Adayları neler bekliyor

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sürecinde adayları neler bekliyor?

Haberler 14.10.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MLYONLARCA üniversite adaynn merakla bekledii üniversiteye geçi snav, yeni adyla Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS), YÖK tarafndan dün açkland. YKS ile ilgili deerlendirmelerde bulunan Altnba Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, Yeni uygulamalar ve deiiklikler yannda önceki baz uygulamalarn (OBP- Baraj uygulamas gibi) aynen korunduu YKS, eitim camiasnda büyük oranda 2006-2010 yllar arasnda uygulanan üniversite yerletirme sürecine benzemesiyle bir nostalji etkisi yaatt desek yanl olmayacaktr dedi.

Adaylar nasl bir sürecin beklediine ilikin açklamalarda yapan Acet, YKS ile birlikte YGS-LYS ayrm kaldrlarak snavlarn ayn gün iki oturum halinde gerçekletirilmesi kararlatrld. YGS-LYS sisteminin en çok eletirilen yönü iki snav arasndaki yaklak 3 aylk süreydi. Bu süreçte özellikle YGSsi beklentisinin altnda geçen birçok örenci hem okullarndan hem de snava hazrlk çalmalarndan uzaklaarak motivasyon kayb yayor, sonuçta kayg düzeyleri artarak snav baarlar düüyordu. Yeni sistem (YKS), ayn günde iki oturumla bu olumsuz durumun önüne ksmen geçecekmi gibi görünse de snavlara hazrln sadece bilgi düzeyinde deil psikolojik olarak da iyi yönetilmesi gereken bir süreç olduu gerçeini sürdürüyor diye konutu.

YKSnin yap ve içerik olarak ayn gün uygulanp tamamlanacan bildiren Acet yeni sistemin detayna ilikin unlar söyledi:

Temel Yeterlilik Testi olarak adlandrlan ve tüm adaylarn girecei sabah oturumu, Türkçe ve Temel Matematikten 40ar sorunun sorulaca ve genel yerletirme puanlarna yüzde 40lk katk salayan bir özellik tamaktadr. YKSnin ikinci oturumu ise, 40ar soruluk 4 testten (Türk Dili ve Edebiyat Corafya - 1- Sosyal Bilimler - Matematik ve Fen) oluacak ve genel yerletirme puanlarnn oluumuna yüzde 60 orannda katk salayacak. Bu testlerde yer alan ders saysnn fazlal buna karlk soru saylarnn azl lisans yerletirmelerinde zaten uzun süredir tartlan nitelik problemini bir kez daha gündeme getirecek gibi görünmektedir. kinci oturum testleri, adaylar sadece tercih etmek istedikleri program ve bölümlerin derslerine yönlendirmesi nedeniyle bir snrllk tamakta hepsinden önemlisi örencilerin ortaöretimde bu derslere olan motivasyon ve ilgilerinin dümesi riskini tamaktadr.

PUAN TÜRLER AZALTILDI

YKSnin en önemli yeniliklerinden birinin de YGS-LYS sonuçlarnda elde edilen 18 puan türünün azaltlarak 4 puan türüne ( Sözel- Eit Arlk- Saysal- Dil) düürülmesi olduunu aktaran Acet öyle devam etti:

Örenciler tarafndan kolay anlalmas ve sistemin sadeletirilmesi açsndan olumlu ancak yerletirme sürecinde puan aralklarnda yaanmas muhtemel younluk açsndan baz skntlar oluacaktr. YÖKün programlarn puan türlerini açklamam oluu, baz program ve bölümlerin yeterlilikler açsndan çeitlilik göstermesi daraltlan bu puan türleri smayacakm gibi görünüyor. Örnein Psikoloji bölümü sözel mi, eit arlk m olacak? türünden birçok bölümü ilgilendiren soru, hem adaylarn snava hazrlk hem de tercih stratejilerini yakndan ve dorudan ilgilendirmektedir.

BARAJLAR KORUNDU

YKSnin, ikisi bildik biri oldukça yeni ve radikal bir baraj uygulamasyla sunulduunu vurgulayan Acet, Önlisans ve özel yetenekle örenci alan programlar için birinci oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) Puannn en az 150, lisans programlar için 180 ve üzeri olmas gerekmektedir. TYT Puan 200 ve üzeri olan adaylarn puanlar arzu ederlerse bir sonraki yl için geçerli olacak. Bu uygulama tekrar eden yllarda snava giren örenci saysn düürse de, her yl snav sorularnn zorluk / kolaylk derecesinin deimesi bu uygulamann her yl bir önceki ylla kyaslanmasn ve sorgulanmasn beraberinde getirebilir açklamalarnda bulundu.

OBP UYGULAMASI AYNEN DEVAM EDYOR

YGS-LYS sistemin en tartmal ve güvenirlilik açsndan sorgulanan OBP (Ortaöretim Baar Puan) uygulamasnda yeni sistemde (YKS) herhangi bir deiiklie gidilmediini dile getiren Acet sözlerini öyle tamamlad:

Objektif kriterlere dayanmad için birçok örencinin yerletirme sürecinde sralarn ve tercihleri deitiren bu uygulama yeni sistemde de en tartmal konularn banda gelecektir. Genel hatlaryla özetlediimiz YKS tartlmaya, konuulmaya, YÖKün önümüzdeki günlerde yapaca açklamalarla gündem oluturmaya devam edecek gibi görünüyor. çünkü geçen yl snavlara dahil edilen açk uçlu sorular, programlarn puan türleri, alan testlerinde yer alan derslerin soru saylar gibi süreci dorudan etkileyen ve sistemi açklayan bir çok konuya daha net açklamalar getirilmedi.

Tüm bu gelimelerin yannda snavn YGS-LYSden daha kolay olacana dair ilk izlenimler mevcut üniversite örencilerinin yeniden snava girme eilimlerini artrarak belirli oranda bir ylma oluturur mu? Ya da mevcut örencilerin yeniden bir tercih hakk modeline dayanan (EK-1 Madde) yatay geçi süreçlerinin yeni sisteme uyarlamasnn nasl olaca sorular da cevab aranacak sorular olarak srasn bekleyecektir.

Ana Sayfaya Git