Aileler “Çocuğum evin önünde oynuyor” diyerek rahat olmamalı

Çocuğunuz ortadan kaybolduğunda vakit kaybetmeden polisi arayın! Zanlılar, çocuğun bulunduğu çevreye yabancı değil

Haberler 02.05.2019 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Sevil Atasoy, ailelere önemli uyarlarda bulundu.

Kayp çocuklar konusunda Türkiyenin bir istisna olmadn söylemek gerekiyor. Dünyann her yerinde, her ülkesinde çocuklar kaybolur, çocuklar kaçrlr, çocuklar evi terk eder, çocuklar evden kovarlar Bunlarn says hiç de az deildir diyen Prof. Dr. Atasoy,

Verilerde belirtilen kayp ve evden kaçan çocuklarn says, buz dann sadece görünen ksm. Saylar, belirtilen verilerin çok daha üstündedir eklinde konutu.

En kötü senaryo düünülerek hareket edilmesi lazm

En kötüyü düünerek hareket edilmesi lazm diyen Prof. Dr. Sevil Atasoy, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu kadar ölümle sonuçlanan bir durum deil; ama uras muhakkak ki, her vakann bir yabanc ya da bilinen biri tarafndan kaçrlm, bir cinsel istismara urayacak ve daha sonra da mutlaka öldürülecekmi gibi soruturmann yürütülmesi lazm. çünkü burada zamana kar bir yar var.

Her ne olursa olsun, önce polise haber verin!

Her ne olursa olsun önce polise haber vermek gerekir. Niye? En kötü senaryoyu göz önünde tutarsak eer, bilinen u var ki, cinsel istismar amacyla kaçrlan çocuklarn dörtte üçü, kaçrlmay izleyen üç saat içinde öldürülür. Yani eer sonu cinayetle sonlanacak bir kaçrmaysa; çocuklarn sa kalanlarnn yars kaçrmay izleyen 48 saat içinde ve maalesef tamam 7 gün sonra öldürülmü olur. Ksacas, çocuun sa bulunmas çok hzl hareket etmeyi gerektirir.

Saldrgan ile çocuk, çocuun gittii yerlere yakn bir yerde karlayor

Ortalama olarak bir ailenin polise haber vermesi hemen her zaman 2 saatten önce maalesef olmuyor. 2 saat geçtikten sonra haber verildiinde de polise bir plan yapabilmek ve bir görgü tan bulmak üzere kap kap dolamaya balayabilmek için önünde sadece bir saat gibi ksa bir zaman var. Hedef, ilk temas noktasn bulmaktr. Yani çocukla saldrgann birbiri ile karlat nokta neresi? Bu çok önemli. çünkü her ne kadar yaa bal olarak deimekle birlikte, ilk temas noktas eve, okula ya da çocuun gittii bir yere çok yakn, neredeyse çap 500 metrelik bir dairenin içerisinde karlayorlar.

Vakalar çok dar bir alanda gerçekleiyor!

O nedenle de evin önünde oynuyor, bahçede oynuyor, okulda ya da otobüs duranda ya da bir arkadana gitti diyerek, kesinlikle rahat etmemek gerekir. Kiinin bir cinsel saldr eylemini gerçekletirmesi ise, genellikle kaçrma noktasna 1 kmlik bir mesafede; ama öldürüp bir yere atmas ya da çal, çrp, toprak ile üzerine örtmesi ise saldrnn gerçekletii yere 250 ila 500 metre kadar yakn. Dikkat edilecek olursa, olaylar genellikle dar bir alanda gerçekleiyor; fakat geç kalnyor. lk temas noktas gibi, saldrnn gerçekletii yer ve bedenin bulunduu yer birer olay yeridir.

çocuunuzu aramaya balamadan önce polise haber verin!

Her polisin çocuk kaçrmalarna özgü bir eitim almas gerektiini kaydeden Atasoy,

çocuk bir kere ortadan kaybolduu zaman, çeitli eyler olabilir. Bunlardan bir tanesi, gerçekten evin içinde bir yerdedir, bir dolabn içerisinde, bodrumda, çat katnda, hatta çok miktarda çamar varsa eer, çamar ynlarnn bile altnda Yani yana, boyuna göre deiik eyler olabilir. Bu bir ahr olabilir, garaj olabilir, araç olabilir, arabann, hatta bagajna saklanabilir. Ama polise haber verdikten sonra çocuu buralarda aramak gerekir. çocuk kanepenin altnda bile olabilir. nsanlar tabii ki bundan çekiniyor, üzülüyor, polis geldii zaman Bakamadnz m bulamadnz m çocuu diyecek diye; ama o polisin mutlaka özel olarak eitilmi olmas ve böyle bir olayn insann bana geldii zaman, ne kadar büyük bir travma yaadn bilmesi gerekiyor dedi. Ayrca güvenlik birimlerinin her ihbar çok ciddiye almas, ilk görümede risk seviyesini belirlemesi ve 24 saat geçmemise, Kaçmtr, geri gelir klie yantndan vazgeçmesi gerekir.

Polisi aramaktan çekinmeyin!

nsan çocuu kaybolduu zaman, en kötüyü düünür. Birden kanepenin altndan çktnda ne yapacan arr ama polisten korkmamas ve çekinmemesi lazm diyen Prof. Dr. Sevil Atasoy,

Tabii polis gelinceye kadar mutlaka, ailenin birilerini aramaya balamas gerekir, çocuun ekli, üzerindeki giysiler eyalar çok önemli. Gözlük takar m, bir hastal, engeli var m, di teli var m, bir bilezii ya da küpesi ve elbette örenebilmise son görüldüü yer son derece önemli. Tekrar etmek gerekirse, çocuk kaçrmalarnda baar, büyük ölçüde son görüldüü yerin bilinmesine baldr. Polisin, çok sayda ekip oluturarak o bölgede oturan, çalan, evine ya da i yerine gitmek üzere geçen kiiler arasnda bir görgü tan bulabilmesi, bir otomobil rengi ya da plakasnn tek bir harfini bile örenmesi hayati önem tar.

