Akademik başarının yeni formülü: Ebeveyn Katılımı

Öğretim Görevlisi Merve Yüksel, ebeveynlik modelleri ve akademik başarı arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

Haberler 07.05.2022 - 02:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-çocuun geliimi ve özellikle akademik baars üzerinde ebeveyn sitili ve tutumlarnn önemli bir etkisi olduunu belirten uzmanlar, baarda en etkili kaynaklarndan birinin ebeveyn katlm olduuna dikkat çekiyor.

Ebeveyn katlm ise veli toplantlarna katlmdan ibaret deil.

Uzmanlar; bulunduu dönemin geliim özelliklerini dikkate alma, eitimi destekleyen ev ortam oluturma, okul ve öretmen ile i birlii halinde olma, okul ile ilgili sorumluluklarn yerine getirmede, karar verme, plan yapma gibi durumlarda yardmc olmasn içerdiine dikkat çekiyor.

Ebeveynlik sitili akademik baary etkilerken çocukta okula ball ve öz güveni de artyor.

çocuun akademik baars üzerinde birçok etmen bulunduunu ifade eden Yüksel, Bu etmenler bireysel ve çevresel olarak ayrlabilir. çocuun okula çok az kiisel anlam yüklemesi, baarl olmak için yeterli motivasyon salayamamas gibi bireysel faktörler akademik baarszl getirebilir. Akademik olarak baarsz olan çocuklar, genellikle okula ilgisi olmayan, çok az çalan ve ödevlerine motivasyonu çok az olan çocuklar olarak tanmlarz. dedi.

Ebeveyn katlm eitim sürecinde çok önemli

Akademik baarszla sebep olan çevresel etmenlerin de oldukça önemli olduunu vurgulayan Yüksel, Aile ve okul da bu durumu etkileyen çevresel faktörler olarak kabul edilir. Okullar, çocuklarn baarsnn en önemli parçalarndan biri gibi görünse de ebeveyn katlm olmadan etkili bir eitim süreci gerçekletirilemeyecektir. uyarsnda bulundu.

Ebeveyn katlm: çocuu destekleyici her türlü etkileim

Örencinin baarl olmas için sunulan en etkili destek kaynaklarndan birinin ebeveyn katlm olduunu kaydeden Yüksel, unlar söyledi:

Ebeveyn katlm dendiinde akla ilk olarak veli toplantlarna katlm gibi faaliyetler gelmektedir. Fakat artk bunun yerini, ebeveynin çocuklarn destekleyici her türlü etkileimi almtr. Ebeveynlerin, çocuklarnn bulunduu dönemin geliim özelliklerini dikkate alma, eitim hayatn destekleyen ev ortamn oluturma, okul ve öretmen ile i birlii halinde olma, çocuun okul ile ilgili sorumluluklarn yerine getirmede, karar verme, plan yapma gibi durumlarda yardmc olmasn içermektedir. Aratrmalar göstermektedir ki ebeveynlerin katlm arttnda, çocuun okula devamll artmakta, akademik ve ayn zamanda sosyal açdan daha baarl olmaktadrlar. Ayn zamanda okula ball, sevgisi, gelecee yönelik planlarn ve öz güvenlerini de artrmaktadr.

Ebeveynlik stili, çocuun okul hayatn etkiliyor

Aileler okul ve akademik yaamlarnda daha iyi yerlere gelebilmesi için tüm olanaklarn kullanarak çocuklarna destek olmaya çalrlar diyen Yüksel, Fakat ebeveynlik stilleri, ebeveynlerin çalma saatleri, çocuklarn ihtiyaçlar gibi durumlar ebeveynlik katlmn etkileyebilmektedir. çocuun okul hayatna ebeveynin ne kadar dhil olabildii onun ebeveynlik stili ile ilgilidir. diye belirtti.

ki uç model: Otoriter ya da izin verici

Yüksel, ebeveynlik stillerinin; otoriter, izin verici ve yetkili-açklayc olarak görüldüünü belirterek Otoriter ebeveynler, açklama yapmadan kurallar uygulayan ve itaate zorlayan, çocua duygusal destek ve sevgi göstermeyen ebeveynlerdir. zin verici ebeveynlerin ise çocuklar ile arasndaki ba kopuktur. Kurallar ve snrlar belirsizdir ve çocua yönelik ilgi zayftr. dedi.

Yetkili-açklayc ebeveyn modeli, çocuu olumlu etkiliyor

Yetkili- açklayc stile sahip ebeveynlerin ise kurallar açklar ve aile içinde tarttklarn kaydeden Yüksel, çocuklarna gerekli özgürlük alan tanyarak davranlarnn sorumluluklarn almalar konusunda onlar desteklerler. Zorlayc olmak yerine ikna edicidirler. Davranlarnda tutarldrlar ve çocuklarnn yaamnda aktif bir ekilde yer alrlar. çocuklarn bu ekilde tevik eden duyarl bir etkileim, çocuun akademik baarsna da olumlu olarak etki etmektedir. Ailelerin bu destekleyici, demokratik tutumlar, çocuklarnn sadece okul baarlarn deil, ayn zamanda onlarn hayat ve kendilerine olan baklarn da olumu etkilemektedir. dedi.

Ebeveynler eitim sürecine aktif katlmal

Yüksel, sözlerini öyle tamamlad:

Sonuç olarak ebeveynin demokratik, açklayc ve yetkili tutumu, eitim sürecine aktif katlmlar, çocuun ihtiyaç ve yeteneklerine ilgi göstermeleri, okul-örenci-aile i birlii içinde olmalar, çocuklarnn baarl olmalar için onlara temel becerileri kazandracaktr. Bu da baary beraberinde getirecektir.

Ana Sayfaya Git