Almanya’da Uygulamalı Mekatronik Eğitimi Fırsatı

Otomotivden tıbbi cihazlara, havacılık sanayisinden haberleşme cihazlarına kullanılan pek çok nesnenin mekatronik alanının ürünü olduğunu belirten Dr. Müh. Hamdullah Merdane, Almanya’da uygulamalı eğitim fırsatı sunan bölümle ilgili bilgiler verdi.

Haberler 04.05.2021 - 01:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yakn gelecekte robotlarn hayatmz çok daha fazla kolaylatracak önemli enstrümanlar olacan belirten Yeditepe Üniversitesi Mekatronik Bölümü Bakan Dr. Müh. Hamdullah Merdane, Mekatronik, bir mühendislik felsefesi ve mühendislik uygulamalar yaklamna verilmi tanmdr. Elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliklerinin yan sra robotik sistemler, görüntü ileme, kontrol mühendislii, yapay sinir alar ve yapay zek ile sanal gerçeklik alanlarn da kapsamaktadr. Gelecein robotlu dünyasnda mekatronik her geçen gün daha fazla önem kazanan bir disiplin olacaktr. Mekatronik gelecein meslekleri arasnda yerini ald diye konutu.

YAPAY ZEK VE SANAL GERçEKLK ALANLARINI DA KAPSIYOR

lk kez 1969 ylnda Japon Yasukawa Elektrik irketinden bir mühendisin kulland Mekatronik deyiminin, mekanik ve elektronik kelimelerinin birletirilmesinden olutuunu belirten Hamdullah Merdane, Mekatronik, bir mühendislik felsefesi ve mühendislik uygulamalar yaklamna verilmi tanmdr. Elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliklerinin yan sra robotik sistemler, görüntü ileme, kontrol mühendislii, yapay sinir alar ve yapay zek ile sanal gerçeklik alanlarn da kapsamaktadr dedi.

ÖRENCLER KENDLERN çOK Y YETTRMEL

Endüstri 4.0, havaclk ve uzay sektörü, salk sektöründe hastalk tanm ve tedavisi bata olmak üzere birçok alanda Mekatronikin elzem bir disiplin olduunu belirten Dr. Müh. Merdane, mekatroniin gelecekte öneminin artacana vurgu yapt. Mekatronik, multidisipliner bir alan olmas nedeniyle bu alanda okuyan örencilerin kendilerini çok iyi yetitirmeleri ve her olana kullanarak bilgi daarcklarn artrmalar gerektiini vurgulayan Merdane, sürekli deien teknolojiyi de takip etmelerini önerdi.

ALMANYADA STAJ OLANAI

Yeditepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümünün Almanca eitim verdiini belirten Merdane, bu bölümde okuyanlarn ilk yl Almanca hazrlk eitimi aldn ifade etti. Almanca hazrlk eitimini tamamlamalar sonras 1,5 yl Türkiyede teorik ve uygulamal eitimlerine devam eden örencilerin 4üncü yaryl Türkiye veya Almanyadaki i yerlerinde, Yeri Uygulamas eitimi alarak mezun olacaklarn söyledi.

F+U ETM KURUMLARIYLA BRL

Dr. Müh. Hamdullah Merdane, örencilerin Yeri Uygulamas eitimini yurt dnda alabilmeleri için sunduklar olanaklara ilikin u bilgileri verdi:

Örencilerin yeri Uygulamas eitimlerini yurt dnda yapabilmeleri için bata yeterli Almanca bilgisine sahip olmalar gerekiyor. Bu olana salamak için Almanyadaki F+U Eitim Kurumlar ve onun bünyesinde bulunan Internationale Berufsakademie (IBA) ile anlamamz bulunuyor. çinde bulunduumuz dönemde Meslek Yüksekokulu örencilerimizden ikisi Mekatronik programndan olmak üzere 6 örencimiz Erasmus programn kazanarak bu yaz, henüz birinci snfn sonundayken Almanyadaki firmalarda staj yapma olanana sahip olmulardr.

Merdane, Mekatronik Bölümü mezunlarnn çalma alanlarn ise öyle sraland:

Otomasyon sistemlerinin kullanld endüstriyel üretim yapan iletmeler, robot teknolojisi kullanan iletmeler, otomotiv endüstrisi, rayl araçlar, savunma sanayi, malzeme ileme, makine ve parça üretimi, beyaz eya sanayi, havaclk ve uzay sanayi, bilgi ve haberleme teknoloji firmalar, görüntüleme endüstrisi, kopyalama makineleri, bankaclk, kimya, tp ve medikal teknik, tarm, inaat sektörleri. Ayrca mezunlar kendi iyerlerini de açabilirler.

Ana Sayfaya Git