde eitim sisteminde yaplan deiikliklerin örencilerin yaam düzeninde farkllklara yol açtn ifade etti.

Örenim sürecinde düzenli uykunun önemli rol oynadn anlatan Öztürk, uyku ihtiyacnn genetik ve çevresel faktörlerle kiiye özel belirlendiini ve bu gereksinimin sorunsuz karlanmas gerektiini dile getirdi.

Salgn sürecinin örencilerin eitim hayatnda deiikliklere yol açtn vurgulayan Öztürk, öyle devam etti:

lköretimden üniversiteye kadar uzaktan eitim yönteminin yaygn biçimde kullanlmaya balanmas önemli bir deiiklik. Okul ortamnn getirdii düzen ve sosyal çevreden uzakta, evin rahat ortam günlük yaam düzenini de etkiledi. Örenciler daha geç yatmaya, daha geç kalkmaya, gün içinde daha fazla ara uykular uyumaya balad. Ksacas uyku düzeni bozuldu.

- Uyku düzeninin bozulmas obezite riskini artrr

Prof. Dr. Öztürk, uykunun kendi içinde belli evreleri olduunu, salkl bir uykunun bölünmeden tek parça halinde alnmas gerektiinin altn çizdi.

Salkl ve düzenli uykunun, örenme sürecini verimli hale getirdiine ve baary artrdna iaret eden Öztürk, unlar kaydetti:

Uyku düzeninin bozulmas, beraberinde önemli sonuçlar getirir. Örnein, daha geç yatan bireyler acktklar için gece geç saatlerde attrma eiliminde olurlar. Obezite riski artar. Özellikle büyüme ve gelime döneminde uykusuz kalanlarda büyüme hormonu salgs etkilenecei için boylar ksa kalabilir. Tüm ya gruplarnda dikkati toplama, örenme ve hatrlama bozulabilir. Bu da akademik baarnn dümesine yol açabilir. Okul baarsn artrmak için yatma ve kalkma saatleri düzenli olmal. Uyku süresi 7 saatin altna dümemeli. Gün içinde bo kalndnda uyku uyumamal, bunun yerine hafif ve orta düzeyde egzersiz yaplmal.

Ana Sayfaya Git