Akıllı telefon kullanım yaşı 9'a indi

Çocukların dünyada medya kullanım alışkanlıklarını araştıran İngiltere merkezli Dubit Research şirketi, Türkiye'de akıllı telefon kullanımının 9-10 yaşlarında başladığını bildirdi.

Haberler 02.05.2017 - 07:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunca (TRT), kurum yapmlarnn yabanc yayn kurulularna tantlmas amacyla zmirin çeme ilçesindeki bir otelde düzenlenen 2. TRT Uluslararas zleme Günlerine 40 ülkeden katlan yaync ve aratrmaclar arasnda dünyada medya kullanm alkanlklarn aratran ngiltere merkezli Dubit Research irketi aratrma yöneticisi Adam Woodgate de yer ald.

Woodgate, Afrika, Avrupa, Amerika, Avustralya ve Asyada çocuklarn geleneksel ve dijital medya kullanm alkanlklarn aratrdklarn söyledi.

Dünyann her yerinde çocuklarn her çada olduu gibi elenmek istediini ifade eden Woodgate, yeni dönem çocuklarnn farknn ise istedikleri anda istedikleri eye kavuabilmeleri olduunu kaydetti.

çocuklarda dijital medyaya yönelimin Türkiyede Almanya ve Fransa gibi ülkelerden daha çok olduuna iaret eden Woodgate, dünyann her yerinde olduu gibi 7-8 yana kadar çocuklarn medya araçlar arasnda en çok televizyonu kullandn ifade etti.

Ebeveyn gözetimindeki televizyonun en güvenilir medya arac olarak benimsendiini vurgulayan Woodgate, bu yalardan sonra medya kullanm alkanlklarnn deitiine dikkati çekti.

- Akll telefon kullanm ya geriledi

Yaplan aratrmalarda binin üzerinde çocuk ve aileyle görüüldüünü aktaran Woodgate, Aratrmalar unu gösteriyor ki akll telefon kullanmnda 11-12 yatan 9-10 yaa gerileme söz konusu. dedi.

Woodgate, günümüzde 9-11 ya aralnda en fazla tercih edilen elektronik medya aletinin akll telefonlar olduuna dikkati çekerek, 9 yana kadar aile, medya kullanm alkanlklarnda etkiliyken bu yatan sonra snf arkadalarnn görülerinin önem kazandn dile getirdi.

Dijital medyann ne ürettii konusunu da aratrdklarn anlatan Woodgate, Aratrma sonuçlarna göre çocuklar en çok 1-2 dakikalk çabuk tüketilen videolar tercih ediyor. Arkadalarn beklerken bu videolar çabucak izliyorlar. 1-2 dakikada tamamlanan konsol oyunlar da ilgilerini çekiyor. diye konutu.

çocuklar okul hayatna baladnda ve arkadalaryla oyun oynamak için dar çkabildii dönemde anne ve babann medya kullanm alkanlar konusunda çok fazla bir ey yapamadn, etkin olamadn ifade eden Woodgate, çocuklar bu dönemden sonra arkadalarnn dijital medya konusunda bilgilendirdiini belirtti.

çocuklarn animasyonlara, televizyon ovlarna, doal yaam videolarna ilgi gösterdiini anlatan Woodgate, kz çocuklarnda öncelikli tercihin tüylü oyuncaklarn yer ald içeriklerin, erkek çocuklarnda ise köpekbal, yrtc hayvanlarn kullanld içeriklerinin olduunu aktard.

Türkiye ve ngilizce konuulmayan dier ülkelerde lokal uygulamalarn da çocuklar tarafndan beenildiine, kullanldna dikkati çeken Woodgate, Davransal olarak baktmzda çocuklarn dünyasn internetin oluturduunu söylemekte fayda var. dedi.

Adam Woodgate, Türkiyede baarl içerik üretimi ve animasyonlarn hazrlandn, Türkiyede yaayan çocuklarn da bu içerii severek kullandn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git