Saldrganlar bölgeye yabanc deil!

Prof. Dr. Sevil Atasoy, saldrganlarn genel profili hakknda u bilgileri verdi:

çocuu kötü bir amaç için kaçrp, daha sonra da kendisini ele vermesin diye hatta alamasn susturmak için öldürdüünü var sayarsak böyle bir yerde; genel olarak bu ahslar

-Yalarnn 25-30 aras olduu,

-Bekr olduklar,

-Muhtemelen yalnz ya da bir akrabasyla beraber oturduu,

-O bölgede aslnda bir nedenle zaten bulunduu, yani çocuu kaçrd yere tamamen yabanc bir insan olmad görülüyor.

Daha önceden suç ilemi olma ihtimalinin yüksek olduu, benzeri bir suçu ilemi olma ihtimalinin de yüksek oldu ama art olmad da bilinen bir gerçek.

Fazla eitim ya da beceri gerektirmeyen bir ite çalyor, inaat içisi, boyac, satc gibi.

imdi bu kiinin 500 km öteden gelip de bir yerde bir çocuu bulmas ve ona bu eylemi yapmas, düünülmüyor. Her zaman için orada bir vesile ile bulunuyor. çevreyi de tanyor. Nasl gidileceini, nereye gidileceini, bir metruk bina var m, terk edilmi bir yer var m, yani saklanabilecei bir yer var m onu bilen birisi.

Saldrganlar, çocuklar kandryor

çocuu bir biçimde kandrmas gerekiyor. Önemli olan nokta burada balyor yani bizim önlem olarak alabileceimiz noktalardan biri bu. Köpeimi kaybettim gel beraber arayalm dan, Yolu bilmiyorum, yolu bana tarif eder misin, Beni annenler gönderdi seni bir yere götüreceim gibi. Hele ismini örenmise daha da tehlikeli, çünkü ismi ile hitap ettii zaman çocuk ona gerçekten inanyor. Para vermek, eker vermek, çikolata vermek, bunlar çok klasik her zaman tabii ki karmza çkan eyler Elbette tehdit, korkutma, bazen silah, bazen bçak vb. yani bütün bunlarn hepsine rastlanyor. çocuklara Yabanclarn aracna binme diyoruz. Hele büyük kentlerde, yabanclarn aracnn yaknna dahi gitmemelerini söylemek lazm. çünkü kapnn açlp çocuun içerii çekildii vakalar da var. Dolays ile arabaya binmemesini söylemek yeterli deil. eker, çikolata, para vb. bir ey teklif eden kii hele ki yabancysa, çocuun oradan süratle uzaklamasn ve bunu söylemesini salamak lazm.

Bu eitim kaç yanda verilmeli?

Baktnz zaman, farkl ya dilimleri ve farkl riskler var; ama bu amaçla kaçrlan çocuklar normal çocuklar. Hani öyle dudanda ruj, etei ksa vb. kz çocuklar deil yani bunu bilmek lazm. Bunun ne yazk ki böyle olduu iddia ediliyor, hayr böyle bir ey yok. çok az saldrgan belli bir tipi hedefliyor. Yani o kii için bir çocuk. Tabii ki kz erkek fark etmediini; ama kz çocuklarnn çok yüksek risk altnda olduunu söylemek gerekiyor.

Bebek bezi reklamlarnn dahi tetikleyici etkisi olduu söylenen bir dünyada yayoruz

Prof. Dr. Sevil Atasoy, sosyal medya kullanmnn meydana getirebilecei tehlikeler hakknda uyarlarda bulunarak, sözlerini öyle tamamlad:

Burada ya ile ilgili baz meseleler var. çocuk küçükken, velilerin çocuklarn fotoraflarn paylatn ama çocuk biraz büyüdüü zaman da kendi fotorafn paylatn biliyoruz. Ya da bir tandnn fotoraflarn paylamaya balyor. Bunlarn hepsinin tabii ki farkl sonuçlar var. Küçük olanlara gelince, yani bebek bezi reklamlarnn dahi tetikleyici etkisi olduu söylenen bir dünyada yayoruz. Ne yazk ki insanlarn her türlü eyi; bir aac, bir otomobili bile cinsel uyaran olarak alglamas dahi mümkün.

çocuunuzun fotoraflar internet sitelerinde satlyor olabilir

çocuk pornografisi çok yaygn bir hadise. Yani çocuunuzun fotoraflar internet sitelerinde satlyor olabilir ve siz onu normal internette görmüyor bile olabilirsiniz. Bildiiniz gibi artk Dark web var. Yani oralarda bir yerlerde ürün olarak birilerine servis ediliyor; fakat imdi fotoraftan ayn zamanda çocuun evinin adresinin de saptanabileceini ve bunun ayr bir sorun oluturacan, ayrca çocuun büyüyeceini unutmamak gerek. Bu eylemler, sabrl kiilerin maalesef bavurduu yöntemler. Saldrganlarn ayn anda çok sayda çocuu kendisine bir ekilde balad, bunlarn sanki sadece onunla konuuyormuçasna, onunla iliki kuruyormuçasna yazt, günler haftalar hatta aylar süren iletiim sonrasnda çocuu çplak fotorafn paylamaya ikna ettii, ardndan bulutuu olaylar da var. Yani çocuklarn bana bir anda bir ey gelmiyor aslnda. Bazen bir birikimin üzerinde de bunlar yaanyor.

Ana Sayfaya Git