Aileler çocuklarına paralı meslek istiyor

GfK ve DigitalTalks tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de her iki ebeveynden biri çocuklarının mesleklerindeki en temel tercih kriterinin "iyi kazandırması" olduğunu belirtiyor

Haberler 27.02.2017 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede her iki ebeveynden biri çocuklarnn meslek seçimlerinde en temel kriterin maddi olarak iyi kazandrmas olduunu ifade ederken, ailelerin yüzde 28i çocuunun doktor, yüzde 21i avukat, hakim veya savc olmasn istiyor.

Aratrma kuruluu GfK ve DigitalTalks i birliiyle, Türkiyede 15 ilde 15 ya ve üzeri bin 237 kiiyle gençlerin meslek seçimlerine ilikin aratrma yapld.

Buna göre aratrmaya katlan her 3 kiiden biri, ailelerin gençleri meslek seçimleri konusunda yönlendirmesi gerektiini düünürken, katlmclarn yüzde 40, ailelerin gençlerin meslek seçimi konusunda fikirlerini söylemesi ancak son karar gençlere brakmas gerektiini belirtti.

Ya dalmna bakldnda 15-17 ya aras gençlerin yüzde 46s ailelerin gençlerin meslek seçimi konusunda düüncelerini belirtmesi ancak karar gençlerin almas yönünde görü belirtirken bu oran dier ya gruplarnda yüzde 32-42 olarak deiti.

Ailelerin gençlerin meslek seçimine hiç karmamas, onlar tamamen özgür brakmas gerektiini ifade edenlerin oran yüzde 30u bulurken, katlmclarn yüzde 33ü de ailelerin gençleri meslek seçimleri konusunda yönlendirmesi gerektiini kaydetti.

çocuklarn meslek seçimi konusunda uzman rehber, psikolojik danmanlara yönlendirilmesi gerektii görüünü savunanlarn oran da yüzde 34 olarak kaytlara geçti.

Aratrmaya göre ebeveynler için çocuklarnn mesleklerinin maddi olarak iyi kazandrmasn en temel tercih kriteri olarak belirlendi.

Buna göre her 2 ebeveynden biri çocuklarnn mesleklerindeki en temel tercih kriterlerinin maddi olarak iyi kazandrmas olduunu ifade ederken, yüzde 48i gelecekte revaçta bir meslek olmasnn önemli olduunu dile getirdi.

Bunu yüzde 42 ile itibarl bir meslek olmas, yüzde 22 ile u anda bu mesleklerde çalana ihtiyaç olmas, yüzde 5 ile Türkiyedeki koullara baml olmayan global bir meslek olmas, yüzde 5 ile ailenin meslei olmas kriterleri takip etti.

- çocuum doktor olsun istei hiç deimiyor

Ebeveynlerin yüzde 59u çocuklarn yapmak istedikleri meslee yönlendirmek için herhangi bir ey yapmadn belirtirken, yüzde 22si çocuklarn yapmak istedikleri meslee yönlendirmek için uygun kurslara gönderdiklerini ya da göndermek istediklerini kaydetti.

Katlmclarn sadece yüzde 5i çocuunun yabanc dil örenmesini salayacaklarn ifade etti, yüzde 16s da meslek seçimlerine uygun okula göndermeyi planladklarn aktard.

Ebeveynlerin yüzde 28i çocuunuzun öncelikli olarak hangi meslee yönelmesini tercih edersiniz? sorusuna doktor karln verirken, yüzde 21i avukat, hakim ya da savc olmasn istediini ifade etti. Bu meslek gruplarn yüzde 17 ile mühendislik, yüzde 12 ile öretmen ya da akademisyen izledi.

Ana Sayfaya Git