Akıllı trafik projesiyle TÜBİTAK birincisi oldu

Henüz 12 yaşındaki Barkın Özsoy ‘Akıllı Trafik Sinyalizasyonu Kontrol Ünitesi’ projesiyle TÜBİTAK yarışmasında Teknolojik Tasarım dalında birinci oldu.

Haberler 05.12.2020 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

7nci snf örencisi Barkn Özsoy Akll Trafik Sinyalizasyonu çin Kontrol Ünitesi Yapm projesiyle TÜBTAK Ortaokul Örencileri Aratrma Projeleri Yarmasnda Teknolojik Tasarm dalnda birinci oldu. 12 yandaki Özsoy, bu projeye ailesiyle birlikte yapt bir seyahat srasnda yaad bir olay sonras baladn belirterek, Bir gün kavakta hiç araç olmad halde, krmz kta bekledik. Bizim aracmzn bulunduu yolda araçlar krmz kta beklerken, dier yollarda hiç araç yoktu. Bu bana ilginç geldi. Babama neden beklediimizi sorduumda, yollarda otomasyon sisteminin olmadn, yüksek maliyetler nedeniyle de uygulanamadn örendim. Bu deneyimim sonras, aklma basit ve ucuz bir akll trafik sistemi yapma fikri geldi dedi.

MAKNE MÜHENDS OLMAK STYORUM

Mekanik ve yazlm konusuna ilgi duyduunu anlatan Uur Okullar zmir Gaziemir Kampüsü örencisi Barkn Özsoy, öncelikle internetten trafik klarnn ve akll trafik sistemlerinin nasl çaltn aratrdn dile getirdi.

Fen Bilimleri öretmeni Benginur Kanklç danmanlnda aratrmalarn sürdüren Özsoy, sözlerine öyle devam etti:

Öretmenimle birlikte literatür taramas da yaptk. Sonrasnda fikirlerimizi paylamak, önerilerini almak için zmir l Trafik ube Müdürü ve zmir Ulatrma Merkezindeki uzmanlarla görütük. Gerekli malzemeleri temin ettikten sonra basit, ucuz ve uygulanabilir bir kontrol ünitesi yaptk. Kontrol ünitesi, dört yönlü kavaklar için araç ve yaya uyarml akll trafik sinyalizasyon sistemi uygulamalarnda kullanlabilecek. Ayrca projede yatrm ve iletme maliyetlerinin düürülmesi, günümüz sabit ve deiken sabit zamanl sistemlerden daha iyi bir alternatif olmas, mevcut sistemlere göre daha basit olup gerçek ortamda da kullanlabilmesi gözetildi. Böylece akll trafik sistemi uygulamalarnn yaygnlatrlmasna katkda bulunulmas hedeflendi. Etrafmzdaki birçok makina otomasyon ile çalyor. leride bunun daha da çok yaygnlaacan düünüyorum. Ben de kendimi yazlm konusunda gelitirerek, makina mühendisi olmak istiyorum.

Ana Sayfaya Git