Adaylar başarı sırasına göre tercih yapmalı

YKS 2021 sonuçları açıklandı. Şimdi adayları tercih maratonu bekliyor. Üniversite adayları, resmi tercihlerini 5 Ağustos ile 13 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapabilecek. Sonuçları bu kadar erken beklemediklerini belirten uzmanlar, başarı sırasıyla tercih yapılmasının öneminin altını çiziyor. Uzmanlar, adaylara üniversiteleri ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Haberler 29.07.2021 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uz. Psk. Dan. Ece Tözeni, YKS 2021 sonuçlarnn açklanmasna ilikin deerlendirmede bulundu.

YKS sonuçlarnn beklenenden daha erken açklandn belirten Uz. Psk. Dan. Ece Tözeni, Aslnda takvim 4 Austos 2021 olarak belirlenmiti biraz daha erken açkland. 28 Temmuz itibari ile artk örenciler AYT ve TYT sonuçlarn görebilecekler ve buna göre tercihlerini oluturabilecekler. Ama resmi tercih süreci 5 Austos -13 Austos tarihleri arasnda yaplacak. dedi.

ÜNVERSTELER GEZP BLG ALABLRLER

Tercih sürecinde örencilerin üniversiteleri ziyaret edebileceini kaydeden Uz. Psk. Dan. Ece Tözeni, Sonuçlarn erken açklanmas örencilere avantaj salam olacak. Aday örenciler, bugün itibariyle artk üniversiteleri gezebilir ki önlerinde bir hafta sonu yerine iki hafta sonu olmu olacak. Böylece iki hafta sonunda da zaman olanlar üniversitelere gidip hocalardan, tercih danmanlarndan, üniversitelerdeki örencilerden birebir bilgi alabilirler. ehir dnda bulunan örenciler de online üzerinden yine üniversitelere ulaarak bilgi alabilirler. diye konutu.

BAARI SIRASIYLA TERCH YAPMAK ÖNEML

ÖSYMnin henüz sralamalar açklamadn belirten Uz. Psk. Dan. Ece Tözeni, Geçen yla göre baar sralarnda bir farkllama var ama biz bu sene yine baar sralaryla tercih yapacaz. Baar sras çok önemli. Her sene puanlar deiiklik gösteriyor ama baar sralaryla tercih yapmak çok daha doru. Bu sene yine baar sralarna bakacaz ve elimizde olan veride 2020 ylnn baar sralar klavuzda da zaten bu baar sralar var. Bu baar sralarna göre tercih yapacaz. Nasl tercih yapacaz? 24 tane tercih hakkmz var. Bu 24 tercihin tamamn doldurmak zorunda deiliz ama benim örencilere önerim baar srasnn yars kadar üst tercih yars kadar da alt tercih. Tabii ki istedikleri bölümler olmas önemli. diye konutu.

ADAY ÖRENC BR LSTE YAPMALI

Üniversite adaylarna bu dönemde bir liste hazrlamalarn tavsiye eden Ece Tözeni, 24 tercih hakkmz var. Ama öncesinde bir liste ve sralama yapsnlar. Sonra üniversitelere gidip akademisyenler, tercih uzmanlar ve örencilerle görüüp kendilerine en uygun bölümü ve programlar belirleyip yava yava bu listeleri eleyerek karar verebilirler. Burada örencinin ilgi alanna ve kendine uygun bölümleri belirlemesi çok önemli. dedi.

ÖZEL KOUL VE AçIKLAMALAR MUTLAKA OKUNMALI

Aday örencinin mutlaka tercihini göndermeden önce özel koul ve açklamalar okumas gerektiinin altn çizen Ece Tözeni, Bu açklamalarda hazrlk snf ile ilgili bilgiler bulunuyor. Okuyaca bölümün yerlekesinin ehir dnda m ehrin merkezinde mi olduunu örenmeleri gerekiyor. Baz bölümlerin birtakm kurallar var. Kyafet, stajlarla ilgili kurallar var. Aday örencinin bunlarn hepsinin kendine uygun olup olmadn deerlendirmesi gerekiyor. Bunlar neden önemli? çünkü örenci özel koul ve açklamalardaki artlar salamyorsa eer yerlemi olsa bile maalesef kaydn yaptramaz. Bu kritik bir nokta. O yüzden mutlaka özel koul ve açklamalar okumalar gerekiyor. uyarsnda bulundu.

YIILMALAR NASIL EKLLENECEK?

Uz. Psk. Dan. Ece Tözeni, u anda ÖSYMden ylmalarla ilgili sonuçlarn beklendiini belirterek ÖSYM sonuçlar açklad ama saysal bilgileri paylamad. Saysal bilgileri paylatktan sonra göreceiz. Aradaki fark neden kaynakland diye deerlendirme yaparsak geçen sene konu kstlamas vard. Adaylar 12. snf konularndan sorumlu deildi, örenciler bu sene 4 yl boyunca gördükleri tüm konulardan sorumlu oldular. Geçen sene de bu çok tartlmt. dedi.

TÖZEN: ADAYLARA KILAVUZ OLUYORUZ

Cumartesi ve Pazar TV100 ekranlarnda yaynlanan Hayat Tercihtir programnda üniversite adaylarn meslek, üniversite seçimi konusunda bilgilendirdiklerini belirten Tözeni, her platformda adaylara klavuz olduklarn söyledi. Tözeni, Üsküdar Üniversitesi olarak da tercih danmanlaryla birlikte tercih-tantm günlerine baladklarn, tercih yapacak tüm adaylar üniversiteye beklediklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git