Akıllı telefonlar suça yöneltiyor

Akıllı teknolojilerin insanı tembelleştirdiğini belirten Psikolog Begüm Çayır, aynı zamanda suça teşvik ettiğini de belirtti.

Haberler 26.08.2018 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Evlilik, Aile ve Cinsel Terapisti Psikolog Begüm çayr, akll teknolojilerin faydalar ve zararlarna deindi. Akll teknolojilerin hayatn her alannda yerini aldn belirten çayr, Akll teknolojinin özellikle 21. Yüz ylda kaydettii ilerleme, yadsnamaz boyuttadr. öyle ki; teknoloji artk hayatmzn her alannda mutfakta, salonumuzda, sokakta kendini göstermektedir. Gelien teknolojiyle birlikte, insanlar birçok ilerini cihazlara yaptrr hale geldi. Bilgisayarlar, telefonlar; insanlarn hafzas hatta beyni haline geldi. nsanlar için çalp, düünmeye, kaydetmeye baladlar. Daha dorusu insanlar teknolojiyi araç olarak kullanmak yerine, hayatlarn tamamen teknolojiye göre ekillendirdi. Elbette ki teknolojinin faydalar göz ard edilemez dedi.

Akll teknolojilerin yararlar

çayr yapt açklamada akll teknolojilerin avantajl yönlerini u ekilde sralad: Ekonomiktir, zaman kazandrr, insan gücü tasarrufu salar, iyileme sürecini hzlandrr, verimlilik artar, hata yapma pay azalr, hzl iletiim, veri aktarm ve bilgi alverii salar, kaliteyi artrr. Ancak insanlar tembelletirdii, sradanlatrd gerçeini de unutmamak gerekir. Örnein; kitaplarn yerini tabletler, bisikletlerin yerini arabalar, klasik kol saatlerin yerini akll saatler bu düünceye sevk eden teknolojik yeniliklerden yalnzca birkaçdr. Özellikle son yllarda insanlar kattan, kalemden, kitaplardan o kadar uzaklatk ki artk eitim sistemi bile teknolojiye göre ekillendi. Yaz tahtalarnn yerini akll diye tabir ettiimiz teknolojik tahtalar ald. Örenciler kat, kalem yerine; tablet ve bilgisayar gibi teknolojik araçlar kullanmaya balad. Tabi bununla beraber sanal ortamdaki içeriklerde artt ve kafalar gereksiz bilgilerle doldurmaya, megul olmaya balad. Teknoloji hem yetikin hem de çocuklar etkilemektedir.

Akll teknolojilerin zararlar

çayr, akll teknolojilerin zararlar hakknda ise unlar söyledi: nsanlar farkl görülere kapatyor. Sosyal alardaki kullanclar, kendi profillerin de sadece kendi görülerine yer veriyor ve olmay istedii kii gibi davranyor. Bu nedenle kullanclar neredeyse tamamen kart görüleri hayatndan çkaryor ve kendilerini belli görülerle snrlyor. Obezitenin artmasna neden oluyor. Teknolojik cihazlara olan ballk ve bu ballk esnasnda insanlarn hem az hareket etmesi hem de yemeini genellikle bu cihazlara odaklanrken yemesiyle ne kadar yediinin farknda olmas obeziteyi arttryor. nsanlarda dikkat danklna neden oluyor. Bir türlü açlmayan videolar insanlarn sabrn taryor.

Annda ulaamaynca geriliyor

Massachuetts Amherst Üniversitesinin aratrmasna göre, insanlar içerie annda ulamak istiyor ve içerik annda yüklenmediinde sinirlenerek beklemeden içerii kapatyor. Bu durum bir süre sonra insanlarn tüm durumlara kar sabrsz olmasna neden oluyor. Uyku düzenini bozuyor. nsanlarn teknolojik cihazlara olan ball her an kullanclarda internete ulama istei doruyor ve buna bal olarak geceleri kullanclar internette daha fazla vakit geçirebilmek adna uykularndan feragat ediyor. Ayrca ekran nn uyku açtna yönelik aratrmalar da hesaba kattmzda teknolojinin uyku düzenimize olumsuz etkilerinin olduunu rahatlkla söyleyebiliriz. nsanlar suça tevik ediyor. nsanlar teknoloji sebebiyle öfkeli, tahammül snr düük insanlar haline geliyor. Psikolojik rahatszlklarn yaanmasna çok büyük etkendir. Örnein; depresyon, anksiyete, dikkat dankl, yeme bozukluklar gibi. nsanlar yalnzl tercih etmelerine neden oluyor. çok uzun süre teknolojiye bal kalmak, ciddi bamllklara neden olabiliyor.

Blgisiyar oyunlarnn etkisi

Baz insanlar sosyal aktivitelerinden, aile ilikilerinden hatta ilerinden bile uzak durmaya balayp teknolojinin bamls haline geliyorlar. Özellikle 412 ya arasndaki çocuklar henüz oyun çandadr. Ancak oyun çan bilgisayar oyunlar ile geçiren çocuklarn oyuncaklar ile oynama süreleri ksalyor. Oyuncaklardan aldklar haz da zamanla azalyor. Ancak geliimi düzgün tamamlamak için çocuklarn oyun çan da salkl biçimde tamamlamalar önemli. Bilgisayar oyunlaryla fazla zaman geçiren çocuklar oyun döneminden erken çkma tehlikesi ile kar karya kalyor. Buda çocuun geliimini olumsuz yönde etkiliyor. Teknoloji araçlar yüzünden doaya salnan radyasyon, çeitli gazlar insan saln olumsuz yönden etkilemekte ve doay da kirletmektedir. Ayrca teknoloji kötü amaçlarla kullanldnda savalara ve savalarda kullanlan yine teknolojinin ürünü olan çeitli silahlar insanlarn yaamn kaybetmesine yol açmaktadr.

Akll teknoloji doru kullanlmal

Akll teknolojilerin doru kullanlmas halinde yaammz kolaylatrdn sözlerine ekleyen çayn, Sonuç olarak, teknolojinin özellikle son yllarda gösterdii gelimeler neticesinde insan hayat hem daha kolay bir hale gelmekte hem de insani vasflar bir o kadar da anlamn yitirmektedir. Tam da bu noktada önemli olan teknolojiyi doru bir biçimde kullanabilmek, teknolojinin insanlmz köreltmesine izin vermeden aksine hem insanl hem de insan yaamn kolaylatrabilme yönünde bir araç olarak görüp faydalanabilmektir dedi.

Ana Sayfaya Git