81 ilde denklik!

"Denklik kavramının kendi tekamülü içinde yeniden ele alınmasında fayda var. Önümüzdeki süreçte nasıl bütün bu işlemleri, e-Devlet'le, e-Okul'la ve diğer bileşenlerle birleştireceksek denklik kavramının yenilenmesi anlamında çalışmalarımıza devam edeceğiz"

Haberler 14.01.2020 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, diploma denklik ilemlerinin elektronik ortamda yürütülmesine imkan salandn bildirdi.

Selçuk, bir otelde düzenlenen E-Denklik Modülü tantm toplantsndaki konumasnda, Bakanlk olarak zamann ruhunun gerektirdii atlmlar atmann ödevleri olduunu ifade etti.

Her i ve ilemin otomasyona yönelmesinde, her uygulamann robotik uygulamalarla, yapay zekayla, makine örenmesiyle ilikilendirilmesine özellikle önem verdiklerine iaret eden Selçuk, bu kapsamda denkliin yan sra MEBin tüm süreçleriyle ilgili benzer çalmalar yürüttüklerini anlatt.

Türkiyeye yurt dndan gelerek eitim alanlarn diploma denklik ilemlerinin kat üzerinde ele alnmasnn dezavantajlar bulunduunu belirten Selçuk, ileri yavalatan ve hatalara yol açan bu durumun önüne geçebilmek için e-Denklik modülünü hayata geçirdiklerini belirtti.

E-Denklikin pedagojik bir kavram olduunu dile getiren Selçuk, Denklik kavramnn kendi tekamülü içinde yeniden ele alnmasnda fayda var. Önümüzdeki süreçte nasl bütün bu ilemleri, e-Devletle, e-Okulla ve dier bileenlerle birletireceksek denklik kavramnn yenilenmesi anlamnda çalmalarmza devam edeceiz. dedi.

Bakanlk olarak bütün projelerini önce pilotlamaya çaltklarna deinen Selçuk, öyle devam etti:

E-Denklik çalmasnn pilot süreçlerini yürüttük. 250 binin üzerinde nüfusu olan 86 ilçe merkezinde ve yurt dnda 43 eitim müavirliimizde ve 81 ilimizde diploma denklik ilemlerini artk elektronik ortamda yürütme imkanna sahibiz. Denklik bavurusunda bulunanlar, kendi seçtikleri denklik merkezlerinde bu ilemleri çok rahat yaptrabilirler. Buradaki randevu sistemi ve karekod sistemi, bu ilemlerin kolaylatrlmasna hizmet edecek.

Eitim sistemin giderek dijital tabanl bir veri yönetim sistemi ile desteklenmesi ve veriye dayal politikalar gelitirilmesi için hazr bir veri setinin oluturulmasna çaltklarn bildiren Selçuk, böylece eitimin kalitesinin artmas noktasnda mesafe aldklarn ifade etti.

Zamana uymak için ve çan gerei olduundan yapay zeka, makine örenmesi ve otomasyona önem verdiklerinin altn çizen Selçuk, Zaman gelmitir, Türkiye, artk eitim sistemini dünya standartlarnda yazlm altyapsyla ve bir dijital sistematikte yürütmekte kararldr. Bu konuda da çok hzl admlar atyoruz. Bunu sadece bürokrasinin hzlandrlmas ya da iyiletirilmesi anlamnda deil, bir anlamda eitimin kalitesiyle de ilikilendirerek yapyoruz. diye konutu.

Bakanln Türkçe söz varl çalmasnn da bir derleme çalmas olduunu anlatan Selçuk, bu çalmann çocuk kitabnn, ders kitabnn yazlmasnda ve dil geliiminde büyük rol oynadn vurgulad.

Türk eitim sisteminin 2023 vizyonu dorultusunda UNICEF ile ortak çalmalar yürüttüklerine iaret eden Selçuk, bunun sonucunda sistemin uluslararas standartlarda mesafe almas konusunda da memnuniyet verici gelimeler yaandna dikkati çekti.

Talim ve Terbiye Kurulu Bakan Prof. Dr. Burhanettin Dönmez ise e-Denklik sisteminin hayata geçirilmesiyle bavuru merkezlerindeki ylmalarn önüne geçildiini ve i gücü kaybnn engellendiini dile getirdi.

Karekod uygulamasyla denklik ilemlerindeki belgelerin güvenliini salamaya çaltklarn aktaran Dönmez, dijital ortamda bir ariv oluturduklar bilgisini paylat.

- Bavurular, edenklik.meb.gov.tr adresinden yaplacak

E-Denklik modülü, Talim ve Terbiye Kurulu Bakanl tarafndan UNICEFin katklaryla 2020 ylnn ilk yenilikçi icraatlarndan biri olarak uygulamaya konuldu.

Denklik ilemlerinde bavurular, edenklik.meb.gov.tr adresinden yaplp, ilgili sayfadan online bavuru bölümünden ilem basamaklar takip edilerek mevcut olan örenim belgeleri sisteme yüklenerek yaplacak. Böylece denklik bavurusunda bulunan kiiler, kendi seçtikleri denklik merkezi, randevu tarihi ve saatinde sisteme girdikleri belgelerin orijinalleriyle birlikte denklik merkezine giderek en ksa sürede ilemlerini gerçekletirebilecek.

Son yllarda sava ve benzeri nedenlerle çounluunu Suriyeli mültecilerin oluturduu nüfusun artmas ve nitelikli eitim araynn önem kazanmas gibi sebeplerle Türkiyedeki ortaöretim ve yükseköretim kurumlar yabanc örenciler için cazip hale geldi. Bu nedenle uluslararas örenci saylar, önceki yllara oranla ciddi art gösterdi ve bu dorultuda denklik taleplerinin says artt.

E-Denklik modülü ile denklik merkezlerinde oluan younluklarn giderilmesi, ilemlerin hzlandrlmas, belgelerin elektronik ortamda arivlenmesi, duyurular araclyla hem denklik merkezlerinin hem de bavuruda bulunan kiilerin annda bilgi sahibi olmas ve üniversite kayt dönemleri gibi youn olan dönemlerde bile denklik ilemlerinin sistematik, salkl ve güvenilir bir ekilde ilerlemesi salanacak.

Ana Sayfaya Git