Afrika'dan Diyarbakır'a göçleri nesiller sürdü

AFRİKA'dan göç eden binlerce diken kelebeği, nesiller süren göçün ardından Diyarbakır'daki UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Hevsel Bahçeleri'ne ulaşıyor. Kelebeklerin bıraktıkları yumurtadan çıkan tırtıllar, burada yetişen deve dikeni yapraklarını yiyerek besleniyor.

Haberler 22.05.2019 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Afrikadan yola çkan diken kelebekleri, saatte 40 kilometreye kadar yol alabiliyor. Geçtikleri bölgelerde deve dikenlerini yiyerek beslenen diken kelebekleri, yumurtalarn da buralara brakyor. Ömürleri 6 ila 1 yl arasnda deien diken kelebeklerinin brakt yumurtadan çkan trtllar, yetiip kelebek olduktan sonra evebeynlerinin yolundan devam ediyor. Diken kelebeklerinin göçü, bir bayrak yarn andryor. Kelebeklerin Afrikadan Türkiyeye ulamas, uzmanlara göre bazen 6 nesil ile tamamlanabiliyor.

Dicle Vadisindeki Hevsel Bahçelerinde geçen yl diken kelebeklerinin brakt yumurtalardan trtllar çkt. Binlerce trtl, deve dikeni yapraklaryla beslenmeye balad.

TÜR VE TÜRE AT BREY SAYISINDA ARTI BEKLENTS

Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç, kelebeklerin besin piramidi açsndan önemli bir canl olduunu söyledi. Tür ve türe ait birey saysnda ciddi art beklediklerini kaydeden Prof. Dr. Klç, Diyarbakrn nadide yerlerinden biri Dicle Vadisidir. Bu yl iklimde olaanüstü yalarn etkisiyle ar miktarda bitkisel üretim gerçekleti. Bitkisel üretim gerçekleince, bunlarn üzerinde pek çok kelebek trtl rahatlkla yiyecek bulabildi. Bu yiyecek ve barnma bolluunda dolay alanmzda inanlmaz saylarda kelebek trtlna rastlyoruz. Kelebein yavrularn brakabilecei ortam bilmesi, tabiatn bir baka güzelliidir. Kelebekler, yavrular için en uygun yeri biliyor. Yiyecek ve barnmada bir sorun yaamyorlar. Bundan dolay ar derecede bir üreme var. Bu üreme beraberinde besin zinciri içerisinde bunlarla beslenen kularn da artn salyor. Kulardan bazlar bunlarla beslenerek, kendi yavrularn daha iyi gelitiriyor. Küçük, serçe benzeri kular, çoald zaman bu sefer yrtclarda art olacak. Ve tabiatta hem tür çeitliliinde, hem de türe ait birey saysnda ciddi artlar bekliyoruz. Bu tabiatn bir mucizesidir diyebiliriz dedi.

NESLLER BOYU SÜREN GÖçLER VARDIR

Kelebeklerin, göçlerinin nesiller sürdüünü anlatan Prof. Dr. Klç, unlar söyledi:

Kelebeklerin çok ilginç özellikleri var. Ömürleri birkaç aya kadar çkabilir ve saate 40 kilometre yol alabiliyorlar. Bazen nesiller boyu süren göçler vardr. Hatta belirli bir yere kadar göç edebilir. Ondan sonra gelen nesiller bunu sürdürür. Dolaysyla bir jenerasyon deil, birkaç jenerasyon yüzlerce kilometre mesafeyi kat etmi olur. Deyim yerindeyse bir bayrak yar yaanm olur. Tabii bu her tarafa etki ediyor. Kelebekler çoksa trtllar da çoktur. Bunlarla beslenen dier türlerle de ciddi artlar olacaktr. Tabiatta bu tür güzellikleri biz besin piramidi içinde deerlendiriyoruz. Sistem bir denge içinde bir bütünlük içine insan olarak bizim bunlara katkmz u olabilir, doann dengesine fazla müdahale etmeyelim. Yalar Mays aynn ortalarna kadar devam etti. Ya iyi olunca ve scaklk da uygun olunca bitkisel üretimde deyim yerindeyse olaanüstü bir art oldu. Tabii ki bu canllarn hem besinini oluturuyor, hem de bu otlar onlarn barnabilecei yerleri oluturuyor. Tabii bunlar çok olunca dier türlerde de çeitlilik var.

Ana Sayfaya Git