9 maddede güvenli okul

Serviste ölüm ve okul bahçesinde rant kavgası gözleri okulların güvenlik sorununa çevirdi. İşte okulların giriş çıkışından kriz yönetimine, binaların fiziki koşullarından çevredeki uyuşturucu tehlikesine kadar dikkat edilmesi gereken 9 kritik konu...

Haberler 09.10.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

VELLERN okullarda dikkat ettii konularn banda güvenlik geliyor. Son günlerde okul servisleriyle ilgili gündeme gelen haberler, velileri tedirgin etti. lk olarak anaokuluna giden 3 yandaki Alperen Sakinin servis aracnda unutularak hayatn kaybetmesi gündeme geldi. Ardndan stanbul Ümraniyedeki Fatih lkokulu bahçesinde servisçiler arasnda yaanan silahl çatmada 1 kii öldü, 2 kii yaraland. Okullarn açlmasna az bir süre kala yaanan bu olaylar, gözleri eitimde güvenlik sorununa çevirdi.

Okullarda güvenlik aratrmalar yapan CSG (City Security Group) Yönetim Kurulu Bakan Osman Öztürk, okul güvenliiyle ilgili dikkat edilmesi ve yaplmas gerekenleri 9 maddede öyle sralyor:

FZK VE MMAR

Okulun fiziki donatlar ve mimarisi örencilerin kaza ve yaralanma tehlikesine kar uygun ve salam olmal. Yöneticiler tarafndan sürekli gözden geçirilmeli. Veliler, okula bu gözle bakarak, gördükleri eksiklikler olduunda yöneticilere bildirmeli.

çEVRE VE GR-çIKI

Okul giri-çklar sürekli kontrol edilerek güvenlik önlemleri alnmal. Yetkisiz ve suç riski olan kiilerin giriine ve okul çevresinde bulunmalarna engel olunmal. Veliler, okul çevresindeki üpheli durumlar okul yöneticilerine bildirmeli. Okul yöneticileri kolluk birimleriyle okul yolu ve çevresindeki riskleri minimize edecek bir ibirlii mekanizmas oluturmal.

RSK HARTASI

Okul güvenlii standartlarna göre analizler yaplarak okul risk haritalar çkartlmal. Tüm güvenlik eksiklikleri giderilmeli.

OKUL KLM

Örenci, öretmen ve çalanlarn kendilerini fiziksel, psikolojik ve sosyal açdan özgür, barçl ve iyi hissettii bir okul iklimi yaratlmal. Örenci ve öretmenlerin sevinç ve mutlulukla snfna girdii, kayg ve endienin olmad ve özgürce eitimlerini gerçekletirdikleri bir okul yaam oluturulmal.

OKUL SALII GÜVENL

Örenci, öretmenlerin salk kriterlerine uygun koullar tamalarnn yan sra okulun hijyenik koullarnn ve gda güvenliinin yasal gerekliliklere uygun olmas salanmal. Veliler zaman zaman kantinlere giderek, salksz yiyecekler olup olmadn kontrol etmeli.

ACL DURUM VE KRZ YÖNETM

Deprem, sel, su baskn gibi doal afetlerin yannda yangn, iddet ve terör gibi olas güvenlik risk ve tehlikelerine kar okul paydalarnn bilinçlendirilmesi ve tatbikatlarla desteklenmesi güvenli bir okul yaam için olmazsa olmazlardan.

YASAL GÜVENLK GÖREVLLER

Okullarda yasal yetkileri olan sertifikal güvenlik görevlileri bulunmal. çocuklarn güvenlii okul girilerinde durmaktan baka vasf olmayan kiilerle deil, özel güvenlik sistemlerine hkim yetkin görevlilerle salanmal.

DENETM

Okul yöneticileri ve veliler okul yolunun güvenli olmas için duyarl olmal. Okul çevresindeki riskli yerler, metruk binalar ve riskli kiilere yönelik önlemler alnmal. Servisler denetlenmeli. Araçlarn mevzuata uygunluu yannda sürücülerin trafik kurallarna uymalar salanmal. çocuklar emanet ettiimiz sürücülerin ve rehberlerin yasal yetkinlie sahip olmas ve kurallara uygun davranmalar salanmal. Sabkal, eitimsiz ve iddet davran olanlarn çaltrlmamasna dikkat edilmeli.

BLNçLENDRME

Örenci, öretmen ve veliler uyuturucu maddelerin zararlarna kar bilinçlendirilmeli. Bonzai gibi ucuz ve kolay ulalabilir sentetik uyuturucular yüzünden gençlerin hayat tehdit altnda. Sokaklarda, park ve bahçelerde yar baygn dolaan ya da yatan gençlerin varl, bu endie ve korkuyu daha da çok gözler önüne seriyor. Okul odakl önleme kapsamnda, rehber öretmenler ve kolluk gücü ibirliiyle gerçekletirilen önleme faaliyetleriyle gençlerin uyuturucu maddelerden korunmas hedeflenmeli. Örencilere, öretmenlere ve okul yöneticilerine madde bamll ve zararl alkanlklardan korunma gibi konularda bilinçlendirme çalmalar yaplmal. Okul çevresindeki suç riski bulunan internet kafe, büfe, oyun salonlar sürekli denetlenmeli. Okullarda okul müdürünün bakanlnda ilgili birimlerin ve velilerin de yer ald bir güvenlik yönetimi kurularak tüm okul paydalarnda güçlü bir güvenlik bilinci yaratlmal. Veliler, çocuklarnn evden ayrlyla balayan tüm süreci okulla ibirlii yaparak incelemeli ve duyarl olmal.

Ana Sayfaya Git