Özel okula giden öğrenci sayısı 1,5 milyonu bulacak

ÖZ-KUR-DER Yönetim Kurulu Üyesi Çevik, "Geçen yıl 1,4 milyon civarında olan özel okullara giden öğrenci sayısının bu yıl yeni kayıtlarla birlikte 1,5 milyonu bulmasını bekliyoruz." dedi.

Haberler 19.08.2019 - 12:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm Özel Eitim Kurumlar Dernei (ÖZ-KUR-DER) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet çevik, yapt açklamada, Türkiyede anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki özel okul saysnn 11 bini atn belirterek, özellikle anaokul saysnn bu toplam içerisinden ciddi pay aldn söyledi.

Geçen yl özel okullara giden örenci saysnn 1,4 milyona yaklatn dile getiren çevik, kaytlarn 2019 bandan beri sürdüünü, özellikle bu yl yeni kaytlarla birlikte saynn 1,5 milyonu bulmasn beklediklerini ifade etti.

çevik, halihazrda özellikle Milli Eitim Bakanlnca (MEB) açklanan Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamnda istedii sonucu alamayan ve bu yl lise birinci snfa gidecek örencilerin kaytlarnn sürdüünü hatrlatt.

Türkiyenin her ilinde özel okul bulunduunu aktaran çevik, bu okullarn özellikle stanbul, zmir, ve Ankara gibi illerde younlatn, son dönemde kadnlarn i gücüne katlmnn artmas ve okul öncesi eitimin ebeveynlerce daha iyi kavranmas gibi nedenlerle anaokulu saysnn hzla arttn aktard.

Fiyatlar 10 bin liradan balyor, ortalama 20-40 bin TL

çevik, özel okullarn fiyatlarnn yl bandan itibaren belli olduunu, zaman zaman deiiklik yaanabildiini belirterek, bu yl da birçok kurumun fiyatn erkenden açkladn söyledi.

Özel okul fiyatlarnn yllk 10 bin liradan baladn dile getiren çevik, Özellikle Anadoluda bu rakamlara örenci alan okullarmz var. Fiyatlar 100 bin liraya kadar çkyor, hatta says az da olsa, bu rakam aan okullar mevcut. Ancak saylar 11 bini geçen özel okullarn yüzde 80inin fiyat 20 ila 40 bin lira arasnda deiiyor. Ortalama 20-40 bin lira aralnda. diye konutu.

çevik, bu fiyatlarn özel okullar için eitim-öretim ücreti olduunu ifade ederek, servis ve yemek ücreti gibi giderlerin buna dahil olmadn bildirdi.

çevik, özel okul seçiminde snav baarsnn tek kriter olarak görülmesinin doru olmadn belirterek, velilerin baary snav baarsyla snrl tutmamalar gerektiini vurgulad.

Özel okullar kayttan önce iyi incelenmeli

Türkiye Özel Okullar Dernei (TÖZOK) Yönetim Kurulu Bakan Nurullah Dal ise, velilerin çocuklarn özel okullara gönderirken okulun 4, 8 veya 12 yl olduunu düünmesi gerektiini belirterek, burada uzun süre bu ücreti karlayabilmenin öneminden, aksi takdirde çocuun okulu dönem ortasnda deitirmek zorunda kalacandan bahsetti.

Dal, velilerin uzak bölgelerde okul tercih etmemesi gerektiini kaydederek, u ifadeleri kulland:

Servisle en fazla 30-40 dakika uzaklkta okul tercih edilmeli. Sosyo-ekonomik yapya uygun özel okullar tercih edilmeli. Tercih etmeden özel okullar ziyaret edilip kurumlarn fiziki özellikleri ve olanaklar incelenmeli. Bunun dnda akademik personel ve idareciler tannmal. Alt yaps nasldr, geçmi baarlar nelerdir, okul kaç yllktr, mezunlar nasl insanlardr, kimlerdir, toplumda nasl bilinirler... Bu konular çok önemli. Okulun akademik baars tek bana tercih sebebi olmamal. Okulda esas verilen deer eitimdir. Öretim her yerde her ekilde yaplabilir. nsani deerlerin yüksek ekilde verilebildii akademik kadroya sahip olmas çok önemlidir okulun.

Ana Sayfaya Git