Açıköğretimde canlı dersler!

Anadolu Üniversitesi yazılımcılarının geliştirdiği çevrim içi eğitim sistemiyle veriler güvende

Haberler 14.06.2021 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Aratrma ve Uygulama Merkezince (BAUM) hazrlanan Mergen adl örenme yönetim sistemi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde üniversitelerin güvenli bir ekilde çevrim içi eitim hizmeti sunmasn salad.

BAUM yazlm ekibi, Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumunun (BTK) altyap desteiyle eitim öretim faaliyetlerinin çevrim içi ortamda yürütülebilmesi için özelletirilmi açk kaynak kodlu örenme yönetim sistemi olan Mergeni gelitirdi.

Canl ders, ödev verme ve alma, snav yapma, video konferans oluturma gibi imkanlar sunan Mergen, çevrim içi eitim veren baka üniversitelerden de ilgi gördü.

Ücretsiz sunulan, bakm ve sürdürülebilirlii BAUM tarafndan salanan sistemi Anadolu Üniversitesinin yan sra Eskiehir Teknik, stanbul, Adyaman, Afyonkarahisar Salk Bilimleri, Alanya Alaaddin Keykubat, Ankara Hac Bayram Veli, Bingöl ve Nide Ömer Halisdemir üniversiteleri kulland. Mergen yazlm araclyla derslerden 130 bin örenci faydaland.

BLGNN ÜLKEDE KALMASI çOK ÖNEML

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal ismini Türk mitolojisinde bilgiyi elinden tutan, bilgiye hükmeden anlamna gelen Mergen koyduklar bir örenme yönetim sistemine sahip olduklarn söyledi.

Bu sistem araclyla üniversitedeki ve akademisyenlerin bilgilerini örencilere aktarmay amaçladklarn belirten Erdal, öyle konutu:

Bilginin ülkede kalmas, bunlarn milli ve yerli yazlmlarla mümkün olmas çok önemli. Mergen, birçok örenme ilevini yürütüyor. Canl dersler, verilen ödevler ve yaplan snavlar kendi sistemimizde depolandndan, bu veriler ülkemizde kalyor. Bu sistemin farkl bir özellii de birçok baka sistemle entegre edilebiliyor. Dardan alnan lisansl bir yazlmda programa müdahale etme ansnz olmuyor. Mergenin altyapsnda açk kaynak kodlu bir iletim sistemi yer ald için e-Devlet ile entegrasyonunu, canl ders için video konferans sistemlerinin entegrasyonunu rahatlkla yapabiliyoruz. Hem sistemin açk kaynak kodlu olmas hem de buna milli sistemlerimizi entegre edebilmemiz verinin ülkede kalmasn garanti altna alyor. Veriyi herhangi bir bulut sistemine nakletme gibi özellii yok.

Verilerin depolanmas için önemli bir depolama hacmi gerektii için Mergeni BTK desteiyle yürüttüklerini, server hizmetini de bu kurum üzerinden aldklarn dile getiren Erdal, kendileri dahil 9 üniversiteye güz ve bahar dönemlerinde verdikleri destekle hiçbir aksama olmadan bu süreci tamamlamak üzere olduklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git