Akran iletişimi öğrenimi bozar

Pandemide akran iletişiminden uzak kalmak öğrenme kaybına yol açabilir

Haberler 22.02.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi döneminin yetikinler gibi çocuklar için de psiko-sosyal açdan birçok etkisi olabiliyor. Özellikle okul döneminde yatlarndan uzak kalan çocuklarn örenme kayb yaayabileceini vurgulayan Uzman Psikolog ve Co- Terapist Pnar Talaslolu, bu sürecin daha rahat geçirilebilmesi için önerilerde bulundu.

Yaplan güncel çalmalara göre çocuklarn yatlarndan fiziksel ve sosyal olarak uzak kalmas, evde özel alan eksiklii yaamas, hastala dair korku duymas, ailelerinin ekonomik skntlarla ba etmesi gibi durumlar yaamas psikolojik iyilik hallerini etkileyebiliyor. Ayn zamanda sosyal izolasyonla birlikte çocuklarn yaam memnuniyetlerinde de düü olabilecei belirtiliyor. çocuklarn okul gibi ortamlarda yatlaryla bir arada olmaya ihtiyaç duyduunu söyleyen Uzman Psikolog Pnar Talaslolu, Yatlarndan uzak kalmak çocuklar için zorlayc olabiliyor. Güçlü bir akran iletiimi örenmeye destek olabilirken, çocuklarn bu destekten uzak kalmas örenme kayb yaratabiliyor. Snf ortamnda çocuklarn bir arada olmasyla grup dinamii daha kolay oluabiliyor. Evde ekran karsndaki bireysel örenme ortamnda ise çocuklar sosyal ba kurmakta ve gruba aidiyet duymakta zorlanabiliyor, bulunduu ortama yabanclaabiliyor. Ekran üzerinden dier kiiye eriememek de çocuun kendini izole ve yalnz hissetmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle online derslerde grup dinamiini oluturmaya yönelik etkinliklerin olmas çocuklarn birbirleriyle temas kurmasna yardmc olabilir dedi.

GÜNLÜK RUTNLERN DEVAMLILII GÜVEN YARATIR

Bu dönemde çocuklarn güvende olduklarn hissetmeye ihtiyaç duyduklarn söyleyen Talaslolu, öyle devam etti:

Günlük rutinlerin devamll hayatn devamllna dair mesaj vererek çocuun güvende hissetmesine destek olabilir. Ayn zamanda yatlaryla sosyal mesafeli olarak iletiimlerini sürdürebilecekleri alternatif alanlara ihtiyaç duyabilirler. Böylelikle sosyal ba ve grup destei alabilirler.

çocuklarn salgn dönemiyle ilgili duygularn ve davranlarn kefedebilecekleri öz düzenleme becerilerini gelitirmek, dönemi daha rahat atlatmalarna destek olabilecektir. Örnein; evde çocuun kendine yeni alanlar açmasna, güçlü yönlerini ve içsel kaynaklarn kefetmesine, duygularn regüle etmesine yönelik bir ihtiyaç köesi ya da ihtiyaç alan yaratlabilir. çocuk youn stres hissettiinde evin bu ihtiyaç alannda sakinlemek ve duygularn fark edebilmek için zaman geçirmekten keyif ald etkinlikleri yapabilir. Beraberinde ebeveynin hem kendine hem de çocua efkatle yaklamas aralarndaki ba güçlendirebilecektir.

Ana Sayfaya Git