Ana dilde eğitim şart

Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Arzu Koç, Cumhuriyetin kuruluşunun 96'ncı yılında olunmasına rağmen çağa uygun toplumun gereksinimlerini karşılayan bir eğitim sistemi oluşturulamadığını belirterek, anadilde eğitim çağrısı yaptı.

Haberler 18.01.2020 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim Sen Diyarbakr 1, 2 ve 3 Nolu ubeleri, 2019-2020 eitim ve öretim ylnn dönem sonu raporunu açklad. Eitim Sen Diyarbakr 1 Nolu ubede düzenlenen basn toplantsnda konuan Eitim Sen 2 Nolu ube Ebakan Arzu Koç, Cumhuriyetin kuruluunun 96nc ylnda olunmasna ramen çaa uygun toplumun gereksinimlerini karlayan bir eitim sistemi oluturulamadn kaydetti.

ETM SSTEM SORUN YARATIYOR

Cumhuriyetin tekçi anlaynn ürünü olan mevcut eitim sisteminin ülkede farkl kültürlerin ve dillerin yok edilmesinin bir aracna dönütüüne dikkati çeken Koç, dier hükümetlerde olduu gibi eitim politikasn sürekli deitirmesinden dolay içerii boaltlan eitim sisteminin sorunlar çözmek yerine sorun yaratan bir hal aldn kaydetti.

MLYONLARCA KÜRT ÖRENC TEMEL HAKKINDAN YOKSUN

Anadilde eitim sorununu da anlatan Koç, milyonlarca çocuun en temel hakk olan anadilde eitim hakkndan bir eitim ylnda daha mahrum brakldn söyledi. Koç, Her ne kadar farkl dillerde seçmeli dersler ve üniversitelerde yaayan diller enstitüsü açlm olsa da siyasi iktidar politik olarak arkasnda durmad için fiilen bu alanlar anlamn yitirmitir dedi. Eitimde toplumsal cinsiyet sorununa deinen Koç, MEB Özel Eitim ve Rehberlik Genel Müdürlüünün 2019-2020 programnda 26 hedef arasnda yer alan Toplumsal Cinsiyet Eitliinin tüm etkinliklerinin eitim programndan çkarldn belirtti. Koç, çocuklarn salkl geliimi açsndan önemli bir uygulama olan karma eitim uygulamalarna son verilmeye çalldn söyleyerek, kz çocuklarna gelinlik giydirilip erkek çocuklarn ayaklar ykatlmasyla toplumsal cinsiyet rollerinin pekitirilerek kadnn ikincil durumda olduu bir toplumun devamnn hedeflendiini ifade etti.

ÜNVERSTELER ÖRENC HAPSHANESNE DÖNÜTÜ

Bar taleplerinden dolay ihraç edilen akademisyenleri anmsatan Koç, Boalan kadrolara getirilenler üniversiteleri bilgiyi üreten konumdan uzaklatrp siyasi iktidarn propaganda aracna dönütürmütür. Bu sözde akademisyenler her akam medyada AKP propagandasn yapmaktadrlar. Üniversitelerde örenciler üzerinde youn bir bask oluturulmu, örencilerin örenim yaamlaryla ilgili en hakl talepleri iddetle bastrlmtr. Üniversiteler bilim yuvasndan ziyade örenci hapishanelerine dönütürülmütür eklinde konutu.

HUKUKSUZLUKTAN VAZGEçN

KHK ile görevlerinde ihraç edilen öretmenlerin sorunlarnn devam ettiini söyleyen Koç, Hukuki zemini olmayan OHAL komisyonu kurularak yurttalarn savunma haklar elinden alnarak açla mahkum edilmitir. Süresi uzatlan OHAL komisyonu bu yaanan hukuksuzluun devamll için araç olmutur. Bizler Eitim Sen olarak bir an önce iktidarn bu hukuksuzluk ve anti demokratik uygulamalardan vazgeçmesini bekliyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git