94 kitabı belirlendi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ailelere yol gösterici olması amacıyla, 0-6 yaş grubu çocuklara uygun içerikteki 94 kitabı belirledi

Haberler 30.06.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca bir süre önce balatlan çalma kapsamnda ailelere rehber olacak 0-6 ya grubuna uygun içerikli 94 kitap belirlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Fatma Betül Sayan Kayann talimatyla, 0-6 ya aras çocuklara uygun içerikli kitaplarn belirlenmesi için oluturulan çalma grubu bu alanda yürüttüü çalmalar tamamlad.

çocuklara yönelik uygunsuz içerikte kitaplarn basldna yönelik haberlerin kamuoyuna yansmas üzerine hayata geçirilen çalmann özellikle 0-6 ya grubu çocuu bulunan aileler için satn alacaklar kitaplarda yol gösterici olmas amaçland.

Bu kapsamda yürütülen incelemeler sonucunda, 0-6 ya grubuna uygun içerikte 94 kitabn bulunduu bir liste oluturuldu. Kitaplar 0-2 ya ve 3-6 ya olarak kitap ad, yazar, yaynevi ve bask tarihi olarak Bakanln internet sitesinde yaymland.

Yaymlanan 94 kitap arasnda yer alan eserlerden bazlar öyle:

Annem ve Ben çok yi Arkadaz, lk Adm Setim çiftlik, lk Adm Setim Hayvanlar, lk Adm Setim Makineleri, lk Adm Setim Kediler, lk Adm Setim Renkler, lk Adm Setim lk Sözcükler, lk Adm Setim Köpekler, Babam Neden Burada Deil, Babam Uyumak Bilmiyor, Uçanbalk, Bay Haprk, Benim Canm Ailem, Deniz Kaplumbaas Nasl Yaratlyor?, Haydi Sayalm Elmalar, Utangaç Ay Monti, Montessori Öykülerim Yaral Ku, Uyurgezer Fil, Üç Kedi Bir Dilek, Kayp Köpek Üzüm, ki Utangaç Panda.

- Müstehcenlik ve cinsel istismar içeriyor mu?

Bakanlk, çalma kapsamnda öncelikle 0-6 ya çocuklara yönelik kitaplarn deerlendirilmesine ilikin kriterleri belirledi.

Kitaplarn belirlendii ön eleme kriterleri arasnda evrensel ahlak kurallarna ve milli-manevi deerlere aykrlk var m?, ayrmcl tevik eden, dümanca anlatmlar ve görseller kullanlyor mu?, kurgusu iddet içeriyor ve iddet bir çözüm yolu olarak sunuluyor mu?, müstehcenlik ve cinsel istismar içeriyor mu?, hrszlk, yalan söyleme, kötü söz söyleme gibi kötü davran modellerini ödüllendiriyor ve/veya özendiriyor mu? sorular yer ald.

Ya ve geliim düzeyine göre kitaplarn farkl doku ile zeminde olmas, çocuun kolay kavrayabilecei boyutta üretilmesi, çocuk tarafndan sayfalarn kolay çevrilebilmesi gibi fiziksel özelliklere de önem verildi.

Kitapta kullanlan resimlerin canl, ilgi çekici ve kitabn içeriiyle uyumlu olup olmad, kapakta kitap ad, ya grubu, yazar ve resimleyen adnn belirtilip belirtilmedii, metin, yazm kurallar ve noktalama iaretlerine uygun bir biçimde yazlp yazlmadna da dikkat edildi.

- Türkçe kullanmna özen gösterilmi mi

Yaplan incelemelerde kitap içeriine ilikinde u kriterlerdeki sorulara önem verildi:

Ana düüncesi açk bir ekilde belirtilmi mi, anlatlan olaylar anlamsal badalk ve tutarllk gösteriyor mu, çocuklarn ya ve geliim düzeyine göre hayal ve düünce güçlerini gelitirmesin destekliyor mu, duygu sömürüsü içeren öelerin yer almamasna dikkat edilmi mi, çocuun merak duygusunu destekliyor mu?

Yaamda karlaaca zorluklar amak için aklc sorun çözme yollarn kullanyor mu, bireysel ve toplumsal ba etme becerilerini engelleyen ifadelerden arndrlm m, alayc, dlayc, küçük düürücü gibi olumsuz çarmlar yapan ifadeleri içermemesine dikkat edilmi mi, çocuun ya ve geliim düzeyine uygun olmayan uzun, karmak cümle ve paragraflar içermemesine dikkat edilmi mi, Türkçe kullanmna özen gösterilmi mi, sayg, sevgi, paylama, yardmlama ve dayanma gibi olumlu davran modellerini destekliyor mu?

Ana Sayfaya Git