Ailelere anaokul

Sosyal yardım alan ailelerin çocuklarına anaokulu desteği

Haberler 19.05.2022 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eitim bakanlklar arasnda, sosyal yardmlardan yararlanan hanelerde 3-5 ya aralndaki çocuklarn anaokulu ücretlerinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca karlanmasn içeren protokol imzaland.

Mehmet Meto Anaokulu bahçesinde düzenlenen Okul Öncesi Eitim Alan çocuklarn Desteklenmesi Protokolünün imza törenine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Derya Yank ile Milli Eitim Bakan Mahmut Özer katld.

Protokolün, çocuklarn üstün yararn gözeten, onlarn okullamaya dönük ilk admlarn destekleyen ve güçlendiren bir içerie sahip olduunu belirten Yank, öyle konutu:

Attmz bu admlar, hiç üphesiz daha müreffeh, huzurlu ve güçlü bir toplum olma yönünde karln fazlasyla bulacaktr. nsana yatrm yapmadan, insann fiziksel, biyolojik, eitsel, duygusal ihtiyaçlarn temin etmeden ve onu gelecee hazrlamadan yaptnz her türlü teknik ve teorik çalma havada kalyor. Dolaysyla biz bu anlamda özellikle çocuklarmz için yaplan her çalmay çok önemsiyoruz. Biz kendi çalmalarmzda bu anlamda insan yetitirmek ve topluma, insanla fayda üretecek insan yetitirmek temelinde hareket ediyoruz.

BU ALANDA HZMETLER ÜRETMEYE DEVAM EDYORUZ

Bakan Yank, çocuklar ilköretime hazrlayan, evdeki eitim ve yetime olanaklarn destekleyen, dil ve sosyal açdan var olan eitsizlikleri erken dönemde ortadan kaldrmay hedefleyen anaokullarnn, BMnin Sürdürülebilir Kalknma Hedefleri arasnda da yer aldn anmsatarak unlar kaydetti:

Okul öncesi eitimin çocuklarn bilisel ve ruhsal eitimleri, gelimeleri için son derece önemli olduunun farkndayz. Her ne olursa olsun birtakm yan sebepler olmakla beraber asl sebep çocuklarn bir an önce okullama ve kendi geliim süreçlerini balatmalar olduunu biliyoruz ve buradan hareketle bu çalmalar sürdürüyoruz. 3 ila 5 ya arasndaki çocuklarn zeka ve beceri geliimi için olduu kadar, sosyalleme, birlikte hareket etme, paylama, dayanma, fedakarlk gibi meziyetlerin edinilmesinde de anaokulu eitiminin bir fark yarattn tespit etmek mümkün. Eitimin oyunla buluturulup desteklendii bu dönem, kiiliin ekillenmesi, örenme meraknn ve hazznn gelitirilmesi açsndan da en hassas evre olarak saylyor.

Bakanlk olarak sahadaki bu gereklilii görerek Sayn Cumhurbakanmzn da tensipleriyle bu alanda çalmalar, hizmetler üretmeye devam ediyoruz. çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüümüz uhdesinde hem kurum bakmna, devlet korumasna aldmz çocuklarmzn hem koruyucu aile yanndaki çocuklarmzn hem de özel anaokullar, kreler üzerinden çocuklarn okul öncesi dönemlerinin de doru yönetilmesi, doru planlanmas için aralksz çalmalarmz devam ediyor.

ANAOKULU ÜCRETN ALE VE SOSYAL HZMETLER BAKANLII ÖDEYECEK

Okul Öncesi Eitim Alan çocuklarn Desteklenmesi Protokolü kapsamndaki destekten sosyal yardmlardan yararlanan hanelerdeki 3-5 ya aralnda çocuu olan tüm ailelerin faydalanabileceini vurgulayan Yank, u bilgileri verdi:

Ailelerimiz çocuklarn resmi bir anaokulu ya da ana snfna kayt ettirdikleri takdirde, ilgili okula ödemekle mükellef olduklar ücret, Bakanlmz tarafndan, Milli Eitim Bakanlmza dorudan ödenecek. Ailelerimizin herhangi bir ilem yapmasna gerek kalmayacak. Ailelerimizin yapmas gereken tek ey var; çocuklarn anaokuluna kaydettirmek. Sonrasn iki bakanlmz organize edecek. Bilgileri aldktan sonra ödemelerini bakanlklar arasnda gerçekletireceiz ve çocuklarmz okul öncesi eitimden mahrum kalmam olacak. Yaklak 1 milyon çocuumuzun destekten faydalanmasn öngörüyoruz. Buna göre bütün programlarmz yaptk. Yllk maliyeti de yaklak 500 milyon lira olacak. Biz bu hususta da bütün hazrlklarmz tamamladk, inallah yararlanmak isteyen bütün ailelerimize bu anlamda destek vermi olacaz.

Sosyal devlet vizyonlarnn toplumun dezavantajl kesimlerine yönelik her türlü tedbiri almay kendilerine art kotuunu anlatan Yank, Bakanlk olarak dezavantajl hanelerin çocuklar için yürüttükleri koruyucu ve destekleyici nitelikteki çalmalar içinde eitimin en önemli balklardan biri olduunu söyledi.

Bakan Yank, eitime eriimde anaokulu destek programlarnn çocuklarn geleceine yönelik yatrmlar arasnda ba çekenlerden birisi haline geleceini dile getirerek, Bunun yan sra halihazrda sürdürmekte olduumuz eitim destekleriyle de ülkemizin sosyal kalknmas açsndan önemli bir sorumluluu yerine getiriyoruz. artl Eitim Yardm, Ücretsiz Ders Kitab Yardm, Eitim Materyali Yardm, Örenci Barnma-Tama-Yemek Yardm gibi programlarla çocuklarmz eitime tevik ediyor, eitim hayatndan kopmalarnn önüne geçmeye çalyoruz. dedi.

