Ailenin rolü!

Aile sorunları içerisinde yer alan medya ve teknoloji bağımlılığının belirtileri, başlangıcı, süreci ve sonucunda iz bırakan olumsuzlukları hakkında konuşan Psikoterapist Adnan Kalkan, mücadele sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

Haberler 26.07.2021 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Evlilik sürecinde doru e seçiminden aile içerisindeki psikolojik ve sosyolojik sorunlara kadar birçok problemin, kiiler aras diyalog ve iletiim eksikliinden kaynaklandn belirten Psikoterapi Uzman ve Aile Danman Adnan Kalkan, bu iletiimsizliin banda yer alan teknoloji ve medya bamllnn etkilerine dikkati çekti.

Aile sorunlarnn temelinde, özellikle yuvann kurulu aamasnda, kiinin evlenecei eini deerlendirememesinin problemin en temel balangç noktas olduunu söyleyen Kalkan, Denklik kavramn göz önünde bulundurarak doru e seçimi yaplabilirse salkl bir yuvann kurulmas anlamna gelir. Yani temelinde evlilik süreci yatmaktadr. dedi.

Eler arasndaki problemin çözümünde en temel faktörün aile istiareleri olduunun altn çizen Kalkan, Öncelikle kar-kocann birbirlerine samimi olmas, birlikte vakit geçirmesi ve bununla birlikte varsa bir problemleri, bir araya gelerek konumalar gerekir. çocuklarla ilgili problemleri olutuunda da önce kendi aralarnda konumal, sonra da olmas gereken yerde çocuklar istiareye dahil edilmelidir. ayet bir araya gelmez, problemleri konuamazlarsa ve istiare edemezlerse bu sorunlar büyüyecek ve çözülemez bir boyuta gelecektir. Bu anlamda yardm ihtiyac doduunda kesinlikle geri durulmamas gerekir. Aile bütünlüünün salanmas için gereken faktör neyse yaplmaldr. ifadelerini kulland.

DAVRANI BOZUKLUUNDA EN BÜYÜK ETKEN çEVRESEL FAKTÖRLERDR

çocuklarda olumsuz davranlarn daha sonradan davran bozukluuna dönütüünü belirten Kalkan, Davran bozukluklarnn temelinde, doum öncesinden sonrasna, beslenmeden kullanlan ilaçlara ve alara kadar biyolojik etkiler yatmaktadr. Bununla birlikte asl davran bozukluklarysa fizyolojik anlamda çevresel faktörlerden etkilendiini görüyoruz. Salkl bir çevresel aile ve okul ortam oluturulduu takdirde çocuklar davran bozukluuna götüren yolu kapatm oluruz. diye konutu.

Kalkan, Bununla birlikte varsa bir davran bozukluu, kleptomani dediimiz hrszlk, yalan söyleme, öfke kontrol bozukluu veya uyku bozukluu gibi durumlarda anne-babalarn bunun temeline inmesi gerekir. Yani bunun sebebi ve nasl olutuu konularnda iyi bir gözlem oluturulmaldr. Bu gözlem, yeterli noktada yaplmas durumunda çözüme adm atlm olur. Ama bu alanda yeteri kadar çözüm sunulamad durumda destek almalarnda fayda vardr. diye belirtti.

TEKNOLOJK ALETLERN ÖNÜNE GEçEMYORSAK BLNçL KULLANMAYI SALAMAMIZ GEREKR

Teknoloji denildiinde öncelikle medya ve teknolojinin birbirinden ayrt edilmesi gerektiinin altn çizen Kalkan, Medya platformlar bugün ciddi anlamda zamanmz almakla birlikte hayatmzn birçok alannda teknolojiyi kullanyoruz. Dolaysyla teknolojik aletleri bitiremiyorsak ve önüne geçemiyorsak o zaman teknolojiyi bilinçli kullanmay salamamz gerekir. Bilinçli kullandmz takdirde biraz da olsa olumsuz etkilerinin önüne geçmi olacaz. Bu anlamda aileler özellikle 11 ya alt çocuklarn herhangi bir ekrana maruz brakmamal, sonrasnda da 16 yana kadar alternatifler üretmelidir. Teknoloji bamllnn önüne geçmenin en önemli faktörü alternatif üretmektir. dedi.

çocuklara, yasaklardan önce alternatiflerin oluturulmas gerektiine vurgu yapan Kalkan, Dolaysyla bir çocua çizgi film izleme! denilecekse öncelikle ne yapmas gerektii anlatlmal veya ortam oluturulmaldr. çocuun zaman bu ekilde doldurulduu takdirde çizgi filmden bir ekilde uzaklaacaktr. ifadelerini kulland.

BAIMLILIIN LK BASAMAI çZG FLMLERDR

Bamllk çeitlerine de deinen Kalkan, Bamllk çeitleri dediimiz zaman öncelikle teknoloji bamllnn banda televizyon bamll geliyor. çizgi film bunun balangç sürecidir. Medya bamll olarak devam eder ve bunun bir dier türü olan dijital oyun bamll en problemli ksmdr. nternet bamll ise bir dier türünü oluturmaktadr. diye belirtti.

Teknoloji bamllnn belirtilerini de sralayan Kalkan, unlar söyledi:

Bir insan eer sürekli bilgisayar, tablet veya akll cep telefonlaryla oynuyorsa teknoloji bamll belirtileri vardr demektir. Kii, bununla birlikte hayatnn belli bir süresini günlük aktivitelerini aksatacak ekilde teknolojik aletlerle geçiriyorsa, birden fazla teknolojik alete sahipse, alveri yaparken yakn yerde olmasna ramen bunu internet üzerinden yapmaya çalyorsa, bir grup arkada çevresiyle oyun ortam oluturmu ve bunu dijital ekilde oynuyorsa, telefon veya bilgisayarda birden fazla sekme açksa, sosyal hayat etkileyecek ve ayn zamanda istese dahi bunu azaltamayacak veya ortadan kaldramayacak düzeye gelmise teknoloji bamllnn belirtileri kendini göstermitir demektir.

çOCUKLARI TEKNOLOJ BAIMLILIINDAN KURTARABLMENN TEK YOLU ALTERNATF OLUTURMAK

Kalkan, Ailelerin, çocuklarn bamllktan kurtarabilmek için alternatif oluturmal, onlar anlamaya çalmal, ikna etmeli, sosyal faaliyetlerde bulunmal. Bunun en iyi yolu da bo zamanlar ve isteksizden ziyade istekli olabilecei sosyal çalmalar yapmaktr. eklinde konutu.

Sosyal medya bamll içerisinde özellikle son zamanlarda ortaya çkan marka bamllnn gençlerde özenti eklinde bir probleme dönütüüne dikkati çeken Kalkan, Böyle bir durumda gençlerin muhakeme edecekleri, ihtiyaçlarn giderecek tarzda bilinçli medya kullanmn öretirsek bu marka bamllnn da bir ekilde önüne geçmi oluruz. Özellikle Instagram, Facebook ve dier yerler reklamlarn çokça olduu platformlardr. Onun için son zamanlarda gençlerde bu bamllk türü ciddi anlamda artt. Bunun da ancak bilinçlendirme çalmalar yaparak önüne geçebiliriz. dedi.

Ana Sayfaya Git