"Adaylar 2018 YKS Kılavuzu'nu iyi okumalı"

GÜNDEME geldiği ilk günden itibaren uzun süre kamuoyunda tartışılan, zaman zaman içeriğinde kısmi değişiklikler yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), YÖK’ün 4 Ocak 2018 tarihinde internet sayfasında güncellediği “YKS İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular” dosyasıyla adayların kafasında şekillenmişti.

Haberler 02.03.2018 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Altnba Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet genel hatlaryla Klavuz ve YKS ile ilgili temel bilgileri deerlendirdi.

Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) bavuru süreci, snav ücretleri, testlerin kapsam ve içerikleri ile puan hesaplama katsaylar gibi merak edilen konulara ilikin ayrntl bilgilerin yer ald 2018-YKS Klavuzuna göre, bavurular 1-21 Mart 2018 tarihleri arasnda yaplacak. Snav ücretleri ödemesi için son gün ise 22 Mart 2018. YKS Geç Bavuru uygulamasna göre adaylar bavuru tarihlerini kaçrmalar durumunda her snav için (TYT, AYT, YDT) 50 TL snav ücreti ödemeleri gerekiyorken 4 Nisan2018 tarihinde 75 TL ödeyerek bavurularn tamamlayabilecekler. Snav ücretini yatrmayan adaylarn bavurular ise geçersiz saylacak.

Altnba Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet genel hatlaryla Klavuz ve YKS ile ilgili temel bilgileri deerlendirdi. Klavuzda düzenleme bekleyen iki konuya dikkat çeken Acet öyle konutu:

ETMC VE ADAYLARIN BEKLED DEKLKLER

2018 YKS Klavuzunda, birçok adayn ve eitimcinin deiiklik ve düzenleme bekledii iki konu aynen geçerliliini koruyor. Önümüzdeki günlerin temel tartmalar ve yorumlamalar bu iki konu üzerinde odaklanacakm gibi görünüyor. lki Ortaöretim Baar Puannn (OBPnin) etkisinin korunmas Aday örencilerin lisedeki bireysel baarlarnn snava katk salamasna dayanan OBP, ortaöretim kurumlar arasnda ölçme deerlendirme süreçlerinde objektif kriterlere dayal standartlarn olmamas ve benzer snav baars gösteren örenciler arasnda yaatt eitsizlik nedeniyle sklkla eletirilmiti. YKSde snav oturumlarnn, soru saylarnn ve puan türlerinin azaltlmas gibi deikenler OBPnin özellikle bu yl adaylarn snav performansn, bir baka deyile adaylarn herhangi bir yükseköretim programna yerlemesini dorudan etkileyeceine dair kanaatleri güçlendirmiti. Bu kanaat ve beklentilerde daha uygulanabilir ve kabul edilebilir bir hesaplama ya da lise baar katks talebini de beraberinde getirmiti. 2017 verilerine göre puan türlerinde farkllk göstermekle beraber bir puan aralnda binlerce örencinin sralanmas ve bu yl bu ylmann daha fazla olaca beklentisi bu uygulamann yeniden gözden geçirilmesi gerekliliini göz önüne sermektedir. Ancak klavuzun yaymlanmas ve bu kapsamda daha önceki deneyimlerin sonuçlar ve OBPnin yerine etkili bir sistemin getirilmesi sanki ksa vade de deil, önümüzdeki yln ilk deiiklii olacak gibi.

BAZI BÖLÜMLER TERCH EDEN ÖRENC SAYISININ DÜME HTMAL VAR

kinci önemli konu Taban Baar Sras Uygulamas, Tp (40 bin), Hukuk (150 bin), Mühendislik Programlar ( 240 bin), Mimarlk (200 bin) ve Öretmenlik Programlar için belirlenen/uygulanan 240 bin baar sras yeni snav sisteminde ve klavuzda aynen korunuyor. Ancak YGS-LYS sistemi içinde önemli ve kabul edilir bir karl olan bu sralar ilk kez uygulanacak YKS için çok da makul görünmüyor. Puan türlerinin azalmas, bu belirli puan türlerinde yaanmas muhtemel ylmalar göz önüne alndnda bu bölümleri tercih edebilecek örenci saysnn azalmas bir baka deyile bu popüler ve tercih kararll yüksek bölümlerin doluluk oranlarnn dümesi gibi bir sonucun yaanmas ihtimalini de beraberinde getirecekmi gibi görünmektedir.

YKS 1. OTURUM TEMEL YETERLLK TEST(TYT) 23 HAZRANDA

Murat Acet YKS Klavuzunda yer alan detaylar ise u ekilde özetledi:

Haziran aynda üniversite adaylarnn tercihli olarak girecei üç snav yaplacak.

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) 23 Haziran Cumartesi 10.15te balayacak 135 dakika sürecek. Temel Matematik (40 soru), Türkçe (40 soru), Fen Bilimleri (Fizik-Kimya-Biyoloji 20 soru) ve Sosyal Bilimler (Tarih-Corafya-Felsefe-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 20 soru) testlerinden oluan TYTden 150 ve üzeri puan adaylar Ön lisans programlarn ve Özel Yetenek ile örenci alan lisans programlarna ön kayt yaptrma hakkn elde edecekler. TYTden 200 ve üzeri alnan puan, iki yl geçerli olacak.

ALAN YETERLLK TESLER 24 HAZRANDA YAPILACAK

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri ise 24 Haziran Pazar günü gene 10.15te balayacak ve 180 dakika sürecek. Alan Yeterlilik Testleri srasyla Matematik Testi (40 soru), Türk Dili ve Edebiyat/Sosyal Bilimler Testi-1 (Türk dili ve Edebiyat-Tarih 1- Corafya 1- 40 soru), Sosyal Bilimler Testi-2 (Tarih 2- Corafya 2- Felsefe Grubu- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 40 soru) ve Fen Bilimleri Testinden (Fizik-Kimya-Biyoloji 40 soru) oluacak. lgili puan türünden elde edilecek 180 ve üzeri puan merkezi yerletirmeyle örenci alacak lisans programlarn tercih edebilecekler.

YKS 3. Oturum Yabanc Dil Testi ise 24 Haziran Pazar günü öleden sonra 15.40tayaplacak. Test 120 dakika olacak ve 80 sorudan oluacak.

Tüm bu bilgiler eliinde aday örencilere en önemli tavsiyemiz 2018 YKS Klavuzunu dikkatlice incelemeleri ve snav sürecinin gerekliliklerini yerine getirmeleridir. çünkü snav sistemindeki her deiiklik belirli oranda avantaj ya da dezavantaj olutursa da asl baar srarl ve disiplinli çalmaktan geçmektedir.

Ana Sayfaya Git