OKUL ÖNCES ETME ERM ARTIRMAYA YOUNLATIK

Milli Eitim Bakan Mahmut Özer ise Türkiyede tüm eitim kademelerinde okullama oranlarnn son 20 ylda gelimi ülkelerin okullama oranlarna ulatn ifade etti.

Okul öncesinde daha önce yüzde 11 olan okullama oranlarnn yüzde 92 seviyesine ulatn aktaran Özer, dier kademelerde de bu oranlarn yükseldiine dikkati çekti.

Kz çocuklarn okullara eriiminin cumhuriyet tarihinde ilk kez erkek çocuklarn okullara eriimini geçtiine iaret eden Özer, bu süreçte Milli Eitim Bakanlnn en büyük destekçisinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl olduunu vurgulad.

Özellikle artl eitim yardmlar, dier sosyal hizmetler ile fonlarn dezavantajl kesimlerin eitime eriimini kolaylatrdn belirten Özer, sözlerini öyle sürdürdü:

Ülkemizde eitimde frsat eitliinin geçmite olmad kadar güçlü olabilmesini saladk. Milli Eitim Bakanl olarak yeni dönemde eitim politikas olarak gelime alan olarak belirlediimiz okul öncesi eitime eriimi artrmaya younlatk. Tüm bilimsel literatürün de ortaya koyduu gibi okul öncesi eitim politikas ekonomik maliyeti, yatrm en düük olmasna ramen uzun vadeli getirisi en yüksek eitim politikasna karlk gelmektedir.

Daha önce 2. Dünya Savandan sonra istihdamla ilikili ekilde ebeveynlerin çocuklarn brakacaklar mekan olarak tasarlanan, daha sonra içerii doldurulan okul öncesi eitim, artk istihdamn ötesinde sadece akademik baarya olan olumlu etkileri deil bilisel olmayan becerilere olan etkileri nedeniyle de tüm gelimi ülkelerin tüm çocuklarn göndermek istedikleri, okullama oranlarn artrmak istedikleri bir eitim kademesine dönümütür. Bizim için de bu çok kymetlidir. çünkü okul öncesi eitimin önündeki eriim engelleri, daha sonraki eitimin ilerleyen kademelerinde önümüze okullar aras baar fark olarak, yani eitimde frsat eitliini zedeleyen bir enstrüman olarak karmza çkmaktadr.

STANBULDA BU 150 BAIMSIZ ANAOKULUNUN AçILIINI YAPACAIZ

Bakan Özer, yeni dönemde eitimde frsat eitliini güçlendirmek istediklerinin altn çizerek unlar kaydetti:

çünkü Türkiye, son 19 ylda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann liderliinde eitime eriim sorununu çözdü, imdi hedef; artk tüm çocuklarmzn en nitelikli eitimini salayabilmek ve okullar aras imkan farkllklarn azaltmak. Bu amaç için Emine Erdoan Hanmefendinin himayesinde 40 bin ana snf ve 3 bin anaokulu açmak için yola çktk. Bu projeyi balatana kadar 81 ilde sadece 2 bin 872 bamsz anaokulunun var olduunu göz önüne alrsanz ne kadar büyük bir projeye baladmz takdir edersiniz. Bakanlmzn ekibiyle 81 ildeki tüm arkadalarmzla el ele vererek seferber olduk ve u ana kadar 150 bamsz anaokulunu hizmete açtk ve inallah bu ayn sonunda Emine Erdoann katlmyla stanbulda bu 150 bamsz anaokulunun açln yapacaz.

Bu süreçte 8 bin 500 yeni ana snfn da hizmete aldklarn bildiren Özer, Projeye balarken yüzde 78 olan 5 yataki okullama orannn bugün gururla ve mutlu bir ekilde yüzde 92ye çktn ifade edebiliyoruz. nallah 2022nin sonunda bu rakam yüzde 100e ulatracaz. diye konutu.

Özellikle nüfusu seyrek olan köy okullarnda, ana snf açlmas gerekli olan 10 örenci kriterini 5e düürdüklerinin altn çizen Özer, Sadece yönetmelik deiiklii, 12 bin yavrumuzun ana snf ile bulumasn salad. dedi.

Son dönemin en önemli projesini hayata geçirmek için dier bakanlklarla birlikte i birliklerine devam ettiklerini anlatan Özer, bugün imzalanan protokolün de bu i birliinin güzel bir neticesi olduunu vurgulad.

Bakan Özer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn sosyal hizmetlerinden herhangi birinden yararlanan bir ailenin çocuu okul öncesi eitime kayt yaptrdnda devlet destei salanacan belirterek, Bu destekle 1 milyon çocuumuzu okul öncesi eitime eritirmek için yola çkm bulunuyoruz. ifadesini kulland.

Protokol kapsamnda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn sosyal yardmlarndan herhangi birinden faydalanan ailelerin okul öncesi eitim kademesinde olan ve resmi okullara devam eden çocuklar için devlet destei verilecek. Bu kaynaklar, çocuklarn beslenme, öz bakm ve eitim materyallerinin temini noktasnda kullanlarak okul öncesi eitim süreçleri desteklenecek.

Böylece hem ailelerin üzerindeki maddi yükün hafifletilmesi hem okul öncesi eitime eriimin artrlmas hem de uzun vadede eitimde frsat eitliinin güçlendirilmesi amaçlanyor.

Ana Sayfaya Git