Akran zorbalığı

"Akran zorbalığını" azaltmak için pilot uygulamalar başladı

Haberler 10.10.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB) ve Bilkent Üniversitesinin desteiyle Prof. Dr. ule Alan öncülüünde gerçekletirilen pilot uygulamalarla ortaokul örencileri arasndaki akran zorbalnn en aza indirgenmesi amaçlanyor.

Alan, kran zorbal konusunda eitim politikalarna yön verecek akademik bir çalma için kente geldiklerini söyledi.

Akranlarn okul içerisinde, bahçesinde veya deiik yerlerinde birbirine yapt zorbalklarn sadece fiziksel olmadn, ayn zamanda psikolojik yönlerinin de bulunduunu anlatan Prof. Dr. Alan, Bu sadece Türkiyede deil, tüm dünyada olan bir problem. Tüm dünyada bu konuya çözüm bulmaya çalyoruz. Gelimi, gelimekte veya gelimemi ülkelerin hepsinde ayn problemle karlamaktayz. Bunun için birtakm çözümler üretmeye çalyoruz. Amacmz bu. dedi.

POLTKAYA GRD SUNMAYA çALIIYORUZ

Pilot uygulamalarla soruna çözüm aradklarna deinen Alan, Burada yapmaya çaltmz, akran zorbal problemini eitsel olarak çözmenin yollarn sahada örendiimiz bilgilerle yönlendirmeye çalyoruz. Aslnda yaptmz bu. Kafadan politika uydurmak yerine, sahada neyin olduunu, sahadaki problemin ne olduunu anlamaya çalarak politikaya girdi sunmaya çalyoruz. eklinde konutu.

çalmann sonra ermesinin ardndan bir yol haritas çkaracaklarn aktaran Prof. Dr. Alan, sonuçlara göre konuyla ilgili test imkanlarnn olduunu kaydetti.

Alan, sonuçlar test ettikten sonra etkili olan çözümün genel politika yaplmaya çalacana iaret ederek, Karar yapclara, politikaclara, bakanlara, bakan yardmclarna sunacamz bu. Finlandiyadan ya da bakasnn deil Türkiyenin sahasndan çkan bilgilerle Türkiyeye özel koullarla ie yarayan ve ie yaramayan metotlar nedir, onlar önlerine sunacaz, bizim sahadan çkan bilgilerimizle. Amacmz bu, yani politikay yönlendirmek. ifadelerini kulland.

çalmann stanbul, Ankara ve Sakaryada pilot olarak uygulandn dile getiren Alan, doktora ve lisans örencilerinin oluturduu yaklak 50 kiilik ekiplerin tüm sahaya yayldn belirtti.

ANA AMAç, NSAN KAYNAI KALTESN YÜKSELTMEK

çalmalarda birçok üniversiteyi iin içine koyarak ilerlediklerini aktaran Alan, öyle devam etti:

Akran zorbaln önce anlayacaz, Bakanmzn deyimiyle MRn çekeceiz, ondan sonra nasl yok edebileceimizi anlayacaz. Bu çalma sadece akran zorbaln ölçme çalmas deil. Onu da yapyoruz ama müdahale sistemi gelitirme çalmas. Ne yapacaz? Yok edemeyeceiz büyük ihtimal ama aza indirmek amacmz. Ana amaç, insan kayna kalitesini yükseltmek. nsan kayna kalitesini eitimle yükseltirsiniz. Eitimi nasl iyi hale getirirsiniz, okul iklimini düzelterek. Okul iklimi dediiniz güzel bir iklim olmazsa öretim yapabileceiniz bir yer olmaktan çkar. Akran zorbal bu yüzden bizim için önemli. Yoksa çocuklarn birbirine yapt zorbalk, okul iklimini örenim yapabilme olanandan söktüü için bizim açmzdan önemli. Bunu azaltrsak öretmen örenim yapabilecek. Amacmz bu, bunu ne kadar yapabilirsek öretim kalitesini arttracaz, insan kaynan arttracaz.

Prof. Dr. Alan, çalmann ilk sonuçlarnn haziran aynda alnacan ve bu verilerin tüm ülkeye yaylarak önümüzdeki yln eitim politikasn ekillendireceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git